Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Saisiko olla sushia vai salaattia? Havaijilainen ruoka yhdistää molemmat

Viime vuosina maailmalla ihastuttanut havaijilainen poke-kulho ottaa vaikutteita japanilaisesta keittiöstä.

Kuva: Henrika Havumäki

Havaijilaisten suosima poke-kulho on sekoitus sushia ja salaattia. Ruoka on saanut vaikutteita aasialaisesta ruokakulttuurista, erityisesti Japanista.

Havaijilla kulhoon laitetaan muun muassa avokadoa, korianteria, kurkkua ja kevätsipulia. Muunnelmia on yhtä monta kuin syöjiäkin. Raaka kala on perinteinen osa poke-kulhoa, mutta ruosta saa helposti kasvisversion vaihtamalla kalan esimerkiksi tofuun.

Trendikästä poke-kulhoa tarjoilevia ravintolaita on perustettu Suomeenkin, mutta kulhon kokoaa helposti myös kotona.

Värikkään annoksen voi koristella esimerkiksi tuoreella chilillä, korianterilla, seesaminsiemenillä tai merilevällä. Kurkusta saa tehtyä rullia helposti juustohöylän avulla. Kuva: Henrika Havumäki

Poke-kulho kolmelle

200 g lohta, nahka ja ruodot poistettu

3 dl riisiä

6 dl vettä riisin keittämiseen

suolaa keitinveteen

avokado

retiisejä

kevätsipulia

2 pientä porkkanaa

kurkku

mango

herneenversoja

soijapapuja

merilevälastuja

korianteria

tuore chili

Lohen marinadi:

½ dl valmista poke-kastiketta, esimerkiksi Kikkoman

3 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna

½ limen mehu

seesaminsiemeniä

Havailijaisesta poke-kulho on viime vuosien trendiruoka. Kalan ja riisin lisukkeeksi sopii esimerkiksi avokado ja porkkana. Kuva: Henrika Havumäki

1. Tee lohen marinadi sekoittamalla keskenään valmis poke-kastike, raastettu inkivääri, limen mehu ja seesaminsiemenet. Tässä ohjeessa marinadin pohjana on käytetty valmista kastiketta, mutta vastaavanlaisen kastikkeen voi tehdä myös itse sekoittamalla soijakastiketta, seesamiöljyä ja sokeria.

2. Pilko lohi pieniksi kuutioiksi, sekoita marinadiin ja anna tekeytyä jääkaapissa sen aikaa, kun valmistat muut poke-kulhoosi tulevat ruoka-aineet.

3. Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä.

4. Pilko, ja tarvittaessa kuori, valitsemasi vihannekset ja hedelmät.

5. Laita riisi kulhoon alimmaiseksi ja asettele sen päälle muut täytteet.

6. Koristele annos tuoreella chilillä, korianterilla ja merilevälastuilla.

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi