Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Jäätelön valmistaminen onnistuu kotona ilman erikoisvälineitä - katso tästä ohjeet viiteen erilaiseen jäätelöön

Jokaiselle jotakin. Tötterössä on alhaalta alkaen hasselpähkinäjäätelöä, vadelmasorbettia, mokkajäätelöä, vegaanista kookos-mansikkajäätelöä ja kevyttä banaanipohjaista minttu-suklaajäätelöä. Kuva: Riikka Hurri

Suomalaiset ovat maailmalla tunnettuja paitsi kahvin, myös jäätelön suurkuluttajina.

Kesä on jäätelön ehdotonta sesonkiaikaa. Helteisellä säällä jäätelö viilentää, ja kaupungilla kävellessä on mukavaa napata kioskista piristykseksi tuutti.

Sadesäällä puolestaan voi lohduttautua sillä, että jäätelö maistuu hyvältä silloinkin.

Jos keittiön kaapista löytyy jäätelökone, sen avulla kotitekoiseen jäätelöön saa helposti ilmavaa ja samettista rakennetta.

Jäätelökoneen puuttuminen ei estä jäätelön valmistamista kotona.

Jäätelökoneen puuttuminen ei kuitenkaan missään nimessä estä jäätelön valmistamista kotona. Tärkeintä on, että jäätelössä on jokin pehmeyttä ja ilmavuutta tuova elementti. Jos se ei ole jäätelökoneen pyöritys, oikea rakenne haetaan vaikkapa kondensoidusta maidosta, kermavaahdosta tai glukoosisiirapista.

Jäätelöä voi käydä myös välillä pyörittelemässä, kun se on jähmettymässä pakastimessa.

Kotitekoinen jäätelö tuntuu monesti heti pakastimesta ulos ottamisen jälkeen kovemmalta kuin kaupan tuotteet. Jäätelö kannattaakin nostaa lämpimään jo puolta tuntia ennen tarjoilua, jotta se ehtii hieman pehmentyä.

Poikkeuksena on jäätelö, jossa on käytetty kondensoitua maitoa: sen rakenne vastaa todella hyvin teollisesti valmistettua jäätelöä.

Mokkajäätelö

6 annosta

Helpoin tapa valmistaa jäätelöä on vatkata kermaa ja kondensoitua maitoa yhteen. Kuva: Riikka Hurri

6 dl kuohukermaa

1 prk (397 g) sokeroitua kondensoitua maitoa

1 tl vanilja-aromia

3 rkl pikakahvijauhetta

1. Kaada suureen kulhoon kuohukerma, kondensoitu maito, vanilja-aromi ja pikakahvijauhe.

2. Vatkaa tehosekoittimella, kunnes seos on kuin paksua kermavaahtoa.

3. Vuoraa pakastuksen kestävä astia kelmulla, kaada jäätelömassa as­tiaan ja pakasta ainakin 3 tuntia.

Banaanipohjainen minttu-suklaajäätelö

6 annosta

Minttu-suklaajäätelön pohjana on jäistä banaania. Kuva: Riikka Hurri

6 banaania

1 dl soija-, manteli- tai kauramaitoa

0,5 tl piparminttuaromia

20 mintunlehteä

100 g tummaa suklaata

ripaus suolaa

1. Viipaloi banaanit ja pakasta ne.

2. Soseuta jäiset banaanit tehosekoittimessa maidon kanssa.

3. Mausta seos piparminttuaromilla.

4. Silppua mintunlehdet ja rouhi suklaa. Lisää jäätelön joukkoon. Mausta ripauksella suolaa.

5. Voit syödä jäätelön heti tai laittaa sen pakastimeen jähmettymään puoleksi tunniksi ennen tarjoilua.

Vadelmasorbetti

6 annosta

Vadelmasorbetti on raikasta ja täynnä marjan makua. Kuva: Riikka Hurri

500 g jäisiä vadelmia

1 sitruunan mehu

2 dl omenatäysmehua

2 dl sokeria

1 dl glukoosisiirappia

ripaus suolaa

1. Kaada vadelmat kattilaan ja purista joukkoon sitruunanmehu. Kuumenna kiehuvaksi.

2. Siivilöi vadelmamassa niin, että saat siemenet pois massasta. Jätä jäähtymään.

3. Keitä omenatäysmehua ja sokeria kattilassa, kunnes sokeri on liuen­nut kokonaan mehuun. Mausta ripauksella sokeria.

4. Sekoita vadelmamehu ja omenamehuseos keskenään. Lisää joukkoon glukoosisiirappi ja sekoita hyvin.

5. Vuoraa pakastuksen kestävä astia kelmulla ja kaada sorbettimassa astiaan. Pakasta vähintään 5 tuntia.

Vegaaninen kookos-mansikkajäätelö

10 annosta

Vegaaninen jäätelö maistuu kookokselle ja mansikalle. Jäätelö kovettuu pakastimessa melko kovaksi, joten ota se pehmenemään hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Kuva: Riikka Hurri

2 tölkkiä (á 400 g) kookosmaitoa

1,25 dl glukoosisiirappia

2 rkl maissitärkkelystä

vaniljatanko

500 g mansikoita (pakastettuja tai tuoreita)

1 dl ruokosokeria

ripaus suolaa

1. Ota 1 dl kookosmaitoa sivuun. Laita loput kookosmaidot kattilaan glukoosisiirapin kanssa ja kiehauta. Mausta ripauksella suolaa.

2. Sekoita sivuun jätettyyn kookosmaitoon maissitärkkelys. Lisää ohuena nauhana kookosmaito-glukoosisiirappiseoksen joukkoon. Halkaise vaniljatanko ja kaaputa siemenet seokseen. Keitä seosta, kunnes se paksuuntuu hieman. Siirrä jäähtymään.

3. Pilko mansikat neljänneksiksi. Laita 2/3 mansikoista kattilaan ruokosokerin kanssa ja keitä, kunnes mansikat ovat pehmeitä ja alkavat hajota. Laita sivuun jäähtymään.

4. Kun seokset ovat jäähtyneet, vuoraa pakastimen kestävä astia kelmulla. Kaada astiaan ensin kookosmaitoseos ja lisää siihen sivuun laitetut 1/3 mansikanpaloista.

5. Lisää lopuksi hillo joukkoon ohuiksi nauhoiksi jäätelöön.

6. Pakasta ainakin 5 tuntia välillä massaa sekoittaen.

Hasselpähkinäjäätelö

8 annosta

Hasselpähkinäjäätelössä pähkinää on sekä jäätelömassassa että rouheina pinnalla. Kuva: Riikka Hurri

4 dl täysmaitoa

4 keltuaista

1,5 dl sokeria

6 dl kuohukermaa

70 g hasselpähkinäjauhetta

100 g hasselpähkinöitä

1. Kiehauta maito kattilassa ja siirrä jäähtymään.

2. Erottele keltuaiset ja sekoita sokeri niiden joukkoon. Laita maitokattila takaisin lämpimälle liedelle ja lisää keltuais-sokeriseos joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

3. Lisää kiisselin joukkoon hasselpähkinäjauhe ja siirrä pois liedeltä jäähtymään.

4. Kun kiisseli on jäähtynyt, vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele kiisseli kermavaahdon joukkoon.

5. Rouhi hasselpähkinöitä karkeaksi rouheeksi. Voit jättää osan pähkinöistä puolikkaiksi tai kokonaisiksi.

6. Vuoraa pakastimen kestävä astia kelmulla. Kaada jäätelömassa as­tiaan ja ripottele hasselpähkinärouhe päälle. Pakasta ainakin 3 tuntia.

Anna Sievälä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi