Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Ruoka uunissa, nyt on kaksi tuntia aikaa

Ystävänpäivänä voi vaikka katsella toista silmiin sillä välin, kun pata hautuu uunissa.

Mausteita ja aikaa, siinä stifadon perusta. Kuva: Mervi Pasanen

Ota vähän omaa aikaa ja käytä se hyvän ystävän tai peräti rakkaan kanssa. Kutsu ystävä syömään ja nauti olosta sillä välin, kun ruoka hautuu hitaasti miedolla lämmöllä ajan kanssa.

Kreikkalainen pataruoka stifado on tähän juuri sopiva: ainekset pataan, ja sitten onkin ainakin kaksi tuntia aikaa kulutettavaksi jossain mukavassa puuhassa. Ystävän kanssa voi katsoa vaikka nyyhkyleffan, pelata lautapeliä tai koota palapeliä. Rakastetun kanssa voi keksiä muuta tekemistä. Voi vaikka tuijotella toista silmiin niin läheltä, että rakastettu alkaa näyttää Picasson maalaukselta.

Reseptistä riittää neljälle.

Stifado

800 kg naudan palapaistia

suolaa, mustapippuria

3 sipulia

3–4 valkosipulinkynttä

oliiviöljyä + voita paistamiseen

5 dl lihalientä

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa tai tuoreita tomaatteja

1 rkl punaviinietikkaa

2–3 dl punaviiniä

2–3 rkl tomaattipyreetä

1 kanelitanko

1 rkl fariinisokeria tai hunajaa

1 tl mustapippuria

2 tl rosmariinia

3 laakerinlehteä

(ripaus kuivattua chiliä)

koristeluun persiljaa

1. Ruskista lihapalat öljyssä pienissä erissä padassa tai pannulla. Siirrä lihat pataan. Paista lihojen kanssa myös hienonnetut sipulit. Voit myös lohkoa sipulit ja lisätä ne pataan vasta myöhemmin, noin puolentoista tunnin haudutuksen jälkeen.

2. Lisää pataan lihaliemi, viini, murskatut valkosipulinkynnet, tomaattipyree sekä mausteet. Lisää myös tomaattimurska tai tuoreet, pilkotut tomaatit. Jos haluat pataan hieman potkua, lisää mausteeksi kuivattua chiliä.

3. Hauduta kannen alla 175 asteessa reilut kaksi tuntia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos lihapadan liemi tuntuu etikkaiselta makuusi, pyöristä se lisäämällä hieman tomaattipyreetä.

Tee lisukkeeksi riisiä tai vaikkapa keitettyjä perunoita. Tarjoa lisäksi hieman salaattia ja leipää, niin ateria on valmis.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi