Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Inhoatko mämmiä? Anna sille vielä yksi tilaisuus ja kokeile mämmimoussea tai -tiramisua

Tiramisu on ihana kahvipöydän herkku aikuiseen makuun. Kuva: Annukka Roth

Mämmi on suomalainen sesonkituote, joka ilmestyy kauppojen hyllyihin jo hyvissä ajoin ennen pääsiäistä. Mämmi on täysjyvärukiinen, sataprosenttisesti suomalainen ja terveellinen tuote, jota voi käyttää muutenkin kuin jälkiruokana.

– Se sopii erittäin hyvin esimerkiksi välipalaksi tai aamupuuron korvikkeeksi, kertoo myyntipäällikkö Raili Muikku mämmiä valmistavalta Kymppi-Maukkailta.

Mämmin sisältämä ruis on hyvä kuidun lähde. Täysjyvärukiin kuitupitoisuus on noin 16 prosenttia.

Mämmi sisältää veteen liukenematonta kuitua, joka ylläpitää suoliston toimintaa. Veteen liukenemattoman kuidun on todettu ehkäisevän ainakin paksusuolen syöpää. Lisäksi mämmi antaa kylläisyyden tunteen ja on energiapitoista.

Rukiissa on runsaasti myös vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten B-vitamiineja, magnesiumia, kaliumia, rautaa, sinkkiä ja mangaania. Täysjyvärukiin nauttiminen auttaa ylläpitämään verensokerin tasapainoa.

Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa Juha-Matti Pihlava osoitti luomumämmissä olevan bentsoksatsinoideja, joiden on todettu toimivan tiettyjä syöpätyyppejä vastaan.

Mämmin alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Ensimmäiset reseptilöydökset ovat 1700-luvulta. Tarina kertoo, että tällöin sitä olisi syöty ruisleivän päälle levitettynä.

Mämmiä on valmistettu erityisesti Lounais-Suomessa, josta se on levinnyt muualle Suomeen 1900-luvulla.

Mämmin nauttiminen juuri pääsiäisenä liittyy uskontoon ja paastoon. Pitkänäperjantaina oli lupa nautiskella herkkuja, jotka eivät vaatineet tulentekoa tai ruuanlaittoa. Mämmi myös säilyi pitkään.

Mämmin makeus ei tule yksin siihen lisättävästä siirapista tai sokerista vaan imellyttämisestä. Mämmi jakaa vahvasti mielipiteitä, mutta jo terveellisyytensä ansiosta sille kannattaisi antaa mahdollisuus.

Mämmiä voi käyttää luovasti niin ruoanlaitossa kuin leivonnassa. Jos et ole vielä päässyt sinuiksi mämmin kanssa, voit aloittaa tutustumisen tuunaamalla sen uuteen muotoon. Jälkiruoissa, kuten moussessa tai tiramisussa, rukiinen mämmi toimii erinomaisesti. Suolaiset juustot ja leikkeleet pääsevät oikeuksiinsa mämminäkkileivän päällä.

Pääsiäissalaatti toimii osana brunssia, alkupalana tai muiden pääsiäisruokien lisukkeena.

Lähteinä myös ruokatieto.fi ja lahiruokaamaalta.fi.

Mämminäkkäri on pääsiäisen ehdoton yllättäjä. Kuva: Annukka Roth

Mämminäkkäri

uunipellillinen

1 dl pellavansiemeniä

1 dl auringonkukansiemeniä

1 dl kurpitsansiemeniä

3 dl mämmiä

2 dl juustoraastetta

1. Hienonna siemenet monitoimikoneessa.

2. Sekoita joukkoon mämmi ja juustoraaste.

3. Levitä massa ohueksi levyksi leivinpaperille. Käytä toista leivinpaperia painelemalla massa levyksi sen läpi. Jos massa tarttuu kiinni, kostuta paperia. Paina ja vedä massaa kädellä, voit käyttää apuna myös kaulinta.

4. Paista uunin keskiosassa 150 asteessa 30 minuuttia. Laita uuni pois päältä ja leikkaa näkkäri haluamasi kokoisiksi paloiksi. Laita näkkäri uunin jälkilämpöön vähintään 15 minuutiksi.

5. Anna näkkileivän jäähtyä rauhassa.

6. Tarjoile juustojen ja leikkeleiden kanssa.

Keittämällä värjätyt munat ovat tyylikäs osa pääsiäiskattausta. Kuva: Annukka Roth

Pääsiäissalaatti

neljälle

4 kananmunaa

170 g pekonia

50 g vuonankaalia

65 g salaattisekoitusta

50 g rucolaa

250 g mansikoita

150 g sokeriherneitä

puolikas kurkku

10 kpl kirsikkatomaatteja

1 avokado

koristeluun herneenversoja

1. Keitä ja jäähdytä kananmunat sekä kypsennä pekoni.

2. Lado pohjalle sekaisin salaatit. Voit käyttää noin 150 grammaa salaatteja makusi mukaan.

3. Pilko ja levittele muut ainekset kauniisti salaattipedin päälle. Mausta mieleiselläsi kastikkeella.

Mämmitiramisu

kahdeksan annosta

5 kananmunaa

1 dl sokeria

500 g mascarponea

0,5 dl marsalaviiniä tai Disaronnoa

yhden appelsiinin raastettu kuori

2–3 dl mämmiä

20 savoiardikeksiä

3 dl jäähtynyttä kahvia

1. Keitä kahvi ja jäähdytä.

2. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja jätä odottamaan. Vatkaa sitten keltuaiset ja sokeri vaaleaksi, kestäväksi vaahdoksi. Sekoita keltuaisvaahdon joukkoon marsalaviini ja mascarpone. Raasta appelsiinin kuori ja lisää mukaan. Kääntele valkuaisvaahto varovasti keltuaisvaahdon joukkoon.

3. Jaa seos kahteen kulhoon. Sekoita mämmi toisen seoksen sekaan.

4. Ota esille vuoka tai muu astia, johon valmistat tiramisun.

5. Kostuta savoiardikeksit niin, että käännät ne nopeasti molemmin puolin kahvissa. Älä uita, jotta keksit eivät hajoa. Nostele kekseistä yksi kerros vuoan pohjalle. Lisää päälle puolet mämmivaahdosta ja puolet tavallisesta vaahdosta. Lado toinen kerros kahvissa kostutettuja keksejä sekä loput vaahdot vuokaan.

6. Anna tiramisun jähmettyä pakastimessa ennen tarjoilua. Koristele halutessasi suklaalla tai sokerittomalla kaakaojauheella.

Vinkki: Tiramisun voi tehdä myös kakun muotoon. Vuoraa leipävuoka kelmulla ja kasaa ainekset sen päälle käänteisessä järjestyksessä. Pakasta yön yli. Kelmu auttaa kakun irrottamisessa vuoasta.

Mämmimoussella täytetty suklaamuna on tuhti mutta herkullinen jälkiruoka. Kuva: Annukka Roth

Mämmimousse

munista tarjoiltuna 6–8 annosta

100 g valkosuklaata

2 dl kuohukermaa

2 dl mämmiä

tarjoiluun onttoja suklaamunia

1. Laita valkosuklaa ja yksi desilitra kermaa vesihauteeseen sulamaan.

2. Kun suklaa on sulanut, sekoita ja lisää loput kermasta joukkoon.

3. Laita massa jääkaappiin ja jäähdytä viileäksi.

4. Vatkaa seos kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää mämmi.

5. Leikkaa jääkaappikylmän suklaamunan päähän aukko veitsellä ja poista mahdollinen yllätys. Täytä muna moussella esimerkiksi pursottimen avulla. Tarjoile munakupista.

Annukka Roth
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi