Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Kesäleivonnaisen ydin on raikkaus – vääksyläisessä kahvilassa se syntyy vaikkapa marjoista, katso resepti!

Jokirannan huvilassa Vääksynjoen rannalla sijaitseva Sisustuskahvila Kardemumma loihti Etelä-Suomen Sanomien pyynnöstä kesään sopivan marjaisan ja raikkaan juustokakun. Yrittäjä Anne Laukkanen on itseoppinut leipuri, ja kehottaa ihmisiä kokeilemaan rohkeasti erilaisia makuja ja reseptejä.

Alempi kerros mustikka, ylempi mansikkaa, päällä koristeena vielä kolmenlaisia marjoja. Kesäinen marjaisa juustokakku on leipuri-kondiittoriopiskelija Anni Vatasen priimanäyte, kuten Sisustuskahvila Kardemumman yrittäjä Anne Laukkanen sitä kutsuu.

Laukkanen ja Vatanen suunnittelivat Etelä-Suomen Sanomien pyynnöstä lukijoillemme kesäisen leivonnaisen. Heidän mukaansa kesäleivonnaisiin kuuluu olennaisena asiana raikkaus.

– Hyviä aineita ovat sitruuna ja tummat marjat sekä viinimarjat. Jos haluaa kakkuun jotakin kevyempää kuin juustopohjan, jogurtti on tosi hyvä pohja-aine, Laukkanen vinkkaa.

Myös lime toimii, mutta hillot on yrittäjän mukaan paras jättää vähemmälle. Vatanen lisää vielä, ettei kesäleivonnaisen pidä olla tunkkainen – siksi sokeria ei kannata käyttää liikaa.

Muitakin muokkaamismahdollisuuksia on. Mustikka-mansikka-juustokakun marjat voi joko muussata tehosekoittimella tai jättää isommiksi paloiksi täytteeseen.

Lopuksi kesäleivonnaisen voi koristella esimerkiksi syötävillä kukilla. Vatasen toteuttaman leivonnaisen kukkakoristeet ovat kuitenkin tällä kertaa pelkkää katselua eikä syömistä varten.

Hoitoalalta leipuriksi

Aivan Vääksynjoen rannalla kauniilla paikalla kohoava Jokirannan huvila on toiminut Sisustuskahvila Kardemummana syksystä lähtien. Sitä ennen kahvila toimi toisissa tiloissa.

Laukkanen siirtyi hoitoalalta yrittäjäksi viitisen vuotta sitten. Polvi, selkä ja olkapää eivät enää kestäneet raskasta hoitotyötä. Hänelle suositeltiin kouluttautumista röntgenhoitajaksi, sillä fyysisesti työ on kevyempää, mutta se ei Laukkasta innostanut.

Jokirannan huvila on toiminut Sisustuskahvila Kardemummana viime syksystä lähtien. Tälle kesälle uutta on talon ympärille rakentuva terassi. Kuva: Sami Lettojärvi

– Mietin, että ainakaan opiskelemaan en halua. Ajattelin, mitä voisin tehdä, ja leipominen oli ainoa, mitä en ollut tehnyt, hän nauraa.

Laukkanen myöntää, ettei aluksi edes pitänyt leipomisesta. Leipurina hän on itseoppinut.

– Moni sanoo, ettei osaa, mutta työ opettaa. Rohkeasti voi kokeilla mitä vain, esimerkiksi likööreistä tulee hyvää kakkua, hän sanoo.

Sateisella säälläkin kahvilan takana avautuva Vääksynjoki näyttää kauneutensa. Kuva: Sami Lettojärvi

Talvisaikaan kahvilassa on ollut hiljaista, mutta kesällä väkeä on riittänyt. Laukkanen kertoo, että vastikään eräänä sunnuntaina jonoa oli ulos saakka.

Pikku kahvilan vitriinissä on tarjolla piirakoita ja kakkuja, mutta pullia ei juuri näy. Niitä Laukkanen sanoo tekevänsä harvemmin. Usein leivonnaisiin käytetään omien metsien marjoja, sillä Laukkanen kertoo ostavansa syksyisin tuttavalta marjoja koko talven tarpeiksi.

Mustikka-mansikka-juustokakku

20 cm vuokaan


Pohja
60 g sulatettua voita
120–140 g murennettuja kaurakeksejä

Mustikkatäyte
2,5 dl vispikermaa
175 g tuorejuustoa
250 g mustikoita
0,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
4 rkl vettä (kiehuvaa)
osien väliin kaurakeksimurua

Tällä kertaa kakun päällä olevat kukat ovat pelkkää koristelua varten, eivätkä ole syötäviä. Kesäkakun voi kuitenkin koristella myös syötävillä kukilla. Kuva: Sami Lettojärvi

Mansikkatäyte
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
175 g tuorejuustoa
250 g mansikoita
0,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
4 rkl vettä (kiehuvaa)

1. Murskaa keksit ja sulata voi ja sekoita ne. Laita seos leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi painellen. Laita vuoka jääkaappiin.

2. Tee mustikkatäyte: Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Soseuta mustikat sauvasekoittimella ja lisää tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri. Lisää sekoitus kermavaahdon sekaan.

3. Purista liivatteista pois ylimääräinen vesi. Keitä 4 rkl vettä ja sekoita liivatteet kiehuvan veden sekaan. Lisää ohuena nauhana täyteseokseen.

4. Kaada täyte pohjan päälle ja laita se hyytymään noin kahdeksi tunniksi. Kun täyte on hyytynyt, ripottele sen päälle keksimurskaa.

5. Tee mansikkatäyte: Laita liivatteet likoamaan, vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Soseuta mansikat ja lisää tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri. Sekoita joukkoon vaniljakastike.

6. Sama kuin kohta 3.

7. Lisää täyte keksimurun päälle ja jätä kahden tunnin ajaksi hyytymään. Irrota kakku vuoasta ja koristele mieleiseksesi esimerkiksi marjoilla

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi