Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Tämä Lahden torilta löytyvä kaali on monelle tuntematon proteiinipommi - sopii melkein mihin tahansa ruokaan

Anni Sirvo tarjoilee roppakaupalla vihreää. Oikealta: mustakaali, paksoi ja kesäsipulit. Kuva: Ruska Paronen

Palmukaali, Toscanan kaali, Italian kaali tai dinosauruskaali – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Suomalaisille kirjavaan kaaliperheeseen kuuluva mustakaali on kuitenkin melko tuntematon.

Mustakaali on alun perin lähtöisin Italian Toscanasta, jossa sitä on viljelty vuosisatojen ajan. Pitkän historiansa takia mustakaalilla on merkittävä rooli toscanalaisessa ruokakulttuurissa ja sitä käytetään pääraaka-aineena useassa toscanalaisessa perinneruoassa.

Nimestään huolimatta mustakaali on väriltään tummanvihreä. Lehtevä mustakaali muistuttaa ulkoisesti paljon lähisukulaistaan lehtikaalia, mutta sen maku on makeampi ja siitä puuttuu lehtikaalin kitkeryys.

– Mustakaali maistuu mielestäni enemmän perinteiseltä keräkaalilta kuin lehtikaalilta. Maku on kuitenkin keräkaalia voimakkaampi, sanoo mustakaalia Lahden torilla kauppaava Torikauppa Pupun yrittäjä Anni Sirvo.

Mustakaali on yhä vieras laji

Torikauppias Anni Sirvo tutustui mustakaaliin vasta reilu vuosi sitten, mutta tunnustautuu nykyisin mustakaalin vannoutuneeksi käyttäjäksi. Torikaupassaan myytävät mustakaalit Sirvo noutaa heinolalaiselta Saarelman tilalta.

Sirvon mukaan mustakaalia ostetaan torikaupasta satunnaisesti, sillä se on monille suomalaisille yhä vieras laji. Itse hyväksi koetun kasviksen esitteleminen muille on kuitenkin helppoa ja mieluisaa puuhaa.

– Suomalaiset torinkävijät ovat melko kokeilunhaluista porukkaa. Ainoastaan muoviin pakatut vihannekset eivät kiinnosta, Sirvo sanoo.

Mustakaalissa on paljon hivenaineita

Kuten lehtikaalikin, myös mustakaali on todellista superfoodia. Mustakaalissa on paljon erilaisia hivenaineita, C-, B2-, ja K -vitamiinia ja sen energiasisällöstä noin 40 prosenttia koostuu proteiinista.

Ruoanvalmistuksessa mustakaalista käytetään lähinnä sen lehteviä osia. Pannulla tumma kaali muuttaa väriään entistä vihreämmäksi ja sen koostumus pehmenee.

Torikauppias Anni Sirvon mukaan mustakaali sopii hyvin esimerkiksi smoothieisiin, kaalikääryleisiin tai wokkeihin – oikeastaan mihin vaan.

– Kannattaa ehdottomasti kokeilla italialaista kasviskeittoa Ribollitaa, johon tulee mustakaalin lisäksi muun muassa tomaattia ja papuja. Myös kuuluisat lehtikaalisipsit syntyvät hyvin mustakaalistakin, elleivät ole jopa parempia, Sirvo vinkkaa.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi