Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Kaipaatko hyvää pullataikinan ohjetta? Yhdestä taikinasta saa täytteillä ja taitteilla monta versiota

Itse leipomalla saat edullista pullaa ja mikä parasta, runsaasti taikinaterapiaa. Kuva: Mirja Hussain

Korvapuustipäivä meni jo, mutta pullataikinasta saa erittäin paljon muutakin kun vähän kiepuuttaa ja rullaa. Tee kerralla tuplataikina ja leivo pakastin täyteen monenlaista pullaa. Sieltä on sitten helppo napsia vähän kerrallaan.

Pullataikina

50 g hiivaa

1,5 tl suolaa

5 dl maitoa

2 dl sokeria

1 kananmuna

1 rkl kardemummaa

n. 1,5 l vehnäjauhoja

200 g voita

1. Murenna hiiva leivinkulhoon, lisää suola ja kädenlämpöinen maito. Sekoita hyvin. Lisää sokeri, kananmuna ja kardemumma. Sekoita osa vehnäjauhoista taikinaan. Sekoita muutama minuutti, jotta saat taikinaan hyvän sitkon.

2. Alusta lopuilla jauhoilla taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Lisää huoneenlämpöinen tai sulatettu voi.

3. Anna taikinan kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa kannella tai liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, eli noin puolen tunnin ajan.

4. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa sitä hetki. Muotoile haluamallasi tavalla. Kohota leivonnaiset uudelleen liinan alla.

Paistoaika riippuu leivonnaisen koosta. Pikkupullat paistuvat 225 asteessa noin kymmenessä minuutissa. Isommat pullat, kuten suuri tähtipulla, paistuvat 200 asteessa puolisen tuntia.

Kuva: Jani Keronen

Suklaapuustit

pullataikinaa

voita

sokeria ja kanelia

rouhittua suklaata

voiteluun munaa

pinnalle raesokeria tai pähkinärouhetta

1. Leivo pullataikinasta suuri levy, noin 50 x 25 cm. Levitä levylle voita, ripottele pinnalle hieman sokeria ja kanelia. Levitä pinnalle myös rouhittua suklaata.

2. Kääri levy rullalle ja leikkaa rulla vinottain paloiksi. Nosta palat pystyyn kapea kohta ylöspäin ja paina pullat keskeltä alas.

3. Voitele kananmunalla, ripottele pinnalle raesokeria tai pähkinärouhetta. Anna kohota hyvin ennen paistamista. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Ruusupullat ja omenapullat

pullataikinaa

voita

sokeria, kanelia

(1–2 omenaa, tilkka sitruunamehua)

voiteluun munaa

pinnalle raesokeria

viimeistelyyn tomusokeria

1. Pyöritä taikinasta pieniä palloja ja kauli ne pyöreiksi levyiksi. Levitä hieman voita, sokeria ja kanelia pyörylöille. Asettele kolme pyörylää limittäin päällekkäin ja leikkaa ne puoliksi.

2. Pyöritä puolikkaiden rivi rullalle ja nosta pystyyn. Avaa ”terälehtiä” hieman ja laita ruusupullat paperisiin pullavuokiin.

3. Jos haluat koristella ruusupullat omenasiivuilla, poista omenasta siemenkota ja leikkaa omena kahtia. Leikkaa puolikkaista muutaman millimetrin paksuisia siivuja. Laita siivut kulhoon, päälle tilkka vettä ja hieman sitruunanmehua estämään tummumista. Kypsennä mikroaaltouunissa muutaman minuutin ajan.

4. Nostele pyöryläriville riviin omenasiivuja ja kierrä kuten ruusupullissa.

5. Kohota pullat hyvin liinalla peitettynä. Voitele kananmunalla, koristele halutessasi raesokerilla. Paista 225 asteessa 10–15 minuuttia. Koristele jäähtyneet omenapullat tomusokerilla.

Kuva: Jani Keronen

Tähtipulla

pullataikinaa (noin puolet perustaikinasta)

25–50 g voita

sokeria, kanelia

voiteluun kananmunaa

pinnalle raesokeria

tomusokerikuorrutetta

1. Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli ne kolmeksi ohueksi, pyöreäksi levyksi. Levitä yhdelle levylle voita, sokeria ja kanelia. Nosta päälle toinen levy, täytä sekin voilla, sokerilla ja kanelilla. Nosta kolmas levy päälle kanneksi.

2. Laita ympyrän keskelle mitaksi esimerkiksi juomalasi. Leikkaa ympyrä aluksi neljään osaan, ja leikkaa jokainen neljästä osasta vielä neljään osaan.

3. Ota kerralla kaksi leikattua palaa ja kierrä niitä muutama kierros eri suuntiin. Painele osien päät yhteen ja tee sama kaikille sakaroille.

4. Anna tähden kohota hyvin liinalla peitettynä. Voitele kananmunalla ja koristele raesokerilla. Paista 200 asteessa puolisen tuntia.

5. Koristele jäähtynyt pulla tomusokerilla tai tomusokerikuorrutteella.

Hilloboston

pullataikinaa (noin puolet perustaikinasta)

25–50 g voita + hilloa

voiteluun munaa

1. Kauli taikinasta noin 50 x 25 cm kokoinen levy. Sivele levylle voita ja muutama ruokalusikallinen hilloa.

2. Kierrä levy rullaksi. Leikkaa noin 3–4 cm paksuiksi siivuiksi.

3. Täytä voideltu uunivuoka pullasiivuilla, leikkauspinta ylöspäin. Kohota hyvin liinalla peitettynä. Voitele kananmunalla, paista 200 asteessa puolisen tuntia.

Toscapullat

pullataikinaa

voita + sokeria + vaniljasokeria

pullavuokia

toscakuorrutus:

100 g voita

0,5 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

0,5 dl maitoa

100 g mantelilastuja

1. Kauli taikina pitkulaiseksi levyksi. Levitä levylle hieman voita ja vaniljasokeria. Kääri levy rullalle ja leikkaa se paloiksi. Nosta pullapalat pystyyn paperisiin pullavuokiin.

2. Keitä kuorrutus. Laita kaikki ainekset kattilaan, kuumenna ja keitä hiljalleen muutama minuutti.

3. Paista kohonneita pullia 225 asteessa viitisen minuuttia, ota pullat uunista ja kuorruta toscalla. Paista vielä viitisen minuuttia.

Tähän pullamäärään kuluu litran taikina. Kaikki syntyvät samasta perustaikinasta. Kuva: Mirja Hussain
Lue myös: Leivo ihania leipiä ruskan väreissä – katso reseptit kasveista värinsä saaviin leipiiin
 
Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi