Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Satokauden maistuvimmat kasvispiirakat – poimi reseptit

Hyödynnä kauden kasvikset suolaisissa leivonnaisissa. Tomaatti-kesäkurpitsapiirakka muistuttaa pitsaa mutta on paksumpi.

Tomaatti-kesäkurpitsapiirakasta riittää syötävää. Valmistusaineet ovat kuin pitsasta. Kuva: Pekka Seppänen

Osa kasvimaan antimista kannattaa piilottaa piirakkaan. Vanha kunnon kaalipiirakka tai ranskalaistyyppinen sipulipiirakka ovat herkullisia vaihtoehtoja. Näyttävä tomaatti-kesäkurpitsapiirakka on kuin runsas pitsa, mutta paksummassa muodossa.

Kaalipiirakka (uunipellillinen)

Kaalipiirakka on perinteinen kaaliruoka. Kuva: Pekka Seppänen

pohja:

250 g voita

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 prk (250 g) maitorahkaa

täyte:

noin 1 kg valkokaalia

2 rkl oliiviöljyä kuullottamiseen

1 sipuli

suolaa

mustapippuria

2 rkl siirappia

2 tl meiramia

keltuainen voiteluun

1. Kuutioi voi kulhoon. Lisää jauhot ja leivinjauhe.

2. Nypi taikinaksi ja lisää lopuksi rahka.

3. Siirrä taikina kylmään vähintään puoleksi tunniksi.

4. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Silppua sipuli.

5. Kuumenna padassa oliiviöljy ja lisää sekaan kaalisuikaleet kuullottumaan. Lisää myös sipulisilppu.

6. Lisää suolaa, pippuria ja siirappi.

7. Anna kaalitäytteen kypsyä ilman kantta.

8. Kun kaali tuntuu kypsältä, lisää vielä meiramia. Jos kaalin seassa on nestettä, kaada täyte siivilään, jotta saat nesteen pois.

9. Jaa taikina kahteen osaan ja kaaviloi pohja leivinpaperin päällä.

10. Levitä täyte pohjan päälle, mutta jätä reunaa paljaaksi.

11. Kaulitse pintaosa hieman pienemmäksi ja levitä se täytteen päälle. Käännä pohjalevyn reunaosa päällisosan päälle ja nipistä saumat kiinni.

12. Voitele keltuaisella ja pistele piirakka.

13. Paista 200 asteessa reilu 30 minuuttia.

Sipulipiirakka (riittää 8:lle)

Mustat oliivit maustavat sipulipiirakan täytettä. Kuva: Pekka Seppänen

pohja:

100 g voita

3 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

0,5 dl kylmää vettä

täyte:

5–6 sipulia

oliiviöljyä kuullottamiseen

5 mustaa oliivia pilkottuna

(ripaus sahramia)

suolaa ja mustapippuria

2 dl raastettua parmesaania

2 rkl kermaa

1. Valmista pohja. Nypi voi ja vehnäjauhot sekä suola. Lisää lopuksi kylmä vesi. Laita taikina kylmään vähintään puoleksi tunniksi.

2. Leikkaa sipulit renkaiksi.

3. Kuullota sipulia oliiviöljyssä, kunnes ovat pehmenneet ja muuttuneet läpikuultaviksi.

4. Mausta sipulit suolalla, pippurilla ja ripauksella sahramia. Liota sahrami ensin tilkkaseen kiehuvaa vettä. Sahramin voi myös jättää pois.

5. Lisää sekaan raastettu juusto ja kerma sekä oliivit. Anna täytteen jäähtyä.

6. Painele taikina pyöreän piirasvuoan pohjalle sekä reunoille ja esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

7. Laita pohjan päälle sipulitäyte ja paista vielä noin 15 minuuttia.

Tomaatti–kesäkurpitsapiirakka (riittää 8:lle)

Tomaatti-kesäkurpitsapiirakasta riittää syötävää. Valmistusaineet ovat kuin pitsasta. Kuva: Pekka Seppänen

pohja:

4 dl vehnäjauhoja

1 dl raastettua parmesaania

0,5 tl suolaa

150 g voita

1 keltuainen

2 rkl kylmää vettä

täyte:

2 rkl oliiviöljyä

1 salottisipuli

1 pieni kesäkurpitsa

250 g kirsikkatomaatteja

1 terttu kirsikkatomaatteja

1 dl raastettua parmesaania

100 g minimozzarelloja tai normaalimozzarellaa

pikkukourallinen tuoretta basilikaa

0,5 dl vehnäjauhoja

suolaa ja mustapippuria

1 keltuainen voiteluun

1. Valmista ensin pohja. Nypi voi ja jauhot muruksi ja lisää parmesaaniraaste, suola ja keltuainen.

2. Lisää kylmää vettä, jotta saat sopivan tuntuisen taikinan. Laita taikina kylmään vähintään puoleksi tun­niksi.

3. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota siinä ensin sipulisilppua. Lisää sekaan kesäkurpitsalohkot tai -viipaleet. Kypsennä hetken aikaa.

4. Halkaise puolet tomaateista ja lisää tomaatit sipulin ja kesäkurpitsan sekaan. Lisää mukaan myös kaikki muut täytteen ainekset paitsi terttutomaatit.

5. Kaulitse taikina leivinpöydällä pyöreäksi levyksi. Leikkaa veitsellä pohjan reunaan halkioita.

6. Kumoa täyte keskelle pohjalevyä ja aseta tomaattiterttu päälle.

7. Nosta reunapalat täytteen päälle ja nipistä reunaa tiukaksi.

8. Voitele keltuaisella ja pistele pintaa haarukalla.

9. Paista piirakkaa 175 asteessa 45–50 minuuttia.

Eija Juutilainen
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi