Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Tämän ovat löytäneet jo trendiravintolat – joko teillä kirnutaan omat voit?

Varo ettei mene voiksi, kerman kanssa aina varoitellaan. Nyt juuri se onkin tarkoitus.

1. Kaada kerma kirnuun. Ota hyvä työasento, tässä menee hetken aikaa. Kuva: Katja Luoma

Onko mikään niin ihanaa kuin kotiuunissa vastapaistettu leipä ja sen päällä nokare voita? On. Nokare itse tehtyä voita. Itse tehty voi on paitsi hyvää, myös erittäin trendikästä. Sillä tekee myös vaikutuksen illallisvieraisiin.

2. Aluksi kerma muuttuu vaahdoksi. Kuva: Katja Luoma

Voin tekeminen on hurjan helppoa. Tarvitaan vain kermaa, joko vähän vanhaksi mennyttä tai tuoretta. Kerman sekaan voi laittaa myös jotain hapatetta, kuten piimää tai kermaviiliä.

3. Kun kirnusta kuuluu vetinen ääni, voi on erottunut kermasta ja tuloksena on kirnupiimää. Ota se talteen, se on myös herkkua. Kuva: Katja Luoma

Jos olet koskaan vatkannut kermaa, olet takuulla kuullut varoittelua tyyliin "varo ettet vatkaa sitä voiksi". Se on nimittäin juuri niin yksinkertaista. Näin se tapahtuu:

Kaada kirnuun kermaa. Lisää joukkoon piimää tai pari kermaviiliä. Litraan kermaa voit lisätä 1–2 dl piimää tai 100 g kermaviiliä. Kerman menekki on kiinni kirnun koosta, pienellä sylikirnulla kirnuaa kerralla puoli litraa kermaa.

Kirnun pohjalla on voita. Tuote ei ole vielä aivan valmis. Kuva: Katja Luoma

Kirnua, pese, suolaa

Jos et omista kirnua, tee voi sähkövatkaimella tai käsipelillä, jos käsivoimat ovat kunnossa. Kerman ja hapatteiden lisäksi tarvitaan vain vatkaamista. Puolen litran kirnuaminen syliin mahtuvalla kirnulla kestää 20–30 minuuttia. Aluksi kerma muuttuu vaahdoksi ja lopulta kermasta erottuu voi ja kirnupiimä. Sen voi juoda tai käyttää ruoanvalmistuksessa.

5. Seuraavaksi voi huuhdellaan. Veden pitää olla kylmää, muuten työ valuu lavuaariin, koska voi sulaa lämpimässä vedessä. Kuva: Katja Luoma

Kirnuvoi pitää pestä. Kerää voi astiasta tai kirnusta, ja huuhdo sitä kylmällä vedellä. Lämmin vesi sulattaa voin ja koko työ valuu voisulana viemäristä. Puristele voimassaa kunnes huuhteluvesi on kirkasta.

6. Lopuksi voi suolataan. Puolesta litrasta kermaa tulee pari desiä voita. Puoli teelusikallista suolaa riittää, tai suolaa voi maun mukaan. Kuva: Katja Luoma

Nosta voi puhtaaseen astiaan ja ripottele siihen suolaa. Painele ja kääntele suola mahdollisimman tasaisesti voin joukkoon.

Pieniä kirnuja voi etsiä erilaisilta markkinoilta tai ulkomaisista nettikaupoista hakusanalla butter churn.

7. Valmista nautittavaksi. Jos keittiön varusteisiin ei kuulu kirnu, myös sähkövatkain käy. Kuva: Katja Luoma
Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi