Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Lahden keskustassa hieman katseilta piilossa sijaitsee ravintola, jonka omistajista olisi kivaa, jos pöytään istahtaisi vaikka Harry Potter

Vadim ja Mariia Poikalainen pyörittävät Lipterin kasvisravintolaa Lahdessa niin ekologisesti kuin mahdollista. Lautasliinatkin tehdään itse. Kuva: Katja Luoma

Tässä taitaa olla kaupungin sympaattisin ravintola. Ja myös tiedostavin, sillä nyt ollaan tosissaan kasvisruokailun edistämisen asialla.

Inkerinsuomalaiset Mariia ja Vadim Poikalainen ovat vegaani ja kasvissyöjä, ja sen mukaista katetaan ruokapöytään. Kaikki ravintolassa tarjottava ruoka, juoma ja leivonnaiset ovat joko vegaanisia, tai niissä on mukana maitotaloustuotteita, mutta ei esimerkiksi kananmunaa.

– Teemme vegaanista ruokaa niin pitkälle kuin mahdollista ja käytämme luomua mahdollisuuksien mukaan, ravintolan omistajat kuvailevat.

Kyse on paitsi ravintolan pyörittämisestä myös aatteesta.

– Tämä oli pitkän ajan unelma. Kun avasimme, meillä ei kummallakaan ollut mitään kokemusta ravintola-alalta, Poikalaiset paljastavat.

Avajaispäivänä jännitti etenkin Mariia Poikalaista.

– En tiennyt osaanko puhua ihmisille tai osaanko käyttää kassakonetta. Mutta suomalaiset ovat asiakkaina ymmärtäväisiä ja auttavaisia.

Kasvisruokatrendin innostamat sekasyöjät yllättyivät: tämä onkin maukasta ja täyttävää. Kuva: Katja Luoma

Työt eivät lopu. Ravintola on auki kuutena päivänä viikossa ja kaikki hoidetaan kahden ihmisen voimin. Viikon seitsemäs päivä eli sunnuntai on aikaa paperitöille ja seuraavan viikon valmisteluille. Niin että mikä vapaa-aika? Sitä ei ole.

– Viime kesänä pidimme kolme viikkoa lomaa. Silloin ravintolaa pyöritti omaan lukuun toinen kokki.

Lipterin kasvisravintola on toiminut Lahdessa pian kaksi vuotta, mutta edelleen on ihmisiä, jotka löytävät sen sattumalta. Lipterin onkin hieman katseilta piilossa eli Tuomitalon sisäpihalla. Yllättäen suurin osa ravintolan asiakkaista ei ole asiaan vihkiytyneitä vegaaneja, vaan sekasyöjiä.

Ravintolassa on huomattu, että kasvisruokailu trendinä on saavuttanut huipun ja alkaa itse asiassa jo hiipua. Osa kokeilijoista pitää edelleen kasvisruokapäiviä.

– Monelle heistä on tullut iloisena yllätyksenä, että kasvisruoka onkin oikeasti täyttävää ja hyvän makuista, Mariia Poikalainen sanoo.

Ruokalista vaihtelee teemoittain. Tiistaisin esimerkiksi on valkosipuliton päivä, ja keskiviikkona kaikki on gluteenitonta. Lounaslistoilla on niin intialaista kuin venäläistäkin ruokaa.

Miksi ostaa uutta, kun maailma on täynnä hyvää valmista tavaraa? Lautaset ovat kaikki eri paria, ne on näet ostettu kirpputoreilta. Kuva: Katja Luoma

– Ja joka päivä ruoassa on kaikki tarvittavat ravintoaineet, kuten proteiininlähde ja hiilihydraatit, Vadim Poikalainen kertoo.

Hän on suurimmaksi osaksi kokkina.

Mariia Poikalainen kiinnittää huomiota myös tarjottavan ruoan ekologisuuteen.

– Siinäkin voi tehdä valintoja. Esimerkiksi pasta ja peruna ovat parempia valintoja kuin riisi, koska riisin viljely kuluttaa enemmän vettä ja siitä syntyy metaania, joka on kasvihuonekaasu.

– Mutta minulla on huono uutinen: Pahin kaikista on suklaa, jos ajatellaan ruoan ympäristövaikutuksia.

Jos vielä pöytään istuisi joku tuttu hahmo Sormusten herrasta tai Harry Potterista, olisi päivä täydellinen. Kuva: Katja Luoma

Poikalaiset tietävät, että eivät yksin voi pelastaa maailmaa, mutta he yrittävät oman osansa ja haluavat antaa muillekin mahdollisuuden. Vaikka maailmassa moni ei välitä ympäristöasioista, vaaka pysyy tasan, jos osa välittää, ja se pelastaa maailman.

Ekoajattelu kulkee läpi ravintolan: kaikki astiat ja kalusteet on ostettu käytettyinä kirpputoreilta. Kankaiset lautasliinat ommellaan itse, samoin vessojen rullakäsipyyhkeet.

Lipterin on haltiakieltä ja tarkoittaa kastehelmeä. Haltiakieltä puhutaan J.R.R. Tolkienin luomassa maailmassa, josta kertova Taru sormusten herrasta lienee monelle tuttu.

– Haltiat ovat meille tärkeitä, ja tykkäämme myös teoksen filosofiasta, Mariia Poikalainen kertoo hymyillen.

Ravintolasta saakin 20 prosentin alennuksen, jos ruokailija on pukeutunut asianmukaisesti.

– Keskiaikainen, Sormusten herra, Star Trek, Harry Potter. Meistä olisi kivaa, jos ravintolassamme istuisi näin pukeutuneita asiakkaita.

Lipterin kasvisravintola, Hämeenkatu 10, Tuomitalon sisäpiha.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi