Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Pakastimen marja-aarteet saavat nyt talviset mausteet – katso ihanat jälkiruokareseptit

Vadelmakerroskakku tuo kesän maut keskelle talvisia juhlia. Kuva: Juha Säkkinen

Juhlista itsenäistä Suomea ja sen puhdasta luontoa itsenäisyyspäivänä valmistamalla jälkiruoaksi marjaherkkua.

Nämä reseptit hurmaavat talvisilla mausteillaan. Mustikkakukko on ruiskuoren ja makean mustikkatäytteen ihana liitto. Kokoa perhe saman kupin äärelle nauttimaan herkullisesta, kardemummasta uutta makuvivahdetta saavasta ”rättänästä”.

Juhlallinen vadelmakerroskakku puolestaan houkuttaa raikkaalla vadelman maullaan ja kauniilla värillään. Kakun leipominen vie hieman aikaa, mutta on todella näyttävä tarjottava itsenäisyyspäiväpöydässä.

Glögimaustein marinoidut pakastemarjat sekä puolukkasemifreddo ovat sen sijaan vähäisellä vaivannäöllä syntyviä jälkiruokia – ja silti maku on hurmaava.

Marjojen luontainen happamuus sopii jälkiruokiin, sillä se taittaa liiallista makeutta. Marjaisat jälkiruoat maistuvatkin yleensä raikkailta ja kevyiltä verrattuna suklaa- ja juustopohjaisiin.

Vadelmakerroskakun kerroksia. Kuva: Juha Säkkinen

Vadelmakerroskakku

(12 annosta)

Pohja:

175 g kaurakeksejä

55 g voita

Valkosuklaakerros:

2 liivatelehteä

0,5 tlk (125 g) maitorahkaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

0,5 dl sokeria

100 g valkosuklaata

2 dl kuohukermaa

Vadelmamoussekerros:

3 liivatelehteä

200 g vadelmia

n. 4 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

250 g rahkaa

2 dl kuohukermaa

Vadelmahyytelökerros:

600 g vadelmia, pakaste

2 dl vettä

2,5 dl sokeria

3 liivatelehteä

Koristelu:

mintunlehtiä, valkosuklaata, marenkia

1. Murskaa keksit monitoimikoneessa ja sekoita joukkoon sulatettu voi.

2. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on noin 22 senttimetriä. Painele keksiseos vuoan pohjalle lusikkaa apuna käyttäen.

3. Valkosuklaakerros: Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Notkista tuorejuusto ja rahka kulhossa. Lisää sokeri.

4. Sulata suklaa vesihauteessa. Nosta liivatteet vettä valuvina pieneen kuppiin ja sulata mikrossa (noin 10 sekuntia) tai liuota puserretut liivatteet kuumaan vesitilkkaan. Kaada liivateseos tuorejuusto-rahkaseoksen joukkoon ohuena nauhana. Sekoita.

5. Sekoita seuraavaksi sulanut valkosuklaa tuorejuustoseoksen joukkoon tasaisesti.

6. Nostele vaahdotettu kuohukerma viimeisenä joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada valkosuklaatäyte keksipohjan päälle. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään.

7. Vadelmamoussekerros: Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään.

8. Sulata vadelmat ja sokeri mikrossa. Käytä sokeria vadelmien happamuuden mukaan.

9. Paseeraa vadelmaseos siivilän läpi. Nosta liivatteet vettä valuvina pieneen kuppiin ja sulata mikrossa (noin 10 sekuntia) tai liuota puserretut liivatteet kuumaan vesitilkkaan. Sekoita sulaneet liivatteet paseeratun vadelman joukkoon.

10. Sekoita isossa kulhossa rahka ja vaniljasokeri. Lisää vadelmapyree rahkan joukkoon. Nostele viimeisenä sekaan vaahdotettu kuohukerma ja sekoita varovasti sekaisin.

11. Levitä vadelmamoussekerros valkosuklaakerroksen päälle. Peitä kakku ja siirrä hetkeksi jääkaappiin hyytymään.

12. Vadelmahyytelökerros: Kuumenna kattilassa sokeri, vesi ja puolet vadelmista kiehumispisteeseen. Sekoita välillä, kunnes sokeri on sulanut. Keitä kevyesti noin 5–7 minuuttia, kunnes seos hieman paksuuntuu.

13. Pehmennä liivatelehdet kylmässä vedessä.

14. Ota paksuuntunutta vadelmasiirappiseosta 0,5 dl erilliseen kuppiin ja liuota siihen pehmenneet liivatteet.

15. Kaada liivate-vadelmaseos takaisin vadelmahyytelöön ja sekoita. Anna hyytelöseoksen jäähtyä niin paljon, ettei se enää sulata vadelmamoussekerrosta.

16. Asettele vadelmamoussekerroksen päälle jäljelle jääneet pakastevadelmat. Kaada jäähtynyt vadelmahyytelökerros vuokaan, tasoita pinta. Peitä ja siirrä jääkaappiin 4 tunniksi.

17. Irrota kakku vuoasta ja koristele mintunlehdillä, marenkimuruilla ja valkosuklaasta veitsellä tehdyillä kiekuroilla.

Marinoidut marjat syntyvät helposti juhlapäivänkin keskellä. Kuva: Juha Säkkinen

Glögimausteilla marinoidut pakastemarjat (4 annosta)

400 g pakastemarjoja

Marinadi:

1,5 dl vettä

0,5 dl sokeria

0,5 vaniljatankoa

3 tähtianista

0,5 tl neilikoita

pala kuivattua inkivääriä

palanen appelsiininkuorta

Tarjoiluun:

1,5 dl kuohukermaa

1 tl vaniljasokeria

1. Halkaise vaniljatanko pitkittäin kahtia. Raaputa puolikkaasta vaniljatangosta siemenet pieneen kattilaan. Säästä toinen puolikas.

2. Mittaa loput marinadin ainekset kattilaan ja anna kiehua 2 minuuttia.

3. Kaada kiehuvan kuuma marinadi jäisten marjojen päälle kulhoon, ja anna maustua jääkaapissa noin tunnin ajan. Sekoita marjoja tasaisin väliajoin maustumisen aikana.

4. Vaahdota kuohukerma ja mausta se vaniljasokerilla. Tarjoa marinoitujen marjojen kanssa.

Rukiinen mustikkakukko maustuu kardemummalla. Kuva: Juha Säkkinen

Kardemummalla maustettu mustikkakukko (8 annosta)

Kuori:

200 g voita

1 dl sokeria

5 dl ruisjauhoja

0,5 tl suolaa

0,5 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

1 litra mustikoita

1 dl sokeria

1 tl kardemummaa

1 tl vaniljasokeria

0,5 dl perunajauhoja

Tarjoiluun:

vaniljajäätelöä tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

1. Sekoita keskenään sokeri ja sulatettu voi.

2. Yhdistä jauhot, suola, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos voi-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi.

3. Voitele korkeareunainen uunivuoka tai annosvuokia. Painele 3/4 osaa taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille.

4. Sekoita täytteen ainekset ja kaada vuokaan.

5. Ripottele loppu taikina kukolle kanneksi.

6. Paista isoa kukkoa 200 asteessa noin tunti ja pieniä kukkoja noin puoli tuntia.

7. Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Puolukkasemifreddon kuohkeus tulee kuohukermasta. Kuva: Juha Säkkinen

Puolukkasemifreddo (5 annosta)

200 g puolukoita

0,75 dl tomusokeria

1 valkuainen

1 tl vaniljasokeria

2 dl kuohukermaa

Koristeluun:

puolukoita

1. Vaahdota kuohukerma löysähköksi vaahdoksi.

2. Survo sauvasekoittimella hieman sulaneet puolukat soseeksi.

3. Vaahdota puhtaassa kulhossa valkuainen, kunnes se on hieman vaahtomaista. Lisää tomusokeri ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kauniin kiiltävää ja kiinteää.

4. Kaada puolukkasurvos kermavaahdon joukkoon ja sekoita varovasti tasaiseksi.

5. Yhdistä lopuksi jälkiruokaan valkuais-tomusokerivaahto.

6. Annostele jälkiruoka annosmaljoihin ja anna jäätyä pakastimessa noin 30 minuuttia, kunnes se on hieman kohmeaa.

7. Koristele pinta puolukoilla.

Muista

Muistathan, että ulkomaisten pakastemarjojen käyttö eroaa suomalaisten pakastemarjojen käytöstä.

Tarkista aina kaupasta ostetun pakastemarjapussin kyljestä alkuperämaa. Pakastetut ulkomaiset marjat voivat olla Suomessa pakattuja, joten pelkkä elinkeinonharjoittajan nimen tarkistaminen ei riitä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastemarjoja vain kunnolla kuumennettuina. Kuumenna niitä vähintään viiden minuutin ajan 90 asteessa tai keitä kahden minuutin ajan. Esimerkiksi saastuneen veden levittämät virukset eivät tuhoudu marjoista pakastamalla.

Auli Hassinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi