Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Villiyrttitrendi levittäytyy lautasilta drinkkimaljoihin - katso myös videolta ohje kuusenkerkkäsiirappiin!

Muutaman vuoden kestänyt villiyrtti-innostus ei ota laantuakseen. Nokkonen, voikukka ja vuohenputki ovat jo tuttuja herkkuja niin kotikokkien kuin huippuravintoloidenkin lautasilta, mutta seuraavaksi niitä nautiskellaan juomalaseista.

– Baarimestaritkin ovat löytämässä villiyrtit. Näkisin, että ne ovat juomapuolella nousevana trendinä, ennustaa eräopas Risto Katajala.

Kallioiden ja kivien varjopuolilla kasvavasta kallioimarteesta käytetään sammalpinnassa kasvava juuriosa. Risto Katajala muistuttaa, että jokamiehenoikeus ei riitä kallioimarteen keräämiseen, jos sitä varten pitäisi poistaa päällä kasvavaa sammalta tai jäkälää. Kuva: Minna Raitavuo

Katajalan valmistamia villiyrttisiirappeja on käytetty muun muassa drinkkikilpailuissa.

– Olen uuttanut siirappia karjalanruusun kukista ja mesiangervon lehdistä. Mesiangervossa on hieno parfyyminen aromi, josta saa alkoholittomiinkin drinkkeihin aikuisten juoman makua.

Mesijuuressa lakritsimainen maku

Katajala suosii villiyrtti- ja villivihanneslajeja, joilla on tunnistettava ja vahva maku. Tällaisiin kuuluu esimerkiksi kallioimarre eli mesijuuri.

Poimulehden maku on hento ja heinämäinen, mutta karvaisesta lehtipinnasta saa suutuntumaa salaatteihin. Kuva: Minna Raitavuo

– Kasvin juuriosassa on hyvin luonteikas, lakritsimainen maku, josta tulee makeampi syksyllä. Aikojen saatossahan juurta on käytetty karkin korvikkeena, eräopas kertoo.

Kallioimarteen aromi liukenee hyvin maitotuotteisiin, joten kasvi on Katajalan mukaan mainio mauste varsinkin jälkiruokiin.

Alkuruokiin ja etenkin salaatteihin voi puolestaan hakea suutuntumaa poimulehdistä tai potkua nuorista pihlajan versoista, joissa maistuu selkeä karvasmanteli.

– Kerätessä kannattaa suosia pieniä versoja. Mitä pienempi verso, sitä puhtaampi ja tiukempi maku!

Villiyrttien ja -vihannesten viehätys piilee niiden monikäyttöisyydessä ja helppoudessa.

– Syötäviä kasveja löytyy oikeastaan mistä tahansa, kunhan lähtee pikkaisen betoni- ja asfalttiviidakon ulkopuolelle.

Muista jokamiehenoikeudet

Tienpientareita ja vanhojen navettojen pohjia kannattaa kuitenkin välttää, sillä niiden maaperässä voi lymytä haitallisia aineita, jotka siirtyvät helposti kasveihin.

Jokamiehenoikeudetkin on pidettävä mielessä; puiden osien irrottamiseen tarvitaan maanomistajan lupa ja kaupalliseen keräämiseen erillinen koulutus.

Mesiangervon lehdissä on hienostunut aromi. Voimakkain maku irtoaa kasvin höytyväisistä kukinnoista. Kuva: Minna Raitavuo

– Jokaisen luonnossa liikkuvan vastuulla on myös luonnon säilyttäminen, Katajala painottaa.

– Esimerkiksi kallioimarre on herkkä kasvi. Kasvustosta uskaltaa kerätä kolmanneksen ilman vahingoittumisvaaraa. Loppuosa peitellään takaisin kasvupaikalle, Katajala sanoo.

Kokeile näitä

Kallioimarre: juuressa lakritsia ja anista muistuttava maku. Sopii kuivatettuna, raastettuna, pikkelöitynä tai uutettuna moniin ruokiin.

Karjalanruusu: kukista voi uuttaa siirappia, joka toimii erilaisissa juomissa ja jälkiruuissa. Terälehdet sopivat myös koristeeksi.

Kuusenkerkkä: sopii pelkiltään vaikka salaatteihin ja jälkiruokiin, kuivattuna tai uutettuna erilaisiin juomiin. Kysy keräämiseen lupa maanomistajalta.

Maitohorsma: miedon kirpakoita versoja voi syödä sellaisenaan tai valmistaa parsan tapaan. Paista verso pannulla ilman rasvaa, ja lisää lopuksi hieman suolaa pintaan.

Mesiangervo: hento aromi pääsee oikeuksiinsa kalan miedon maun kanssa. Sopii uutettuna myös erilaisiin juomiin. Kasvi sisältää glykosidia, joka on lievästi toksista ja voi aiheuttaa suurina annoksina pahoinvointia ja päänsärkyä. Glykosidipitoisuudet ovat kuitenkin hyvin pieniä. Mesiangervoa on käytetty myös lääkkeenä sen sisältämien salisylaattien ja muiden aineiden vuoksi.

Pihasaunio: laajalle levinneen pihasaunion maussa on häivähdys ananasta. Risto Katajalan mukaan pihasaunio ja mansikat ovat ”match made in heaven”.

Pihlajan verso: reipas pureskelu tuo versosta esiin amarettoa ja karvasmanteliöljyä muistuttavan maun. Kysy keräämiseen lupa maanomistajalta.

Poimulehti: aukeilla paikoilla kasvavassa poimulehdessä on neutraali, heinämäinen maku. Karvainen lehtipinta tuo suutuntumaa salaatteihin.

Metsänkävijän alkumalja

1,5 dl seljankukkamehu- tiivistettä

6 dl indian tonicia

Noin 15 cm pala  kallioimarteen juurta

Reilu kourallinen  kuusenkerkkiä

2–3 mesiangervon oksaa

1. Kuori kallioimarteen juurta kevyesti veitsellä. Huuhtele juuri, kuusenkerkät ja mesiangervon oksat.

2. Sekoita ainekset tarjoiluastiaan. Anna maustua yön yli jääkaapissa.

3. Lisää loraus vichyä juuri ennen tarjoilua. Aikuisten juhlissa vichyn tilalla voi käyttää proseccoa ja juoman terästää 2 cl:lla hyvää giniä.

4. Tarjoile jään ja kuusenkerkkien kanssa.

Ohje: Risto Katajala
Roosa Pelkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi