Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Grillaajia kiinnostavat muun muassa savustaminen ja raakamakkarat – grillissä tehdään pitsoja, leipiä ja makeita kahvileipiä

Keittiömestari Heikki Salosen mukaan kasvisruuan suosio kasvaa grillauksessa. Kuva: Susanna Salonen

Kasvisruuat ovat nyt kovassa nosteessa grillauksessa, kertoo ristiinalainen keittiömestari Heikki Salonen.

Salonen järjestää grillikoulua ja -tapahtumia Suomessa ja on kehitellyt alan välineistöä ja ruokatarvikkeita.

Moni grillaa nyt lihan sijasta erilaisia kasviksia ja itse tehtyjä kasvispihvejä sekä valmistaa grillisalaatteja.

– Vartaisiin laitetaan kasviksia ja hedelmiä, kuten ananasta, avokadoa, parsakaalia ja bataattia. Kasvikset ja juurekset grillataan melko suurina paloina.

Salosen mukaan grillaajat haluavat vaihtelua ja uusia makuja.

– On tullut uusia raaka-aineita, mausteita, laitteita ja valmistustapoja, joita halutaan kokeilla. 

Vaikka lihattomat grillituotteet kasvattavat suosiotaan, lihakin on yhä tukevasti grillaustrendien aallonharjalla. Salosen mukaan mehukkaan pihvin voi tehdä vaikka häränfileestä.

Trendikästä on myös grillata broileri kokonaisena tai puolikkaana hiiligrillissä ritilällä ja valmistaa kalat, kuten ahvenet ja lohet, hiilloksen päällä halsterissa.

Myös raakamakkarat ovat pop.

– Ohuet, lihaisat ja tuliset makkarat ovat suosittuja, Salonen sanoo.

Savustaminenkin on trendikästä. Savustettavana voi olla vaikkapa porsaan kasleria tai naudan välikyljystä.

– Kun savustuspururasian laittaa grilliin, saadaan savun makua grillituotteisiin, Salonen vinkkaa.

Monet tekevät itse mausteseoksia, kuten itämaisia kastikkeita.

– Enää ei suosita niin paljon valmiita kastikkeita. Myös marinadit ovat aiempaa kirkkaampia ja ohuempia.

Yleisimmin grillataan yhä hiili-, kaasu- ja sähkölaitteilla. Salosen mukaan myös pellettigrillit yleistyvät.

Hän arvioi, että lähivuosina grillien koko pienenee ja niihin tulee uutta tekniikkaa.

Moni haluaa myös rakentaa ulos "lisäkeittiön", jossa väki voi seurustella ja kokkailla yhdessä.

– Leipominen lisääntyy grillauksessa, ja grillillä tehdään pitsoja, leipiä ja makeita kahvileipiä, Salonen kertoo.

Keittiömestarin tärpit

Näin saat parhaan grillaustuloksen

Valitse tuulensuojainen, tasainen paikka grillille.

Varaa välineet ja raaka-aineet yhteen paikkaan.

Mieti työjärjestys ja ajoitus.

Varaa aikaa lempeään kypsentämiseen.

Käytä uunilämpömittaria.

Ota liha huoneenlämpöön ajoissa.

Hanki raakakypsytettyä naudanlihaa tai mureaa possua.

Käytä lihan oma rasva hyödyksi ja poista näkyvä rasva halutessasi vasta paistamisen jälkeen.

Kuivaa lihan pinta ja öljyä se.

Hiiligrillissä saa lihan ja kalan aidon maun hyvin esiin.

Sähkögrillissä voi myös pariloida, paahtaa ja hiillostaa.

Pidä grilli aina puhtaana ja käyttövalmiina.

Tuomas Massinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi