Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Äitienpäiväkakun voi tehdä pitkän kaavan kautta tai mutkat suorina

Sitruuna ja vadelma maistuvat molemmissa versioissa. Vinkki: käytä pakastekuivattuja vadelmia!

Kakku koristellaan vadelmilla. Kuva: Eveliina Salomaa

Ilahduta äitiä itse tehdyllä kakulla – katso videolta, miten se käy 

Äitienpäivä on edessä jälleen sunnuntaina.

Jos äitiä haluaa ilahduttaa kakulla, sen ehtii hyvin leipoa vielä itse alusta asti.

Mehevä suklaa-vadelmakakku maistuu varmasti, ja sen voi hyvin tehdä jääkaappiin odottamaan jo edellispäivänä – kakun maut vain paranevat hieman tiivistyessään.

Voikakkupohja on mehevämpi ja täyteläisempi vaihtoehto kuin sokerikakkupohja. Se ei vaadi kostutusta, vaan kakun täyttäminen riittää.

Sitruuna ja vadelma maustavat mascarponesta ja kermavaahdosta vatkattavan täytteen raikkaaksi. Jauhetut pakastekuivatut vadelmat tuovat täytteeseen vahvan vadelman maun ilman, että täyte lötkistyy, kuten pakastevadelmia käytettäessä helposti tapahtuu.

Äiti ilahtuu kakusta taatusti, oli se sitten tehty itse alusta loppuun tai kasattu puolivalmisteista. Kuva: Eveliina Salomaa

Jos aikaa on vähän tai jauhopeukalo ei ole toimintakunnossa, voi saman makumaailman saavuttaa oikaisemalla työvaiheita puolivalmisteiden avulla.

Pakasteena saatavat mutakakkupohjat korvaavat hyvin voikakkupohjan. Mutakakut kannattaa irrottaa jäisinä alustoistaan, sillä sulana ne takertuvat alustaan ja irrotus on vaikeampaa.

Jos käytettävä mutakakku on sisältä kovin löysää, kakku ei kestä kauaa koottuna kauniina, vaan se kannattaa valmistaa suoraan tarjoiltavaksi. Oikaistu versio kakusta on muutenkin hyvä syödä pikaisesti, sillä kakku ei ole yhtä jämäkkää kuin omatekoinen.

Vadelma-sitruunatäytteen voi tehdä nopeasti valmiiksi maustetuista tuorejuustoista ja rahkasta. Vain koristeluun tulevan kerman vaahdottamiseen tarvitaan vatkainta – muutoin työvälineiksi riittävät kulho ja lusikka.


Suklaa-vadelmakakku

15 hengelle

Pohja:

250 g voita
2,75 dl sokeria
4 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

4 dl kuohu- tai vispikermaa
200 g mascarponea
15 g pakastekuivattuja vadelmia
1 sitruunan kuori
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
50 g vadelmamarmeladia

Koristeet:

2 dl kuohu- tai vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl tomusokeria
tuoreita vadelmia
suklaakonvehteja
suklaarouhetta

Suklaa ja vadelmat ovat hyvä pari. Kuva: Eveliina Salomaa

1. Valmista kakkutaikina. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen niitä ja kananmunia.

2. Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan (halkaisija 20 cm). Paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia. Paistoaika riippuu uunista, joten tarkista kakun kypsyys tunnin kohdalla puutikun avulla.

3. Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa tasaiseksi. Jauha pakastekuivatut vadelmat hienoksi jauhoksi ja lisää vaahtoon. Lisää joukkoon sitruunan kuori ja sokerit. Vatkaa nopeasti tasaiseksi.

4. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Levitä alimman pohjan päälle ensin kerros vadelmamarmeladia ja puolet kerma-mascarponetäytteestä. Laita päälle seuraava kakkulevy, levitä jälleen marmeladia ja loput täytteestä sekä paina päälle viimeinen kakkulevy. Laita jääkaappiin kuorrutteen teon ajaksi.

5. Valmista kuorrute. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto ja tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi.

6. Koristele kakku kermapursotuksilla, vadelmilla, suklaakonvehdeilla ja suklaarouheella.

Oikaistu suklaa-vadelmakakku

15 hengelle

3 pakastemutakakkua

Täyte:

200 g vadelmatuorejuustoa
200 g sitruunatuorejuustoa
200 g vadelma-valkosuklaarahkaa

Koristeet:

2 dl kuohu- tai vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
100 g tuoreita vadelmia

1. Ota mutakakut sulamaan ja irrota ne jäisinä alustoistaan.

2. Valmista täyte sekoittamalla yhteen tuorejuustot ja rahka.

3. Laita yksi pakastemutakakku tarjoilualustalle. Mutakakut voivat olla täytettäessä vielä puolikohmeisia. Lusikoi päälle puolet täytteestä. Laita päälle seuraava mutakakku ja loput täytteestä sekä päällimmäiseksi viimeinen mutakakku.

4. Vatkaa kuorrutetta varten kerma ja lisää siihen vaniljatuorejuusto. Vatkaa tasaiseksi. Jos haluat kuorrutteesta makeampaa, lisää joukkoon tomusokeria.

5. Levitä kuorrutetta tasaisesti kakun päälle ja reunoille. Koristele vadelmilla ja tarjoile heti.

Anna Sievälä 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi