Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Lahtelainen tosigrillaaja sytyttää sateellakin – "Jos grillaaminen kiellettäisiin, saattaisin joutua harkitsemaan muuttamista Suomesta"

Timo Eade grillaa tällä kertaa valkosipulilla ja pestolla maustettuja herkkusieniä, pippuri- ja valkosipulimakkaroita, hunaja-valkosipulikurkkuja sekä maissintähkiä. Vieressä tilannetta seuraa Milla-tytär. Kuva: Mirja Hussain

Monille ei tulisi mieleenkään grillata tänään. Vettä sataa, taivas on harmaa, ja lämpötila on lokakuisissa lukemissa.

– Tulee mieleen yksi juhannus, muistelee Timo "Timbe" Eade, 45, kotitalonsa terassilla.

Lahtelaismiehen pallogrillissä alkaa jo hehkua hiillos.

Tosigrillaaja ei säästä piittaa.

– Suomen kesä voi olla arvaamaton. Joskus joutuu grillaamaan sateellakin, Eade sanoo.

Timo Eade laittaa herkkusieniin täytteeksi valkosipulia ja pestoa. Kuva: Mirja Hussain

Kohta mies laittaa ritilälle valkosipulilla ja pestolla maustetut herkkusienet, pippuri- ja valkosipulimakkarat, hunaja-valkosipulikurkut sekä maissintähkät. Sopiva hiillos syntyy Eaden mukaan 10–15 minuutissa.

Terassilla keppihevosella ratsastava Milla-tytär, 8, odottaa etenkin maissien valmistumista.

– Grillaaminen on kuin urheilusuoritus: Ensin sovitaan grillaamisen ajankohta, valitaan huolella ruuat ja valmistellaan ne. Sitten grillataan, syödään ja arvostellaan suoritus. Seuraavalla kerralla yritetään aina onnistua vielä edelliskertaa paremmin, Eade sanailee. 29

Talon terassilla leijuu grilliruuan houkutteleva tuoksu. Kuva: Mirja Hussain

Eade tunnustautuu grillauksen vankkumattomaksi ystäväksi.

– Tässä pääsee nauttimaan oman käden jäljestä, ja on mukavaa tehdä muillekin ruokaa.

– Jos grillaaminen kiellettäisiin, saattaisin joutua harkitsemaan muuttamista Suomesta, Eade veistelee.

Eadea miellyttävät muutkin asiaan kuuluvat askareet, kuten ruokien valmistelu ja tulen äärellä rentoutuminen.

– Grillaaminen on mukavaa ajanvietettä, ja varsinkin nuotion äärellä voi vierähtää tuntejakin. Samalla voi nauttia hyvää olutta tai savuista viskiä, Eade hymyilee.

Ajanvietteen miinuspuolena Eade pitää sitä, että joskus ruuanlaitto voi vähän epäonnistua.

–  Ajoitus on tärkeää. Välillä ruoka voi käristyä liikaa. Kana on hankala grillattava, koska se kuivuu helposti.

Täytetyt grillisienet kypsyvät folion alla. Kuva: Mirja Hussain

Kuluvana vuonna Eade aloitti grillikauden pääsiäisenä.

– Kausi alkaa yleensä viimeistään vappuna ja loppuu ensilumen tuloon. Talvella ei yleensä tule grillattua, paitsi uutenavuotena. Ei pääse kyllästymään, kun pitää talvitauon.

Eade grillaa yksin tai perheen kanssa vähintään joka viikonloppu mutta usein useamminkin. Tavallisesti hän valmistaa pippuri- tai juustomakkaraa, kanafileitä, grillijuustoa, maissia ja tulisia kanansiipiä.

– Makkara on todella nopea valmistaa, ja erilaisia makkaroita on kaupassa runsaasti. Kanaa syövät kaikki perheessämme, joten sitä tulee grillattua usein.

Eaden mukaan koko perhe pitää lihan mausta paljon eikä suunnitelmissa ole sen korvaaminen grillikasviksilla.

– Olen testannut kasvismakkaroita, mutta niiden ongelma on, ettei niissä ole lihaa, Eade tuumii.

Mies yrittää kuitenkin lisätä terveellisempien kasvisruokien osuutta grillauksessa.

– Nytkin kokeilen hunajalla ja valkosipulilla maustettua kurkkua.

Timo Eade kokeilee grillata valkosipuli-hunajakurkkuja sekä valkosipulilla ja pestolla maustettuja herkkusieniä. Kuva: Mirja Hussain

Eaden kattauksessa on myös täytettyjä herkkusieniä muokatulla reseptillä.

– Ne sopivat lihan kylkeen, ja ne on helppo valmistaa. Täytettä voi tuunailla oman maun mukaan.

Eade aikoo testata kokonaisen kanan grillausta, kun hän on saanut nuotiopaikan rakennettua kesän aikana.

– Grillailen pääosin avotulella, mutta jos ei ole nuotiota, tavallinen pallogrilli käy mainiosti.

Eadea ei voi pitää minään välineurheilijana.

– Hiiligrillillä ruuanlaitto on helppoa: laitetaan vain hiilet ja sytytetään. Puhdistuskin on vaivatonta. Hiiligrillillä ruokaan tulee mukavan savuinen maku, jota ei saa kaasu- tai sähkögrillillä, Eade selittää.

Eaden perheen koirat odottavat, että Timolta tai Millalta putoaa maahan suupaloja. Kuva: Mirja Hussain

Nyt ilmassa on jo valmiin grilliruuan tuoksu. Makkarat ovat ruskeita ja halkeilevia, sienet kylpevät valkosipulissa ja pestossa, ja kurkutkin ovat saaneet väriä.

Pieni kauneusvirhe on sattunut.

– Sä oot polttanu mun maissin, Milla sanoo.

– Ei olisi pitänyt käydä välillä sisällä, isäntä manaa.

Tämänkertainen grillauskerta ei ollut täydellinen, mutta olosuhteisiin nähden se oli kelvollinen. Isä ja tytär nauttivat valmiista herkuista.

Timo ja Milla Eade maistelevat tyytyväisinä grilliherkkuja. Kuva: Mirja Hussain

– Meni ihan hyvin, vaikka osa maisseista vähän paloi ja sytytyksessä oli pieniä ongelmia kostean sään vuoksi. Kurkkua täytyy grillata toistekin, Eade summaa.

Timben grillatut valkosipuli-pestosienet
2–3 hengelle

10 kpl herkkusieniä

7–8 kpl marinoituja valkosipulinkynsiä chiliöljyssä tai vastaavia

10 suikaletta aurinkokuivattua tomaattia

pestoa

1 dl raastettua mozzarellaa

2 dl lihalientä tai kasvislientä

1. Pese ja kuivaa sienet.

2. Irrota jalat varovasti ja rappaa hetulat pois teelusikalla.

3. Silppua kaksi puhdistettua sienen jalkaa, valkosipulinkynnet ja aurinkokuivatut tomaatit.

4. Sekoita silputut jalat, valkosipulinkynnet, aurinkokuivatut tomaatit ja juustoraaste keskenään täytteeksi.

5. Jaa sienet kahteen foliovuokaan.

6. Laita jokaisen sienen pohjalle noin 0,5 teelusikallista pestoa.

7. Täytä sienet piripintaan täytteellä.

8. Valmista lihaliemi.

9. Laita lihaliemi foliovuokien pohjalle.

10. Kypsennä sieniä grillissä 10–15 minuuttia. Halutessasi voit peittää vuoat foliolla kypsentämisen aikana.

Tuomas Massinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi