Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Jos et vielä osaa maistaa leipää, ota tästä vinkit ja katso kuvat!

Etlarin kestotilaajia hemmoteltiin hapanjuurikurssilla.

Osaatko jo maistaa leipää?

Niinhän sitä luulisi, että haukataan vain siitä reunasta, mutta väärin menee. Näin leipää maistellaan oikeaoppisesti:

Aluksi nuuhkitaan sitä ja mietitään, mitä tuoksuja se tuo mieleen. Ihanuutta, paahteisuutta, viljaa.

Seuraavaksi leipää tupsutellaan eli puristellaan. Tupsuttelu nostattaa leivästä lisää aromeja. Lopuksi leipään puhalletaan eli sitä lämmitetään. Jälleen uusia aistimuksia.

Vasta tämän jälkeen maistetaan, ensin pehmeää keskustaa ja paahtunut reuna erikseen. Vasta sitten voi laittaa palalle voita ja maistella kokonaisuutta.

Tämän tärkeän opin saivat 20 kurssilaista, jotka kokoontuivat lauantaina Etelä-Suomen Sanomien järjestämälle hapanjuurileivonnan kurssille. Opettajan roolissa oli alan guru ja suurmestari Eliisa Kuusela. Kurssi oli lehden lahja kestotilaajille – hapanjuurileivonnan suosio on nousussa, mutta sen oppimisessa on omat niksinsä. Nyt niitä saatiin.

Eliisa Kuusela on ottanut hapanjuurileivonnan tietoisuuden levittämisen sydämen asiakseen. Taas on 20 uutta leipuria koulutettu juurileipureiksi.

Seitsemän tuntia myöhemmin kurssilaiset lähtivät kotiin itse tehty taikina kohotuskorissa, kahteen kertaan muotoiltuna. Kotiinviemisinä oli myös lämpimiä sämpylöitä suoraan uunista.

"Kiitos" oli sana, jota toistettiin moneen kertaan. Ihana päivä, ihanaa leipää ja päät täynnä juuren ruokkimista, taittelua, fermentointia, gluteeniverkkoa ja kohotusta.

Kuvat: Mervi Pasanen

Kurssi alkoi aistiaisilla. Tässä opetellaan maistamaan leipää.
Kaiken alku on juuri.
Ei vaivata, vaan taitellaan.
Yksi puhuu, muut kuuntelevat. Ja nämä kuulijat ahmivat joka sanan.
Sillä välin kun taikinat kohosivat, leipurit kuuntelivat teoriaa. Välillä piti käydä taittelemassa ennen kuin oli aika muotoilla.
Jos on kiire päästä maistamaan, kannattaa tehdä sämpylöitä.
Ihan itse tehtyä, alusta asti!
Oma pikkuinen leipä, kohotuskoriin pakattuna ja lähdössä kotiin paistettavaksi.
Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi