Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Kookos on hyvä, paha herkku, joka sopii huonosti laihduttajalle mutta antaa vaihtoehtoja leivontaan

Limetin kuori antaa makua kookosmunkkeihin. Kuva: Eveliina Salomaa

Yksi rakastaa, toinen inhoaa.

Kookos jakaa mielipiteitä, mutta mausta tykkäävälle se antaa monenlaisia mahdollisuuksia niin leivonnassa kuin ruuanlaitossakin.

Leivonnaisista kookos tekee mehukkaita ja täyteläisiä, ja varsinkin kookoshiutaleet ovat monikäyttöisiä. Niitä voi hyödyntää niin kakuissa, pikkuleivissä kuin leivonnaisten koristelussa.

Kookosmaito on tuttu aasialaisten ruokien kastikkeista, mutta sitä voi käyttää myös leipomisessa nesteenä maidon tapaan.

Esimerkiksi munkkitaikinaan kookosmaito sopii nesteeksi hyvin. Munkit voi myös paistaa kookosrasvassa.

Kookoksen trooppista makumaailmaa voi täydentää esimerkiksi inkiväärillä tai limellä.

Paitsi mausta, myös kookoksen terveellisyydestä on vaihtelevia näkemyksiä.

Jotkut vannovat kylmäpuristetun kookosöljyn nimeen ja ovat vaihtaneet esimerkiksi paistorasvan siihen. Reseptejä kookosöljyn hyödyntämiseksi löytyy smoothieista jäätelöön ja leivästä lettuihin – se sopii käytettäväksi siellä missä voi tai öljykin.

Toisaalta esiin on nostettu kookosöljyn runsas tyydyttyneiden rasvahappojen määrä. Korkean energiapitoisuutensa vuoksi se ei sovi myöskään kaloreihin keskittyvälle laihduttajalle, sillä sadassa grammassa kookosöljyä on 900 kilokaloria.

Yksistään kookosöljy tuskin pelastaa tai tuhoaa kenenkään terveyttä, mutta vaihtelua siitä ainakin voi saada ruoanlaittoon ja leivontaan.

Kookoskeot valmistuvat nopeasti. Kuva: Eveliina Salomaa

Kookoskakku

10 hengelle

Pohja:

3 kananmunaa

2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kookoshiutaleita

150 g sulatettua ja jäähdytettyä voita

1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

2 rkl sitruunan mehua

Kuorrutus:

2 dl tomusokeria

1,5 rkl sitruunan mehua

1,5 dl paahdettuja kookoslastuja

1. Vatkaa munat vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja vatkaa, kunnes sokeri on liuennut vaahtoon.

2. Yhdistä vehnäjauhot ja kookoshiutaleet ja lisää ne varovasti muna-sokerivaahtoon.

3. Lisää taikinaan sula voi, raastettu inkivääri ja sitruuna mehu.

4. Kaada taikina voideltuun ja leivitettyyn irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia.

5. Valmista kuorrutus sekoittamalla sitruunanmehu tomusokeriin.

6. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja ripottele päälle kookoslastut. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan tai yön yli.

Kookoskakun päälle tulee paahdettuja kookoslastuja. Kuva: Eveliina Salomaa

Kookoskeot

20 kappaletta

2 kananmunan valkuaista

1,5 dl sokeria

100 g kookoshiutaleita

1. Vatkaa kattilassa munanvalkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja kookoshiutaleet ja sekoita.

2. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri antaa hieman periksi ja taikinasta muodostuu möykky eli se alkaa irrota kattilan reuoista. Älä kuumenna seosta liian kuumaksi!

3. Pyörittele taikinasta märin käsin leivinpaperilla vuoratulle pellille 20 pientä palloa.

4. Paista 180 asteessa noin kymmenen minuuttia. Anna kekojen jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat ne pelliltä.

Kookosmunkit

20 kappaletta

1 purkki (400 g) kookosmaitoa

1 kananmuna

yhden limetin raastettu kuori

0,5 dl rypsiöljyä

10–12 dl vehnäjauhoja

1,5 dl sokeria

2 pussia (á 11 g) kuivahiivaa

1,5 tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

750 g kookosrasvaa paistamiseen (kovaa kookosrasvaa, kylmäkaapista)

Kuorrutus:

200 g valkosuklaata

2 dl kookoshiutaleita

1. Lämmitä kookosmaito 42-asteiseksi. Lisää maitoon muna, limetin kuori ja öljy.

2. Sekoita kulhossa 6 dl vehnäjauhoja ja muut kuivat aineet keskenään.

3. Kaada nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita. Lisää loput jauhot taikinaan pienissä erissä kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.

4. Peittele taikina liinalla ja anna kohota noin kaksinkertaiseksi.

5. Pyörittele taikinasta 20 pullaa, tee pullien keskelle reikä ja muotoile munkeiksi. Jätä kohoamaan.

6. Sulata 750 grammaa kookosrasvaa kattilassa 180-asteiseksi. Paista munkit pienissä erissä kauniin ruskeiksi ja nosta talouspaperin päälle jäähtymään.

7. Sulata valkosuklaa. Levitä suklaata jäähtyneiden munkkien päälle ja koristele kookoshiutaleilla.

Anna Sievälä 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi