Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Heinolalaisen Mama's Cafen naiset testaavat reseptejään ruokakirjaa varten – "Teemme perheemme suosikkiruokaa dolmaa kerran viikossa"

Thaere Ahmadi ja Hauda Shwan esittelevät dolmaan tulevia raaka-aineita ennen kuin ne laitetaan kattilaan. Kuva: Mirja Hussain

HeiMo-kahvilan keittiössä käy kuhina, kun kolme naista pilkkoo tiukkaan tahtiin kasviksia pieniksi kuutioiksi. Menossa on kerran viikossa kokoontuva monikulttuurinen Jyränkölän Mama's cafe, jossa eri puolilta maailmaa olevat naiset tapaavat toisiaan ruuanlaiton ja yhdessäolon merkeissä.

Tälle kertaa naiset kokkaavat Lähi-idässä suosittua dolmaa. Pääkokkina häärää Irakista Suomeen kolme vuotta sitten tullut Hauda Shwan, joka on kantanut keittiöön kassikaupalla raaka-aineita.

Dolman tekeminen vie aikaa. Raaka-aineita haudutetaan kattilassa 30-45 minuuttia. Kuva: Mirja Hussain

– Dolmaan tulee paljon erilaisia vihanneksia, riisiä, härkäpapuja, keitettyä naudanlihaa, sitruunahappoa, tilliä ja mausteita. Kun kaikki on pilkottu, aineet sekoitetaan isoksi massaksi, jolla täytetään munakoisoja, pieniä paprikoita ja kesäkurpitsaa. Täytteen ympärille kääritään myös viininlehtiä ja paksoin lehtiä. Sitten kaikki ladotaan kattilaan ja haudutellaan, Hauda Shwan selostaa.

Shwanin mukaan dolma on hänen kotimaassaan juhlaruoka, jota pakataan usein retkille mukaan. Vaikka mausteisen mutta terveellisen aterian tekemiseen menee aikaa useampi tunti, hän kertoo valmistavansa sitä Heinolassakin kerran viikossa.

 Kirjaan ei tule tarkkoja desimittoja. Naiset saavat kirjoittaa ohjeensa itse. Mamas Cafen ohjaajat Pia Valkjärvi ja Katja Tamminen

– Se on yksi perheemme lempiruuista, kahden lapsen äiti kertoo.

Dolman ohje on menossa syksyllä julkaistavaan Mama's Cafen reseptikirjaan, johon kerätään noin 30 ruokaohjetta toiminnassa mukana olevilta naisilta. Kirjan ei ole tarkoitus olla perinteinen kokkauskirja vaan tärkeämpiä ovat naisten tarinat ja muistot ruokiin liittyen.

– Kirjaan ei tule tarkkoja desimittoja. Naiset saavat kirjoittaa ohjeensa itse. Olemme huomanneet, että Mama's cafen naisilla on kärsivällisyyttä hauduttaa ruokaa pitkään. Raaka-aineitakin on aina paljon. Ruuanlaitto on heille todella yhteisöllistä, ohjaajat Pia Valkjärvi ja Katja Tamminen sanovat.

Hauda Shwan on pilkkonut ison kasan kasviksia dolmaa varten. Kuva: Mirja Hussain

Mama's cafe on ollut tärkeä henkireikä monelle muualta tulleelle äidille. Kävijöitä on viikoittain 10–15, ja lapsetkin saa ottaa mukaan. Hauda Shwan on tullut paikalle aina kun on pystynyt.

– Tykkään käydä täällä, koska opin samalla suomea ja suomalaisesta kulttuurista. Olemme tehneet suomalaisia ruokiakin, hän kertoo.

Osa dolman massasta kääritään paksoin lehtiin. Kuva: Mirja Hussain
Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi