Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Jäätelö oli pitkään kuninkaallisten keittiöiden herkku

Kruunupäiden herkusta nauttivat nykyään kaikki. Kuva: Mikko Makkonen

Jäätelön juuret ovat kreikkalaisten ja roomalaisten ylellisissä pidoissa. Vilvoittavia juomia tehtiin hedelmämehuista ja lumesta jo tuhansia vuosia sitten.

Hovikokkien välityksellä jäätelöreseptit levisivät lopulta ympäri Eurooppaa, mutta pitkään niistä pääsivät nauttimaan vain kuninkaalliset. Pariisiin perustettiin kaikille avoin jäätelökahvila 1600-luvun puolivälissä.

Suomeen jäätelö tuli 1800-luvulla. Sana on mainittu Elias Lönnrotin 1850-luvulla toimittamassa sanakirjassa, Ruokatieto-sivusto kertoo. Jäätelön teollinen valmistus käynnistyi Suomessa 1930-luvulla.

Määttänen Laura
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi