Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Leivo ihania leipiä ruskan väreissä – katso reseptit kasveista värinsä saaviin leipiiin

Pitkään kypsytetty juusto sopii hyvin puolukkapatongin makupariksi. Kuva: Marko Puumalainen

Tuore, itse leivottu leipä on yksinkertaisuudessaan yksi herkullisimmista ja lohdullisimmista leivonnaisista. Uutta vivahdetta leipiin saa kasviksista. Ne antavat leiville värin lisäksi makua, ja kasvisten piilottaminen leipään on helppo tapa lisätä niiden syömistä.

Jos esimerkiksi pinaatille on hankala löytää riittävästi käyttötarkoituksia ruuanlaitossa, kokeile pakastepinaatin upottamista vuokaleipätaikinaan. Puolukka puolestaan antaa leipään vahvan maun, ja puolukkamehuun leivottu patonki sopii hyvin esimerkiksi kirpeän hyytelön ja vahvan makuisen juuston kanssa syötäväksi. Myös punajuuri tuo leipätaikinaan värin lisäksi voimakkaan maun, joka toimii hapanjuureen leivotussa leivässä hyvin. Hapanjuuren tekoon kannattaa varata aikaa kolme vuorokautta ennen leivän leipomista.

Porkkanoista mietoa makua

Miedompaa makua taikinalle antaa porkkana. Porkkanasämpylät ovat tuttu klassikko, mutta kokeile vaihteeksi porkkanamehuun leivottuja, gluteenittomia kaurarieskoja. Kaikkiin mehupohjaisiin leipiin voi käyttää niin sokeritonta, valmista mehua kuin itse lingottua tai raasteesta puristettua mehua.

Lue myös: Hae ruokaa suoraan tilalta teemapäivänä 15. syyskuuta
 

Proteiinilisää leipään saa linsseistä. Pataleipään tehtävän linssisoseen voi korvata hyvin linssikeitolla, jos sitä on sattunut jäämään yli. Hitaasti kohoavan pataleivän taikina valmistuu yön tai työpäivän aikana, ja leipurille jää aamulla tai työpäivän jälkeen tehtäväksi enää paistaminen.

Pinaattivuokaleipä on pinnalta rapea ja sisältä kuohkea. Kuva: Marko Puumalainen

Pinaattivuokaleipä

150 g pakastepinaattia

5 dl kiehuvaa vettä

2 tl suolaa

2 rkl hunajaa

1 pss (11 g) kuivahiivaa

1 dl vehnäleseitä

noin 10 dl vehnäjauhoja

1. Kiehauta vesi ja kaada se pakastepinaattien päälle. Anna pinaatin sulaa veden joukkoon.

2. Sekoita kuivahiiva yhteen desilitraan vehnäjauhoja. Varmista, että vesi-pinaattiseos on noin 40-asteista. Jos ei ole, anna seoksen tarpeen mukaan joko jäähtyä tai lämmitä sitä hieman mikrossa. Lisää vesi-pinaattiseokseen suola, hunaja, vehnäleseet ja kuivahiiva-vehnäjauhoseos. Anna turvota liinan alla noin puoli tuntia.

3. Lisää kohonneeseen, löysään taikinaan vähitellen noin 9 dl vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa rauhassa ainakin vartin verran, kunnes siinä on hyvä sitko. Taikina saa olla yhä löysähköä. Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun, noin kahden litran kokoiseen leipävuokaan. Anna kohota liinan alla vielä noin puoli tuntia.

4. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Kumoa leipä vuoasta paistamisen jälkeen ja jätä jäähtymään ritilän päälle.

Puolukkapatongit

3 isoa tai 4 pientä patonkia

5 dl sokeritonta puolukkamehua

50 g tuorehiivaa

2 tl suolaa

n. 14 dl erikoishienoa vehnäjauhoa

0,5 dl oliiviöljyä

oliiviöljyä voiteluun

1. Lämmitä puolukkamehu kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon tuorehiiva ja suola.

2. Sekoita noin puolet vehnäjauhoista taikinaan ja lisää oliiviöljy.

3. Vaivaa loput vehnäjauhot vähitellen mukaan taikinaan. Taikina on valmista, kun se irtoilee astiasta ja sormista. Anna taikinan kohota liinan alla noin puoli tuntia.

4. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä 3–4 patonkia. Voitele puhdas uunipelti oliiviöljyllä ja laita patongit pellille liinan alle kohoamaan noin vartiksi. Kuumenna uuni 250-asteiseksi.

5. Paista patonkeja 250-asteisessa uunissa keskitasolla patonkien koosta riippuen noin 15 minuuttia. Heitä paiston aikana uunin pohjalle pari kertaa desilitra vettä, jotta patonkien kuoresta tulee rapea. Nosta paistuneet patongit ritilälle jäähtymään.

Punajuurihapanlimppu

2 pientä limppua

Hapanjuuri:

2,5 dl kädenlämpöistä vettä

4 dl vehnäjauhoja

2 tl hunajaa

Taikina:

2,5 dl punajuurimehua

1 dl kädenlämpöistä vettä

2 tl suolaa

noin 10 dl hiivaleipäjauhoja

leipomiseen vehnäjauhoja

1 dl kurpitsansiemeniä

1. Aloita hapanjuuren valmistaminen. Sekoita 1,25 dl vettä, 1 tl hunajaa ja 2 dl vehnäjauhoja kulhossa. Jätä kahdeksi vuorokaudeksi liinan alle lämpimään paikkaan tekeytymään.

2. Lisää kahden vuorokauden kuluttua juureen 1,25 dl vettä, 1 tl hunajaa ja 2 dl vehnäjauhoja. Jätä tekeytymään vielä vuorokaudeksi.

3. Aloita taikinan teko. Lisää hapanjuureen punajuurimehu, vesi ja suola. Vaivaa taikinaan hiivaleipäjauhot ja jätä kohoamaan liinan alle noin tunniksi.

4. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta kaksi pyöreää limppua ja jätä ne kohoamaan noin tunniksi liinan alle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Tee leipien pintaan viillot, kostuta pintaa hieman vedellä ja ripottele päälle kurpitsansiemenet. Paista uunin keskitasolla noin tunti leivän koosta riippuen.

Gluteenittomat porkkanarieskat säilyvät muovipussiin pakattuina pehmeinä muutaman päivän. Kuva: Marko Puumalainen

Gluteenittomat kaura-porkkanarieskat

9 kappaletta

5 dl sokeritonta porkkanamehua

1,5 tl suolaa

2 tl hunajaa

2 dl kaurajauhoja

1 pss (11 g) kuivahiivaa

1 rkl psylliumia

2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

0,5 dl rypsiöljyä

4 dl gluteenittomia, vaaleita jauhoja (esim. Semperin Fin mix)

1 dl auringonkukansiemeniä

1. Lämmitä porkkanamehu 40-asteiseksi.

2. Sekoita kulhossa keskenään kaurajauhot, psyllium ja kuivahiiva.

3. Lisää porkkanamehun joukkoon suola, hunaja, jauho-psyllium-hiivaseos ja gluteenittomat kaurahiutaleet. Jätä turpoamaan liinan alle 15 minuutiksi.

4. Lisää taikinaan rypsiöljy ja 2 dl vaaleita jauhoja. Kaada taikina sitten leivonta-alustalle ja vaivaa joukkoon loput jauhot.

5. Pyörittele taikinasta yhdeksän pullaa ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paina pullia hieman littanaksi ja jätä kohoamaan liinan alle noin 15 minuutiksi. Lämmitä uuni 225-asteiseksi.

6. Kostuta kohonneiden rieskojen pintaa ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Paista noin 15 minuuttia uunin keskitasolla.

Linssipataleipä

1 pkt (290 g) kypsiä, punaisia linssejä

4 dl vettä

2 tl suolaa

2 tl currya

2 tl kuivahiivaa

5 dl hiivaleipäjauhoja

2,5 dl vehnäjauhoja

leipomiseen vehnäjauhoja

1. Kiehauta linssit, 2,5 dl vettä, 1 tl suolaa ja 2 tl currya kattilassa. Soseuta sauvasekoittimella.

2. Lisää linssisoseeseen 1,5 dl kylmää vettä ja laita jääkaappiin jäähtymään.

3. Sekoita jauhot, kuivahiiva ja 1 tl suolaa. Lisää joukkoon jäähtynyt linssisose. Jätä kohoamaan liinan alle ainakin kahdeksaksi tunniksi.

4. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo yhdeksi, pyöreäksi leiväksi. Jätä kohoamaan liinan alle.

5. Kuumenna uuni 175-asteiseksi ja laita pata tai muu pyöreä, syvä vuoka lämpenemään uuniin.

6. Kun uuni on kuumentunut, ota pata tai muu astia ulos ja vuoraa se vedellä kostutetulla leivinpaperilla. Saat leivinpaperin kostutettua, kun puristat sen mytyksi vesihanan alla. Siirrä kohonnut leipä pataan.

7. Paista leipää 175 asteessa noin tunti uunin keskitasolla. Nosta tämän jälkeen lämpötila 225 asteeseen ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia. Jäähdytä leipä ritilän päällä.

Anna Sievälä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi