Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Tätä pääsiäisherkkua syödään Hangosta Nuorgamiin

Pääsiäisen alla pashaa valmistuu yli 30 000 purkillista päivässä.

Päivän tulos on 32 000 purkillista pashaa. Pakkaamassa Kirsi Ikonen. Kuva: Marko Puumalainen

Yhteen rahkakiloon menee yli viisi litraa maitoa. Siitä alkaa perinteisen pääsiäisherkun, pashan, teko.

Kyse on yli vuorokauden mittaisesta prosessista. Työvaiheita on parikymmentä.

Aamukuudelta alkanut valmistus on yhdeltätoista vaiheessa, jossa sekoittimet hämmentävät sulaa voita ja munia rahkan joukkoon. Elintarviketyöntekijä Marko Viili ruiskuttaa 10 000 litran vetoiseen tankkiin tilamaitoa.

Rakenne ja säilyvyys edellyttävät tarkkuutta.

– Seuraavaksi lähdetään nostamaan lämpötilaa. Sen pitää olla 75 astetta, ja pysyä siinä lukemassa kymmenen minuuttia, Viili selvittää.

Viime pääsiäisen alla kaupparyhmä SOK selvitti omiin myyntimääriinsä perustuen toisen pääsiäisen jälkiruoan, mämmin, menekkiä. Tilastoista kävi ilmi, että mämmi maistuu koko maassa parhaiten Kiteellä.

Lieksaa voi puolestaan sanoa pashan pääkaupungiksi.

Lieksan Laatuherkuilla painetaan pashan takia pitkää viikkoa. Yritys valmistaa lisäksi muun muassa riisipuuroa, juuressoseita ja maustevoita, mutta pääsiäisen kynnyksellä pasha on selvä päätuote.

Valmistus alkoi tehtaalla tammikuussa, ja pashaa tehdään 4–5 kertaa viikossa, myös lauantaisin. Henkilöstömäärä on normaalisti 12, mutta pääsiäisen alla työntekijöiden määrä nousee 14:ään, toimitusjohtaja Teijo Lyytinen sanoo.

Päivässä valmistuu 30 000–40 000 purkillista riippuen maitomäärästä. Isojen keskusliikkeiden kautta lieksalaista pashaa päätyy eri puolille maata.

– Voi sanoa, että Hangosta Nuorgamiin saakka, Lyytinen sanoo.

Rahkaan on lisätty voita, munamassaa ja tilamaitoa. Myös suolaa tarvitaan, näyttää elintarviketyöntekijä Marko Viili. Pashan sileä rakenne saavutetaan loppuvaiheessa mikseroinnilla ja homogenoinnilla. Kuva: Marko Puumalainen

Pashan valmistuksen historiasta Teijo Lyytisen on kysyttävä isältään, entiseltä Lieksan meijerin tehtaanjohtajalta Matti Lyytiseltä.

Lyytinen kertoo, että ensimmäiset erät valmistuivat silloisissa Valion meijerin tiloissa vuonna 1972.

Kokkelipiimän teosta jäi rahkaa, josta tehtiin Joensuun ortodoksiselle seurakunnalle tilauksesta erä perinteistä, pyramidin muotoista pashaa. Purkkeihin ja edelleen myytäväksi sitä alettiin laittaa 40 vuotta sitten vuonna 1979.

Valio valmisti pashaa välillä Joensuussa, mutta valmistusongelmien takia tuotanto päätettiin palauttaa Lieksaan. Vuonna 1994 entisiin meijerin tiloihin perustettu Lieksan Laatuherkut otti valmistuksen omalle merkilleen 1990-luvun loppupuolella. Nykyään yritys valmistaa perinteisen pashan lisäksi valkosuklaalla maustettua, samppanjanmakuista pashaa.

Pashan teossa yritys on markkinajohtaja, mutta kilpailu on viime vuosina koventunut. Pashaa toimittaa kauppoihin toinenkin kotimainen yritys, minkä lisäksi markkinoille on tullut kaksikin virolaista valmistajaa.

– Hintapaine on lisääntynyt. Kustannukset ovat reilussa kymmenessä vuodessa nousseet 20 prosenttia, mutta hinnat ovat pysyneet samana. Sitä on paikattava volyymin kasvulla.

Viime vuonna yritys teki yli miljoonan euron investoinnit automaatiolinjaan ja uuteen valmistustankkiin.

Pashan kulutuksesta ei ole erikseen saatavilla tilastotietoa, mutta yleisesti ottaen proteiinipitoiset, rahkapohjaiset tuotteet ovat kasvattaneet suosiotaan.

Lieksan Laatuherkut on tekemässä selvitystä Ruotsin markkinoista. Tulokset näyttävät Lyytisen mukaan lupaavilta, mutta markkinoiden laajentaminen vaatisi tuotantokapasiteettia, aikaa ja rahaa.

Entäpä vienti pashan syntysijoille Venäjälle?

– Selvitykset on tehty. Totesimme, että Venäjän markkinat ovat liian iso riski ilman pakotteitakin, Lyytinen sanoo.

Historia

Kulitsan kaveri

Pasha tulee venäjän kielen sanasta pääsiäinen.

Ortodoksien pääsiäisperinteissä pashan kanssa on syöty hiivataikinasta valmistettua vehnästä, kulitsaa.

Pashan valmistuksessa käytettävä perinteinen pashamuotti on pyramidin mallinen.

Muotti on valmistettu puusta, ja siinä on neljä irrallista seinämää, joista yhden sisäpuolelle on kaiverrettu kirjaimet ХВ (lyhenne sanoista Kristus on ylösnoussut).

Pashan voi valmistaa myös esimerkiksi kukkaruukussa, kahvinsuodattimessa tai rahkapurkissa, jonka pohjaan on leikattu reikä.

Perinteiseen pashaan käytetään manteli- tai saksanpähkinärouhetta, raastettua sitruunankuorta ja rusinoita.

Lähde: Venäjä-seura
Taru Väänänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi