Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Lempijuusto uppoaa salaattiin ja kakkuun

Feta-viikunasalaatti saa makua myös mintusta. Kuva: Tiina Mutila

Suomalainen syö juustoa keskimäärin 27 kiloa vuodessa. Yhä kasvavassa määrin olemme myös innostuneita tutustumaan eri tyyppisiin juustoihin. Tuttujen juustojen rinnalle kelpaavat vahvemmatkin maut. Esimerkiksi kypsytetty cheddar ja gouda löytyvät jo monien juustoilla nautiskelevien ostoskorista. Myös luomujuuston menekki kasvaa, ja luomuna saa jo useampiakin vaihtoehtoja.

Feta–viikuna–minttusalaatti (4–6:lle)

noin 500 g fetajuustoa (ei kevytversiota)

1 dl hyvää oliiviöljyä

mustapippuria

6–8 tuoretta viikunaa

reilusti tuoreita mintunlehtiä

1. Leikkaa feta paloiksi ja aseta palat astiaan. Kumoa päälle oliiviöljy, ripottele pinnalle mustapippuria myllystä ja anna juuston marinoitua hetken.

2. Halkaise viikunat tai leikkaa ne neljään osaan. Viikunoita ei kuorita.

3. Aseta juustopalat tarjoiluvadille tai suoraan lautasille, asettele viikunat ympärille ja lisää mukaan myös tuoreita mintun lehtiä.

4. Lorauta vielä hieman hyvää oliiviöljyä kastikkeeksi.

Punajuuri-vuohenjuustosalaatti Kuva: Tiina Mutila

Punajuuri–vuohenjuusto–pinjansiemensalaatti (4–6:lle)

noin 300 g punajuuria

hieman öljyä paistoa varten

mieleisiä salaatinlehtiä

noin 200 g vuohenjuustoa

100 g pinjansiemeniä

basilikaa

0,5 dl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi murskattuna

yhden sitruunan mehu

suolaa ja mustapippuria

1. Voitele kokonaiset punajuuret öljyllä ja kypsennä ne uunissa 225 asteessa lähes kypsiksi. Jäähdytä, kuori ja leikkaa kuutioksi.

2. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, varo polttamasta.

3. Valmista kastike oliiviöljystä, sitruunamehusta, suolasta ja pippurista.

4. Asettele tarjoiluvadille tai lautasille salaatinlehtiä, asettele pinnalle punajuurikuutioita.

5. Murustele vuohenjuustoa pinnalle ja lisää vielä paahdetut pinjansiemenet. Viimeistele salaatti basilikanlehdillä.

6. Valuta pinnalle salaatinkastiketta ja nautiskele hyvän leivän kanssa.

Amerikkalainen juustokakku Kuva: Tiina Mutila

Amerikkalainen juustokakku (16 palaa)

Pohja:

2,5 dl vehnäjauhoja

0,75 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

puolikkaan sitruunan raastettu kuori

125 g voita

1 muna

2 rkl kylmää vettä

Täyte:

600 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)

200 g creme fraichea

1,5 dl sokeria

4 munaa

puolikkaan sitruunan raastettu kuori

puolikkaan sitruunan mehu

0,75 dl maissitärkkelystä

1 tl vaniljasokeria

1 dl kermaa

Tarjolle:

tuoreita marjoja ja hedelmiä

pakastemansikoista soseutettua mansikkakastiketta

1. Mittaa pohjan ainekset monitoimikoneen kulhoon ja pyöräytä taikina pehmeäksi. Voit sekoittaa myös käsin nyppimällä ensin voin ja vehnäjauhot ja lisäämällä loput ainekset.

2. Levitä taikina irtopohjakakkuvuoan pohjalle ja reunoille leivinpaperin päälle ja laita vuoka jääkaappiin kylmenemään.

3. Paista pohjaa 225 asteessa kymmenen minuuttia. Ota uunista ja anna hieman jäähtyä.

4. Mittaa kaikki täytteen ainekset kulhoon ja sekoita vatkaimella seos tasaiseksi. Kumoa täyte pohjan päälle ja kypsennä juustokakkua 175 asteessa tunnin verran.

5. Kakku on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Tarjoa lisänä mansikoista soseutettua kastiketta tai tuoreita marjoja ja hedelmiä.

Vinkki: Paistetun juustokakun pohjan voi valmistaa myös keksimuruista. Murskaa 200 grammaa digestivekeksejä hienoksi murskeeksi ja lisää 100 grammaa voita sulatettuna. Sekoita hyvin. Painele keksimurska irtopohjavuoan pohjalle ja osittain reunoille. Laita hetkeksi jääkaappiin kylmenemään. Tätä pohjaa ei tarvitse paistaa ennakkoon.

Eija Juutilainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi