Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Nyt alkavat härkäviikot – ne vietetään kulho kädessä

Mässäilysesonki on ohi, joten perinteisesti tässä kohtaa vuotta kiristetään vyötä.

Jos elämään pitää saada väriä, se onnistuu esimerkiksi keittiön puolella. Kuva: Mirja Hussain

Vuodenkierrossa on saavutettu se aika, jolloin meitä neuvotaan syömään keittoruokia. Eletään aikaa, jonka vanha kansa tuntee härkäviikkoina. Edessä on pitkä kevättalvi. Ennen vanhaan se tiesi vyön kiristelyä, mutta suurin osa nykyajan ihmisistä ei tiedä, mitä se sellainen tarkoittaa. Nyt siis kevennetään ruokavaliota.

Neljän valikosta kolme menee kevyeen sarjaan, ja neljäs, eli unkarilainen gulassi on selvästi tuhdimpaa ruokaa. Makujen ilotulitusta on vietnamilainen pho. Mausteinen kuuma liemi kaadetaan ainesten päälle, ja kun vielä tiristää hieman makua limestä ja tiputtaa muutaman tipan chilikastiketta sekaan, yhdistelmä on järisyttävän hyvä.

Kanakeitto on tällä kertaa viimeistelty ranskankermalla. Se saa makunsa currysta, ja väriä voi lisätä kurkumalla tai peräti sahramilla, jos raaskii. Älä jätä sitruunamehua pois, se on keiton piste iin päällä.

Kokeile pinaattikeitto tuoreesta pinaatista! Superhelppoa ja nopeaa sekin, vetiseen pakastepinaattiin verrattuna jopa parempaa.

Pinaattikeitto

Tuoreen pinaatin käyttö on superhelppoa. Ensin kiehautus ja sitten silputaan osaksi nopeaa keittoa. Kuva: Mirja Hussain

(neljälle)

300 g tuoretta pinaattia tai pakastepinaattia

2 rkl voita tai margariinia

3 rkl vehnäjauhoja

1 l maitoa

0,5–1 tl suolaa

ripaus valkopippuria

ripaus sokeria

muutama kananmuna

1. Kiehauta tuoreet pinaatinlehdet pienessä vesimäärässä, valuta vesi pois ja hienonna ne. Jos käytät pakastepinaattia, sulata se ja valuta vesi pois.

2. Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot ja anna kypsyä hetken. Katso, ettei seos pala pohjaan.

3. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja sekoita samalla hyvin. Kuumenna uudelleen ja lisää pinaatit.

4. Anna kypsyä hiljalleen noin 10 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla, valkopippurilla ja ripauksella sokeria.

5. Keitä sillä välin kananmunat, kuori ja halkaise. Tarjoile kananmunanpuolikkaita keiton lisukkeena.

Kanakeitto

Kanakeiton maku pyöristyy kermalla tai ranskankermalla. Kuva: Mirja Hussain

(neljälle)

1 sipuli

2 porkkanaa

5 perunaa

400 g maustamatonta broilerin rintafileetä

1 punainen chili

suolaa, mustapippuria

1,5 tl currya

1 tl kurkumaa tai ripaus sahramia

n. 1 sitruunan mehu

1 dl ranskankermaa

1–1,5 l kanalientä fondista

silputtua persiljaa

1. Kuori ja silppua sipuli. Kuori porkkanat ja perunat, paloittele. Paloittele broilerit pieniksi paloiksi.

2. Freesaa öljyssä sipuli ja broileripalat, mausta currylla. Freesaa hetki myös porkkanoita ja perunoita.

3. Siirrä ainekset kattilaan. Lisää nesteeksi pannun huuhdeliemi, mausta kanafondilla ja sitruunamehulla. Lisää sitruunamehusta aluksi osa ja lisää sitten maun mukaan. Poista chilistä siemenet, hienonna pieneksi ja lisää keittoon.

4. Mausta keitto kurkumalla tai ripauksella sahramia, jos haluat syvän keltaisen keiton.

5. Kypsennä miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää aivan lopuksi ranskankerma ja viimeistele persiljasilpulla.

Vinkki: jos on kiire, nappaa broileriksi kaupan grillipisteestä kypsät palat. Ne ovat valmiiksi suolattuja, joten lisää suolaa vasta valmiiseen keittoon maun mukaan.

Gulassi

Gulassi on paprikainen lihakeitto, johon tulee myös hieman tomaattia. Kuva: Mirja Hussain

(4–6 annosta)

600 g naudan palapaistia

öljyä + nokare voita paistamiseen

1 sipuli

1–2 valkosipulinkynttä

2 tl paprikajauhetta

1–2 l lihalientä fondista

1–2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

2 porkkanaa

4 perunaa

1 dl tomaattisosetta

1 prk (400 g) tomaattimurskaa tai säilöttyjä kokonaisia tomaatteja

1 iso punainen paprika

ripaus chiliä

pinnalle persiljasilppua ja smetanaa

1. Leikkaa naudanliha kuutioiksi.

2. Kuori ja paloittele sipuli. Paista sipulit ja lihapalat pannulla parissa erässä, mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Siirrä kattilaan.

3. Lisää hienonnettu valkosipuli ja vettä + fondia. Lisää kattilaan tomaatit, lihaliemi ja paloiteltu paprika. Anna kypsyä miedolla lämmöllä tunti tai pari.

4. Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat. Lisää pataan. Mausta tomaattisoseella ja hauduta, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

5. Tarkista suola ja pippuri maistamalla, viimeistele keitto persiljalla. Tarjoa lisukkeena smetanaa.

Pho-keitto

Pho tulee Vietnamista. Jos et jaksa keitellä häränhännistä lientä, oikaise fondilla. Jokainen yhdistelee ainekset makunsa mukaan. Kuva: Mirja Hussain

(neljälle)

liemeksi:

1,5 litraa lihalientä tai kasvislientä

3 tähtianista

2 kanelitankoa

n. 4 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä viipaleina

3 kokonaista kardemummaa tai 1 tl kardemummansiemeniä

3–4 rkl kalakastiketta (tai soijakastiketta, jos teet vegaanisen version)

muutama mustapippuri

1 tl sokeria

Keittoon:

400 g naudan ulkofilettä, kypsää paahtopaistia tai paketti savutofua

100 g mungpavun ituja

1 nippu kevätsipulia

1 ruukku korianteria

1 ruukku minttua

1 ruukku thaibasilikaa

1 lime

1–2 tuoretta punaista chiliä

noin 200 g riisinuudeleita

mausteeksi sriracha-chilikastiketta

1. Lisää lihaliemeen mausteet, kiehauta ja vähennä sitten lämpöä. Liemi saa hautua hiljalleen parikymmentä minuuttia tai vaikka tunnin, jos on aikaa. Siivilöi isot mausteet liemestä.

2. Hienonna kevätsipuli ja yrtit. Kiehauta nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.

3. Kypsennä liha: paista filettä hetki pannulla, mausta suolalla ja pippurilla. Kääri liha hetkeksi folioon ja anna vetäytyä. Leikkaa lihasta mahdollisimman ohuita siivuja. Jos käytät kypsää paistia, leikkaa siitäkin ohuita siivuja. Jos teet vegeversion savutofusta, leikkaa se myös ohuiksi siivuiksi. Voit ruskistaa niitä hetken paistinpannulla, saat rapean pinnan.

4. Asettele idut, yrtit, sipulit, lime ja liha tarjolle ja anna jokaisen koota oma annoksensa.

5. Tarkista liemen maku ja lisää tarvittaessa kalakastiketta tai soijakastiketta.

6. Laita nuudeleita kulhon pohjalle ja täydennä kasviksilla jokaisen maun mukaan. Kaada kuuma liemi päälle niin, että kasvikset peittyvät. Mausta limen mehulla ja sriracha-chilikastikkeella.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi