Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Taivaallinen risotto syntyy intohimolla - se on pienten, tärkeiden yksityiskohtien summa

Täydellinen suurus on voin ja riisin liitto. Kerma ei kuulu joukkoon, paitsi kun suomalaiset oikein kovasti haluavat.

Risotto on pienten ja tärkeiden yksityiskohtien summa. Kuva: Mirja Hussain

Pasta on olennainen osa italialaista keittiötä, mutta aivan yhtä tärkeä ruoka on risotto. Kun puhutaan italialaisesta risotosta, niin unohdetaan nyt se suomalainen arkiruoka, jossa on riisiä, nakkia ja vihannessekoitusta.

Oikean risoton valmistamisen tärkeä ainesosa on intohimo – ja tulos sen mukainen. Risotto ei ole vain ruoka, jonka pääraaka-aine on laadukas riisi. Se on pienten, tärkeiden yksityiskohtien summa.

– Oikean risoton koostumus on tärkeä. Sitä ei koskaan kaadeta pannusta lautaselle, vaan nostellaan kauhalla. Sen kuuluu pysyä kasassa ja siinä pitää olla vähän nestettä, esittelee Hämeenkadulla toimivan ravintola Pulcinellan omistaja ja kokki Francesco Buonocore

Risoton rakenne ei synny suurustamalla ruoka kermalla, vaan suurus syntyy riisin omasta tärkkelyksestä ja voista. Italialaiseen risottoon kerma ei kuulu, mutta me suomalaiset asiakkaat kuulemma haluamme kermaisia versioita, joten tässä kohdassa kokki joustaa periaatteistaan.

– Joskus, hän korostaa. Ei usein eikä mielellään.

– Minä teen italialaista ruokaa intohimolla ja sydämellä, hän sanoo.

Kesäisen risoton perusraaka-aineita on kolme: kiinankaali, peruna ja riisi. Lisäksi tarvitaan tietysti hieman sipulia, oliiviöljyä, voita ja parmesaania.

– Tästä yhdestä saa helposti kolme erilaista versiota, Francesco Buonocore esittelee ja muuntaa ensimmäisen version kalaisaksi lisäämällä muutaman anjovisfileen. Ei mitään janssoninkiusauksen anjovista, vaan sitä jonka purkissa lukee anchoa. Toinen versio maustetaan pekonilla ja kolmas on kevyt kasvisversio. Siinä maistuu valkoviini.

Kuva: Mirja Hussain

Kokeile kotona: perusohjetta voit muunnella mielesi mukaan lisäämällä mieleisiäsi makuaineita. Huomaa, että esimerkiksi pekonia ei tarvita kuin muutama siivu, ei 100 gramman pakettia. Risotto on osa italialaista ateriaa ja vastaa ensimmäisenä ruokalajina syötyä pastaa.

Suurin virhe risoton valmistuksessa kotona on kiire. Risoton valmistaminen kestää puolisen tuntia ja se aika kokin on syytä viettää hellan läheisyydessä.

– Se ottaa aikaa ja sille ei koskaan saa kääntää selkäänsä, ettei se pääse kuivumaan. Risottoa pitää sekoittaa ja nestettä lisätään vähän kerrassaan, Francesco Buonocore neuvoo.

Risoton voi maustaa esimerkiksi herkkutateilla, sahramilla, juustolla, pekonilla, punajuurella, katkaravuilla, lohella, parsalla – tai syödä sellaisenaan.

Risoton perusohje

kahdelle

neljännes sipulia silputtuna

valkosipulia maun mukaan

kasvis- tai kanalientä

oliiviöljyä

150 g risottoriisiä

suolaa, mustapippuria

(kuivaa valkoviiniä)

n. 20 g voita

40 g parmesaanijuustoa

1. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna kasvisliemi.

2. Kuullota sipuli kattilassa öljytilkassa, lisää riisi ja kuullota, kunnes riisi on läpikuultavaa.

3. Lisää viini, jos käytät sitä. Sekoita, kunnes viini on imeytynyt riisiin.

4. Lisää kasvislientä noin kauhallinen kerrallaan. Sekoita, ja sitä mukaa kun kasvisliemi on imeytynyt, lisää uutta. Lisää myös voita ja hieman hienoksi raastettua parmesaania pari kertaa kypsymisen aikana.

5. Jatka, kunnes riisi on kypsää. Tähän menee noin 25–30 minuuttia. Nostele lautaselle keoksi, ripottele pinnalle parmesaania ja tarjoa heti.

Kuva: Mirja Hussain
Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi