Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Kokeile uppopaistamista edes kerran vuodessa

Vappu on tippaleipien ja munkkien sesonkiaikaa. Noudata varovaisuutta kuuman rasvan kanssa.

Rahkamunkit voi muotoilla kahdella ruokalusikalla. Kuva: Mervi Pasanen

Vappu on vuoden uppopaistosesonkia. Tippaleivät ja munkit pitäisi uskaltaa kypsentää tuossa kihisevän kuumassa rasvakattilassa, mutta se hirvittää monia. Syytä varovaisuuteen onkin, sillä paistorasva on todella kuumaa ja hutiloiminen voi jättää vapusta kipeitä muistoja.

Uppopaistaminen on hyvä tehdä esimerkiksi teräskattilassa. Rypsiöljy sopii erittäin hyvin uppopaistamiseen. Laita kattilaan öljyä sen verran, että leivonnaiset mahtuvat kellumaan siinä. Kuumenna öljy noin 180-asteiseksi. Jos keittiön varusteisiin ei kuulu mittari, käytä leipäpalaa. Pudota leipä öljyyn: kun se alkaa ruskistua, öljy on sopivan kuumaa.

Säädä kuumuutta paiston aikana. Etenkin jos öljystä alkaa nousta sinertävää savua, se on turhan kuumaa. Liikaa kuumentunut paistoöljy polttaa leivonnaiset pinnalta, mutta sisus voi olla edelleen raaka.

Ja mikä pahinta, öljy voi leimahtaa liekkeihin. Sitä ei missään nimessä saa sammuttaa vedellä, koska vesi räjäyttää rasvapalon korkeaksi, vaan öljy tukahdutetaan kannella. Pidä siis kattilankansi aina lähellä, kun uppopaistat. Ja muista: liesituuletin pois päältä kun uppopaistetaan. Jos öljy humahtaa, liesituuletin voi imaista liekit sisäänsä ja sitten kutsutaan palokunta mukaan munkkikemuihin.

Jos rasva on liian kylmää, leivonnaiset eivät paistu kunnolla ja ehtivät imeä itseensä paljon rasvaa. Tuloksena on öljyn kyllästämiä munkkeja.

Paistoniksit oppii kuitenkin nopeasti ja tuloksena on juuri sopivia munkkeja ja tippaleipiä.

Rohkeasti uppopaistamaan - varovaisuutta noudattaen, luonnollisesti. Kuva: Mervi Pasanen

Tippaleivät

3 munaa

2,5 dl maitoa

0,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

0,5 tl leivinhauhetta

4 dl vehnäjauhoja

ripaus suolaa

paistamiseen rypsiöljyä

pinnalle tomusokeria

1. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon maito, sokerit, jauhot ja suola, sekoita taikina tasaiseksi.

2. Kaada taikina pursottimeen tai esimerkiksi kestävään pakastepussiin, jonka kulmassa on pieni reikä.

3. Kuumenna öljy kattilassa. Aseta kattilaan muotiksi metallirengas ja pursota taikinaa ristiin rastiin renkaan sisään. Muotiksi käy iso piparkakkumuotti tai esimerkiksi säilykeananastölkki, josta on kansi ja pohja poistettu. Kattilassa kannattaa pitää öljyä hieman alle muotin yläreunan, ettei tippaleipä karkaa muotista.

4. Kun taikina on jähmettynyt, nosta rengas pihdeillä sivuun ja pursota renkaaseen seuraava tippaleipä. Ole nopea – tippaleivät paistuvat nopeasti.

5. Kypsennä tippaleivät molemmilta puolilta. Nosta ne reikäkauhalla ritilälle tai talouspaperin päälle valumaan. Anna jäähtyä, koristele lopuksi tomusokerilla.

Tippaleivät kannattaa tehdä muotilla, siten niihin saa hallitun muodon. Kuva: Mervi Pasanen

Rahkamunkit

50 g voita

250 g maitorahkaa

1 kananmuna

sitruunan kuori raastettuna

puolikkaan sitruunan mehu

1 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

1 tl kardemummaa tai pomeranssin kuorta

ripaus suolaa

1 tl leivinjauhetta

paistamiseen rypsiöljyä

pinnalle sokeria

1. Sulata voi ja jäähdytä se. Lisää joukkoon rahka ja kananmuna. Raasta joukkoon pestyn sitruunan kuori ja sitruunamehua.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää rahkaseokseen, sekoita tasaiseksi taikinaksi.

3. Kuumenna öljy teräskattilassa. Ota taikinaa ruokalusikalla ja muotoile toisella lusikalla pyöreäksi. Voit myös kokeilla käsin muotoilua, mutta taikina on tosi tarttuvaista. Paista muutama munkki kerrallaan molemmilta puolilta ruskeiksi.

4. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja kierittele munkit sokerissa kun ne ovat vielä vähän lämpimiä.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi