Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Oletko pohtinut, miksi rosmariini loppuu kaupasta? – suosittu yrtti on hyvä mauste myös juomissa

Rosmariini on hidas kasvattaa ja sitä vainoavat kasvihuoneen tuholaiset.

Kissakin sen tietää: rosmariini on ihana ja ainutlaatuinen yrtti, jota on ajoittain vaikea löytää kaupasta. Kuva: Katja Luoma

Moni on huomannut kaupassa, että tuoreista yrteistä rosmariini on ajoittain kokonaan loppu. Kun sitä tarvitaan, asiakas saattaa käydä muutamassakin kaupassa toteamassa saman. Ei ole rosmariinia.

Kun sitä on tarjolla, kyseessä on useimmiten ruukkuyrtti. Muutaman oksan kokoinen yrtti saattaa maksaa neljä, jopa lähes viisi euroa. Saattaa tulla mieleen, voisiko lihapadan sittenkin valmistaa ilman tätä arvokasta mausteoksaa. Toisaalta sen maku on niin ainutlaatuinen, että sitä on vaikea korvata toisella.

Miksi rosmariini loppuu? Orimattilalainen viljelijä Hannu Varpio tietää syyn.

– Rosmariinin viljely on vaikeaa ja se kestää todella kauan verrattuna muihin tuoreyrtteihin. Kun esimerkiksi pinaatti kasvaa siemenestä myyntikokoon kolmessa ja tilli neljässä viikossa, rosmariinilla sama kestää neljä kuukautta, hän kertoo.

– Lisäksi rosmariinia vaivaavat tuhohyönteiset, joista on kaikenlaista harmia. Ne voivat levitä muihin kasveihin, eli rosmariinille pitäisi olla omat olot ja omat tilat.

Varpion Puutarhan valikoimiin rosmariini otettiin noin kolme vuotta sitten. Aluksi kaikki meni pieleen, ja koko sato jouduttiin heittämään pois. Nyt yrtin kanssa on otettu uusi alku.

– Rosmariini on ihana yrtti, ja ihmiset haluavat maksaa siitä. Se on kallis, mutta oikeasti kaikki huomioiden sen pitäisi maksaa vielä enemmän. Kaikki menee mitä viljelemme, ja tiedämme, että nyt viljelemme sitä liian vähän, Hannu Varpio toteaa.

Viljelijöiden pitäisi siis pystyä ennustamaan yrtin menekki kuukausia eteenpäin.

Rosmariinia vaivaavia tuhohyönteisiä ei voi torjua myrkyillä, koska tepsivää ainetta ei ole. Ratkaisu on biologisessa torjunnassa.

– Torjunta pitää tehdä joka viikko eli levitämme kasvihuoneeseen jauhiaiskiilukaisia.

Menestyvä gin nostattaa suosiota

Rosmariinin suosio on noussut muun muassa drinkkikulttuurin ansiosta. Se on olennainen osa maailman parhaaksi valittua ginidrinkkiä, jossa suomalainen Napue ruisgini maustetaan karpaloilla ja rosmariinilla. Juomasekoituksen rosmariinia ei oikein voi korvata kuivatulla yrtillä eikä jollain toisella – jos siis tavoitellaan alkuperäistä palkittua makuyhdistelmää.

Jos rosmariiniruukussa on vain muutama oksa, ja yhden sellaisen taittaa gintonicin mausteeksi, se nostaa juoman hintaa aika lailla.

– Mutta se nostaa myös sen arvoa, viljelijä naurahtaa.

Onneksi samaa oksaa voi uittaa lasissa useammin kuin kerran, rosmariinin maku on sen verran vahva ja riittoisa.

Timjami voi tulla kysymykseen

Ruoanvalmistuksessa rosmariini sopii erityisen hyvin liharuokien ja marinointiliemien mausteeksi. Jälleen yksi oksa riittää maustamaan lihapadan. Hyvän pihvin voi paistaa niin, että pannulle laitetaan paiston ajaksi rosmariinin oksa ja muutama valkosipulinkynsi. Ne maustavat paistorasvan, jolla pihviä voi valella.

Liharuoassa rosmariinin korvaajaksi sopii timjami, mikäli hittiyrtti on päässyt loppumaan.

Rosmariinia käytetään myös terveyttä edistävänä rohtona. Rosmariinin sanotaan hillitsevän tulehduksia, se edistää ruoansulatusta ja parantaa verenkiertoa. Rosmariini on myös antioksidantti ja sen sanotaan alentavan kolesterolia ja jopa parantavan muistia.

– Tosin jos sitä käyttää vain gintonicin muodossa, terveysvaikutukset saattavat kumoutua, Hannu Varpio huomauttaa.

Kotona rosmariini ei ole kertakäyttöyrtti, ruukkuversiota voi säilyttää ikkunalaudalla, kunhan muistaa välillä kastella sitä. Kesällä sen voi istuttaa kukkapenkkiin.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi