Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Nyt tulee sosiaalinen ruokailu - se näkyy myös uusitussa Taivaanrannassa

Ruokaa tilataan koko porukalle, ja jokainen ottaa mistä pitää.

Taivaanrannan salin tunnelma on samaan aikaan moderni ja rennon retro. Kuva: Elena Liseytseva

Lahden ravintolamaailma on taas uudistusten edessä – pääkadulla parikin ikkunaa kertoo, että tähän tulee pian uusi ravintola. Samaan aikaan myös vanhat tutut uudistuvat. Ravintola Taivaanranta oli kesätauolla remontin takia, ja nyt asiakkaita palvellaan aivan uudennäköisessä tilassa.

Ravintolan keittiö on saanut tilaa tuplaten entiseen verrattuna. Asiakkaat voivat edelleen nähdä avokeittiöön ja seurata, miten annokset rakentuvat lämpölamppujen alla.

Asiakaspaikkoja on tullut muutama lisää, mutta henkilökunnan kannalta parasta on lisääntynyt väljyys pöytäryhmien välissä. Nurkan takaa löytyy myös erillinen työpiste, josta on entistä helpompi palvella kabinetteihin.

Ilme on moderni ja samaan aikaan rennon retro. Sali on täynnä bongattavia yksityiskohtia aina puisista palavalaisimista ylösalaisin ripustettuihin viherkasveihin.

Tislaamon tunnelmaa tuo sisustustakka, jonka yläosa on kuparinen tislauspannu. Sama tyyli jatkuu myös kabineteissa.

– Oli jo aika ja meidän vuoromme uusiutua, toteaa Taivaanrannan ravintolapäällikkö Anu Lehto.

Ravintola on lähes parinkymmenen vuoden aikana ehtinyt kokea useammankin muutoksen ja ilmeen uudistuksen. Ravintola oli alun perin nykyistä pienempi, mutta pikkuhiljaa se on levittäytynyt.

– Siinä missä nykyisin on kabinetti, oli kampaamo ja sen vieressä valokuvaamo. Kun ne lopettivat, laajensimme niiden tiloihin.

Moni muistaa vielä kampaamon, josta pääsi kulkemaan ravintolaan. Sillä välin kun vaikkapa raitojen vaalennusaine vaikutti, asiakas saattoi foliot päässään nauttia lounaan ja vaikka lasillisen viiniä.

– Oli se hauskaa aikaa, Anu Lehto muistelee viittoihin pukeutuneita asiakkaita.

Ravintolapäällikkö Anu Lehto näyttää, että suosittu pyöreä pöytä on yhä paikoillaan. Kuva: Elena Liseytseva

Paljon lähellä tuotettua

Ruokalistalla jatkuu tuttu Taivaanrannan ote.

– Käytämme mahdollisimman paljon lähituottajien ja paikallisten toimijoiden tuotteita. Ruokalista menee enemmän lihapuolelle, mutta myös kasvisruoka ja vegaaninen ruoka on huomioitu. Ruoassa käytetään paljon oman panimon tuotteita, sekä juomasuosituksina että valmistusaineina.

Ruokalistalle on nostettu henkilökunnan ja vakituisten asiakkaiden suosikkeja ja toiveita, kuten esimerkiksi vasikanmaksa ja ankankoipi. Kansainväliseen tapaan lisukkeet ja dipit tilataan erikseen.

– Uutta ovat jaettavat annokset, eli sosiaalinen ruokailu lisääntyy. Tilataan yksi annos ja jokainen poimii siitä mieleisensä, Anu Lehto kertoo.

Ravintoloiden erityiset teemaviikot ovat vähän mennyttä aikaa, esimerkiksi riistaviikkoja ei enää ole joka ravintolassa. Mutta Taivaanrannassa on kaksi teemaa, joista ei voi luopua.

– Ne ovat bliniviikot talvella ja parsaviikot keväällä.

Kabinettien valaisimet on tehty tilaustyönä ja tietysti tislaamon henkeen sopiviksi. Kuva: Elena Liseytseva

Siellä se viski kypsyy

Ravintolan ikkunassa lukee Grill & Distillery ja tosiaan, se tislaamokin tiloista löytyy. Tislaamon Pellosta pulloon -kierrokset ovat suosittuja, niitä vedetään vähintään pari kertaa viikossa.

Kellarin tislaamokabinetin ikkunan takaa näkyy rivi puutynnyreitä, joissa viski kypsyy. Osa viskeistä on myyty yksityisille henkilöille ja yrityksille, ja omistajat voivat käydä kurkkimassa, miten tynnyri jakselee. Maistamassa ei voi käydä kuin kerran vuodessa. Näin määrää alkoholilaki.

– Kerran vuodessa tynnyreiden omistajille järjestetään karonkka, jossa he voivat maistaa noin yhden desilitran verran omasta tynnyristään. Sen perusteella he joko päättävät jatkaa viskin kehittymistä tai sitten päättävät pullottaa sen, Anu Lehto kertoo.

Viskiä ei pulloteta tislaamossa, vaan tynnyrit ovat vain varastossa Taivaanrannassa tai sitten tislaamon muissa varastoissa.

– Pullotuksen ja myynnin hoitaa Alko, eli se ottaa omat päältä. Pullotetun tuotteen voi käydä lunastamassa haluamastaan Alkosta, Lehto selvittää kuvion kiemuroita.

Tislaamokierrokset ovat suosittuja. Lasin takana on säilytyksessä yksityisessä omistuksessa olevia viskitynnyreitä. Kuva: Elena Liseytseva
Lue myös: Lahden Torvi oli Suomen kuudenneksi suosituin keikkapaikka viime vuonna
 
Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi