Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Torikahveilla, osa 1

ESS lähti torikahveille: Päivä käynnistettiin mokkapalalla Lahden torin uskollisten vakioasiakkaiden seurassa

Torikahveilla-juttusarjassa vieraillaan Päijät-Hämeen kuntien torikahviloissa. Lahden torilla Helenan kotileipomon kahvilan reseptit ovat säilyneet muuttumattomina 30 vuotta.

Pauli ja Annikki Karhi jakavat mokkapalan Tori-Cafén terassilla melkein joka aamu. Kuva: Mirja Hussain

Torikahvioiden pöydissä puhutaan politiikkaa, poiketaan kahvilla ostosten välissä, odotetaan bussia ja tavataan tuttuja. Ne ovat erottamaton osa kesäisiä toreja ja tuttu näky ympäri Suomea.

Kesäkuun markkinapäivä täytti Lahden Kauppatorin kojuilla ja niiden väleissä puikkelehtivilla ihmisillä jo aikaisin aamupäivällä. Kello ei ole edes kymmentä, kun kahvioiden aurinkoiset pöydät alkavat täyttyä. Annikki ja Pauli Karhi istuvat Tori-Caféssa lähes joka aamu, oli sitten markkinat tai ei. Sateen sattuessa kahvit juodaan sisällä. Markkinoilla kahvilan edusta on vilkkaampi ja tuttuja näkyy usein.

– Aamulla kun kävellään kahville joskus tuntuu, että joka toinen morjestaa. Ei sitä edes aina muista, kuka on kuka, Pauli Karhi nauraa.

Vakioasiakkaille sama leivos joka päivä

Lahden torilla on muitakin kahviloita, mutta Karhit palaavat Helenan kotileipomon kahvilaan kerta toisensa jälkeen mokkapalan perässä.

– Tämä on niin hyvää, mutta niin makeaa, ettei voi syödä paljon, Annikki Karhi kuvailee.

Reilun kokoinen leivos riittää hyvin kahdelle, ja pariskunta syökin palan aina puoliksi.

Markkinapäivä houkutteli torin täyteen jo aamupäivällä. Sateen sattuessa kahvit voi hörppiä Tori-Cafén sisätiloissa. Kuva: Mirja Hussain

Joka kesä kahvilla ei ennätä istumaan. Kun auto on kunnossa, Karhit tekevät sillä kesäisin jopa kolmen viikon autoreissuja Eurooppaan. Ensin Ruotsin ja Tanskan kautta mantereelle, sitten he ajavat Monacoon ja maihin, jotka sattuvat matkalle.

– Lapset olivat mukana, kun olivat vielä pieniä. Nyt ollaan käyty pitkään ihan kahdestaan, Annikki Karhi muistelee.

Nyt auto on ollut pari kuukautta huollossa. Miehen mukaan siinä ei suurempaa vikaa ole, kunhan tarkistetaan, että kaikki pelaa.

Lahtelainen Helenan kotileipomo perustettiin vuonna 1987. Yrityksen ylläpitämän kiinteän torikahvila Tori-Cafén, kuten monen muunkin Lahden kesäkahvilan, leivokset leivotaan Ilmarisentien leipomossa. Perustaja Helena Lohkon reseptit ovat yhä käytössä lihapiirakoissa ja munkeissa. Mokkapalat, leivät, puustit ja marjapiirakat ovat uudempia peruja. Niiden valmistus alkoi neljä vuotta sitten, kun torikahvila aloitti toimintansa.

Kahvilayrittäjä Tero Jaakkola kertoo liha- ja kaalikeitinpiirakoiden olevan leipomon suosituimpia tuotteita munkkien ohella. Kuva: Mirja Hussain

Torikahveilla-juttusarjan ensimmäinen osa. Sarjassa vieraillaan Päijät-Hämeen kuntien toreilla.

Sanni Laine
sanni.laine@ess.fi
@
Käytkö torikahviloissa?
Käytkö torikahviloissa?Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi