Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Neljä herkullista välipalaa koululaiselle – etukäteen valmistetuilla eväillä jaksaa pitkän iltapäivän

Kun energiaa riittää koko päiväksi, tunne on mahtava. Näiden purtavien ansiosta puhti pysyy yllä vielä koulupäivän jälkeenkin.

Munakas saa lisää täyteläisyyttä perunasta. Tämä eväs on helppo tehdä etukäteen yhdessäkin. Kuva: Marko Happo

Tee koululaisten kanssa herkulliset purtavat valmiiksi jääkaappiin odottamaan. Ravitseva välipala auttaa pitämään verensokerin tasaisena, pitää herkuttelun kurissa ja antaa puhtia päivään.

Monipuolinen välipala koostuu vilja- ja maitovalmisteista, kananmunista, kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

Proteiinit karkottavat nälkää tehokkaimmin, ja niitä tarvitaan elimistön rakennusaineiksi. Proteiinia saa maitolasillisesta, vähärasvaisista lihaleikkeleistä, kalasta, makeuttamattomista jogurteista ja rahkoista. Myös täysjyväviljatuotteissa on proteiinia.

Valitse välipaloiksi ruokia, joista koululaiset oikeasti pitävät – terveellisyyttä unohtamatta.

Valmistele esimerkiksi smoothiepussit, joihin lapsi itse lisää vain nesteen ja pyöräyttää herkulliseksi juomaksi.

Myös nuudelit ovat monen lapsen suosikkeja. Niinpä välipalaksi maistuu paljon kasviksia sisältävä maapähkinä-nuudelisalaatti.

Peruna on loistava hiilihydraatin lähde. Pyöräytä pellillinen perunamunakasta, joka maustetaan tässä yrteillä ja leikkeleellä. Kaverina maistuvat kirsikkatomaatit tai välipalaporkkanat.

Myös välipalatahnat ovat näppärää purtavaa. Tee herkullista paprika-papudippiä, jonka voi ottaa läksyjentekoevääksi kasvispalojen kanssa.

Voit hyvin myös pakastaa smoothiepussit ja ottaa käyttöön, kun tekee mieli pirteää juomaa. Kuva: Marko Happo

Annossmoothie-pussit

(1 annos)

2,5 dl marjoja tai hedelmiä (+ sitruunamehua tarvittaessa)

1 kauhallinen proteiinijauhetta

2 dl tuoretta pinaattia

2 dl maitoa, mehua tai muuta mieleistä nestettä

1. Kuori ja paloittele hedelmät. Jos käytät banaania, pyöräytä banaaninpalat tilkassa sitruunanmehua.

2. Mittaa nestettä vaille kaikki ainekset tiiviisti suljettaviin pusseihin. Laita pussit jääkaappiin tai pakasta.

3. Kun on aika, kaada pussin sisältö ja haluamasi neste blenderiin ja sekoita tasaiseksi juomaksi.

Tee nuudelisalaatti illalla seuraavaa päivää varten. Salaatin voi käyttää mikrossa ja nauttia lämpimänä tai pistellä menemään suoraan jääkaapista. Kuva: Marko Happo

Maapähkinä-nuudelisalaatti

(4 annosta)

Salaatti:

300 g muna- tai sobanuudelia

125 g pensaspapuja tai pakastepapuja

2 dl pavunituja huuhdeltuina

1 punainen paprika ohueksi suikaloituna

2 pientä kesäsipulia naatteineen

0,5 dl seesaminsiemeniä

2 dl korianteria silputtuna

Kastike:

3 rkl paahdettua seesamiöljyä

3 rkl soijakastiketta

4 rkl makeaa chilikastiketta

100 g maapähkinävoita

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

(3 rkl limen mehua, hiven suolaa)

1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä.

2. Laita nuudelit isoon kulhoon ja pätki niitä hieman saksilla.

3. Leikkaa pensaspavuista kannat irti ja paloittele parin sentin pätkiksi.

4. Ryöppää pensaspapuja parin minuutin ajan kiehuvassa vedessä. Jos käytät pakastepapuja, riittää kun ryöppäät niitä minuutin ajan.

5. Valuta pavut ja laita hetkeksi jääkylmään veteen, jotta vihreä väri säilyy ja kypsyminen loppuu.

6. Halkaise paprika pitkittäin, poista siemenet ja pese. Suikaloi ohuiksi suikaleiksi. Hienonna kesäsipulit naatteineen.

7. Lisää kaikki kasvikset, korianteri sekä seesaminsiemenet kulhoon nuudeleiden joukkoon.

8. Yhdistä toisessa kulhossa kastikkeen ainekset. Mikäli maapähkinävoi on jämäkkää, voit yhdistää ainekset pienessä kattilassa ja kevyesti lämmittää seosta, jolloin maapähkinävoi notkistuu.

9. Sekoita kastike nuudeleiden ja kasvisten joukkoon. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja limen mehulla.

10. Anna maustua jääkaapissa ja nauti joko välipalana tai lounaana.

Perunamunakas

(puolikas pellillinen)

100 g kinkkua

1 dl ruohosipulia

7 kananmunaa

500 g peruna-sipulisekoitusta, pakaste

2 rkl öljyä

1,5 tl suolaa

0,5 tl chilihiutaleita

1. Vuoraa puolikkaan uunipellin kokoinen uunivuoka leivinpaperilla. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Suikaloi kinkku ja hienonna ruohosipuli.

3. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa kevyesti niiden rakenne rikki.

4. Sekoita isossa kulhossa perunasipulisekoitus, öljy, hienonnettu kinkku, ruohosipuli ja mausteet.

5. Kaada peruna-kinkkuseos uunivuokaan ja levitä tasaisesti.

6. Kaada päälle tasaisesti kananmunaseos. Voit lusikalla auttaa kananmunaseoksen leviämistä kaikkialle perunoiden lomaan.

7. Kypsennä munakasta 200-asteisen uunin keskitasossa noin 25 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

8. Tarjoa perunamunakas värikkäiden kasvisten kanssa.

Monet välipalatahnat ovat luonnostaan vegaanisia. Niiden pohjana voi käyttää erilaisia herneitä ja papuja, avokadoa tai juureksia. Kuva: Marko Happo

Paprika-paputahna

(4 annosta)

1 punainen paprika

2 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä paistamiseen

240 g valkopapuja, säilyke

1 dl maapähkinävoita

1–2 rkl sitruunamehua tai appelsiinimehua

1 tl juustokuminaa

0,5 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

1. Halkaise paprika kahtia, poista siemenet ja huuhtele. Kuutioi.

2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

3. Kuullota pannulla tilkassa öljyä paprikakuutioita ja valkosipulia, kunnes ovat pehmeitä.

4. Laita kaikki ainekset, paitsi mausteet, tehosekoittimeen ja aja sileäksi tahnaksi. Maista. Mausta tarvittaessa ohjeen mukaan tai miedommin.

Auli Hassinen
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 14,50 €) ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X