Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Valmista ihanan raikasta Louhisaaren juomaa Mannerheimin äidin reseptillä

Louhisaaren juoma valmistetaan mustaherukan lehdistä. Kuva: Milja Kungas

Kesäjuomien parhaimmistoon kuuluu perinteinen Louhisaaren juoma. Mustaherukan lehdistä valmistettava juoma tunnetaan myös Marskin simana, sillä sitä teki aikoinaan Carl Gustaf Emil Mannerheimin äiti Hélène (o.s. von Julin).

Nimensä juoma on saanut Maskussa sijaitsevan Mannerheimin synnyinkartanon mukaan. Simamainen juoma sopii maisteltavaksi vaikkapa Mannerheimin syntymäpäivänä 4.6.

– Eva Mannerheim-Sparre on kirjannut Mannerheimin äidin reseptin kirjaansa. Kreivitär halusi keittokirjassaan jättää jälkimaailmalle tarkan selvityksen siitä, miten valmistettiin hänen lapsuutensa jumalaista juomaa, joka tuoksuu kesältä, kuohuu ja kimaltelee auringonpaisteen värisenä kuin samppanja, kertoo Kaarina Ylhäinen Louhisaaren kartanon kahvilasta.

Vieraiden tullessa Mannerheimeille juomaa tarjottiin tervetulomaljana, muun muassa Lempisaaren serkkujen vieraillessa.

– Helposti pilaantuvia ruokia säilytettiin luolassa, maahan kaivetussa kuopassa, jossa oli kimaltavia jäälohkareita, Aina sai luottaa siihen, että kuopasta löytyi lämpiminä päivinä myös ihanaa Louhisaaren mustaviinimarjan lehtijuomaa, Ylhäinen sanoo.

Louhisaaren kartanon kahvilassa juomaa valmistetaan edelleen viikoittain käsityönä.

– Menekki on hyvä, haluamme jatkaa perinnettä. Mustaherukan lehdet ovat parhaimmillaan juhannuksen aikaan.

Louhisaaren juoma (Mannerheimin äidin reseptillä)

Noin ämpärillinen tuoreita lehtiä (tai 80 g kuivattuja lehtiä)

1 kg hienoa sokeria

2 sitruunaa

10 l vettä

Kuivan herneen kokoinen pala hiivaa

1. Raasta sitruunan keltainen kuori ja purista joukkoon sitruunamehu. Laita samaan astiaan mustaherukan lehtien ja sokerin kanssa.

2. Keitä vesi kiehuvaksi ja kaada herukanlehtiseoksen joukkoon. Anna jäähtyä ja lisää kuivan herneen kokoinen pala hiivaa joukkoon. Anna juoman maustua huoneenlämmössä yön yli.

3. Siivilöi juoma seuraavana aamuna, pullota ja säilytä jääkaapissa (ennen vanhaan kellarissa). Juoma on valmista tarjottavaksi 8–10 päivän kuluttua (Huom. voit maistella juomaa jo muutaman päivän kuluttua, saattaa valmistua nopeamminkin).

Louhisaaren linna on marsalkka Mannerheimin synnyinkartano. Kuva: Tomi Kangasniemi
Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi