Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Kupillinen kuumaa glögiä saa pikkusyötävistä neljä seuralaista – katso reseptit

Paahtopaistin vahva maku vaatii tumman glögin tuekseen. Kuva: Juha Säkkinen

Makea ja mausteinen glögi rakastaa pähkinöiden, paahdettujen manteleiden, mausteisten pikkuleipien ja suolaisten piirakoiden seuraa. Pidätpä tummasta tai vaaleasta glögistä, molemmille löytyy makupareja. Yksinkertaisimmillaan täydellinen pari aromikkaalle juomalle on palanen hyvää juustoa.

Tumma, punainen glögi on maultaan vahvempaa verrattuna vaaleaan. Tumma glögi kaipaakin rinnalleen paljon tuhdimpia makuja, kuten voimakkaita juustoja tai punaista lihaa.

Vaalean ja olemukseltaan heleän glögin kanssa voi puolestaan tarjoilla samankaltaisia syötäviä kuin valkoviininkin kanssa.

Vaalean ja olemukseltaan heleän glögin kanssa voi puolestaan tarjoilla samankaltaisia syötäviä kuin valkoviininkin kanssa. Maukkaat kalaherkut, sienet, juustot ja mantelit ovat oivallisia tarjottavia.

Glögi-ilta on helppo järjestää valmistamalla jotakin pientä syötävää kupposen kanssa nautittavaksi. Tämän aukeaman sieni-vuohenjuustopiirakka ja lohitartar sopivat vaalean glögin tovereiksi, kun taas siemennäkkileivän kanssa tarjoiltava aromikas juustotahna sekä paahtopaisti-piparjuuricrostinit ovat tumman glögin ystäviä.

Mikä on oma suosikkisi?

Sieni-vuohenjuustopiirakka sopii oivallisesti vaalean glögin pariksi. Kuva: Juha Säkkinen

Sieni-vuohenjuusto–piirakka

(12 annosta)

puoli purkillista (à 250 g) maitorahkaa

125 g voita

2 dl vehnäjauhoja

0,25 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

Sieni-vuohenjuustotäyte:

3 dl sieniä (esimerkiksi kantarelleja, suppilovahveroita tai sienisekoitusta)

1 rkl rypsiöljyä

2 sipulia hienonnettuina

3 dl kuohukermaa

3 kananmunaa

1 dl juustoraastetta

puolikkaan sitruunan raastettu kuori

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

Pinnalle:

200 g vuohenjuustoa

1 rkl hunajaa

1. Sekoita maitorahka ja pehmeä voi käsin nyppimällä.

2. Lisää kuivat aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

3. Taputtele taikina halkaisijaltaan 28-senttiseen piirakkavuokaan reunoja myöten. Pane jääkaappiin odottamaan.

4. Paista sieniä pannulla rypsiöljyssä, kunnes ylimääräinen neste haihtuu.

5. Lisää hienonnettu sipuli ja jatka kuullottamista niin kauan, että sipulit pehmenevät. Kaada sieni-sipuliseos kulhoon jäähtymään.

6. Sekoita toisessa kulhossa kananmunat, kuohukerma, juustoraaste, sitruunan raastettu kuori ja mausteet.

7. Lisää kananmunaseokseen sieni-sipuliseos, sekoita ja kaada piiraspohjan päälle vuokaan.

8. Viipaloi pinnalle vuohenjuusto ja valuta päälle hunaja tasaisesti.

9. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes täyte ja pohja ovat kunnolla kypsyneet.

10. Anna vetäytyä hetki uunista ottamisen jälkeen ja leikkaa sitten annospaloiksi.

Lohi ja glögi ovat molemmat joulun makuja. Tällä parivaljakolla voi aloittaa juhlan odotuksen. Kuva: Juha Säkkinen

Lohitartar

(4 annosta)

500 g lohifileetä

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria myllystä

1 sipuli

5 kpl retiisiä

3 rkl tilliä hienonnettuna

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl dijoninsinappia

1–2 rkl sitruunamehua

1. Leikkaa lohifileestä nahka pois. Kuutioi kala veitsellä ihan pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon.

2. Lisää lohikuutioiden joukkoon suola ja mustapippuri.

3. Kuori ja hienonna sipuli. Pese ja kuutioi retiisit. Hienonna tilli. Lisää kaikki kulhoon lohikuutioiden joukkoon.

4. Mausta lohiseos oliiviöljyllä, dijoninsinapilla ja sitruunanmehulla. Anna maustua jääkaapissa puoli tuntia.

5. Tarkista tartarin maku. Lisää tarvittaessa sinappia tai suolaa ja annostele tartar pieniin annoskippoihin.

Näkkileivästä tulee hienostunut tarjottava, kun päälle sipaistaan aromikasta juustotahnaa. Kuva: Juha Säkkinen

Aromikas juustotahna

(4–6 annosta)

150 g ranskankermaa

2,5 dl voimakasta, kovaa juustoa raastettuna (esim. emmental, gruyère, cheddar)

6 kuivattua taatelia

puolikas valkosipulinkynsi

0,5 dl manteleita lastuina tai rouheena

0,25 tl suolaa

1. Sekoita ranskankerma ja juustoraaste kulhossa tahnaksi.

2. Pilko taatelit veitsellä pieniin palasiin ja hienonna valkosipuli.

3. Lisää mantelirouhe, hienonnetut ja pienityt valkosipuli ja taatelit sekä suola.

4. Anna makujen tasaantua hetki ja tarjoile siemennäkkileivän kanssa.

Paahtopaisti-piparjuuricrostinit

(4 annosta)

puolikas ranskalainen patonki

2 rkl oliiviöljyä

merisuolaa

200 g naudan paahtopaistia tai ulkofileetä

Piparjuuritahna:

100 g piparjuurituorejuustoa

0,5 rkl piparjuurta raastettuna

Koristeluun:

retiisisuikaleita ja ruohosipulia

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

2. Leikkaa patonki puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Sivele patonkiviipaleet öljyllä ja ripottele pinnalle kevyesti merisuolaa.

3. Paahda viipaleita uunissa, kunnes ne saavat hennon kullankeltaisen värin.

4. Jos käytät ulkofileepihviä, ripottele suolaa ja pippuria molemmin puolin ja paista kuumalla pannulla mediumiksi kaksi minuuttia per puoli. Anna vetäytyä ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

5. Sekoita piparjuurituorejuusto ja raastettu piparjuuri tahnaksi.

6. Voitele patonkiviipaleet piparjuuritahnalla ja aseta niille lihasiivu.

7. Koristele crostinit retiisisuikaleilla ja ruohosipulilla.

Entä pelkkää suklaata? Kuva: Juha Säkkinen
Auli Hassinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi