Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Caesarsalaatti ja nizzansalaatti - kokoa juhlapöytään klassikot

Muhkeat salaatit käyvät ateriasta, mutta ne voi liittää myös osaksi muuta tarjoilua. Maista rohkeasti uusia lajikkeita ja valitse pedille kaikkea mistä pidät.

Tässä muhkeassa vadissa on parsaa ja ilmakuivattua kinkkua cosmopolitan-pedillä. Kuva: Mervi Pasanen

Olemme jo saaneet maistiaiset siitä, millaista aurinkoinen kesäsää on, kiitos helteisen toukokuun. Kesän juhliin, kuten valmistujaisiin toivoo tietysti hyvää säätä, mutta kokille se aiheuttaa päänvaivaa. Mikä ruoka pysyy koko päivän tuoreena? Yksi varteenotettava vaihtoehto on ruokaisa salaatti.

Jos järjestät talkoot, niissäkään ei tarvitse aina olla soppaa tai makkarakimaraa. Juhlapöydän buffet voi myös rakentua salaattivatien varaan. Vaikka kulhoruoat ovat muuten muotia, salaatti kannattaa koota näyttäväksi vadiksi, josta ruokailijat voivat vaikka valita sopivat osat lautaselleen.

Salaattiin sopivat myös lämpimät ainesosat, kuten kypsät kasvikset. Liha sopii salaattiin siinä missä erilaiset vihreätkin, mutta sitä tarvitaan lähinnä makuaineeksi. Jos salaatit ovat pitkään tarjolla, vältä helposti pilaantuvia ainesosia, kuten majoneesia.

Pekoni, paahtopaisti ja ilmakuivattu kinkku ovat oiva vaihtoehto. Kananmuna on hyvä ja helppo proteiinilisä. Keitä tai tee uppomunia.

Varaa salaatteja varten erilaisia salaatinkeriä, maista rohkeasti muutakin kuin jäävuorisalaattia. Esimerkiksi jämäkän rapeassa cosmopolitan-salaatissa on paljon purtavaa ja se on ihanan makea salaatti. Jos pidät voimakkaasta salaatista, kokeile romainea. Lisäksi tarvitaan tuttuja perusjuttuja, kuten kurkkua ja tomaattia. Parsasesonki on menossa, joten sitä kannattaa laittaa myös.

Juustot sopivat salaatteihin – kurkkaa mitä kaapissa on ja raasta lämpimien kasvisten päälle parmesaania tai pecorinoa.

Leikkaa viereen vielä hyvää leipää, ja kokonainen ateria on valmis.

Maalaissalaatissa on muun muassa paistettuja sieniä ja papuja. Kuva: Mervi Pasanen

Maalaissalaatti

neljälle

1–2 kerää erilaisia salaatteja

4 kananmunaa

170 g pekonia

8–10 herkkusientä

100 g tuoreita vihreitä papuja

10 kirsikkatomaattia

pätkä kurkkua

paistamiseen voita

1 valkosipulinkynsi

suolaa, pippuria

salaatinkastiketta maun mukaan

1. Pese salaatit ja revi ne reiluiksi paloiksi salaattipediksi. Keitä kananmunat ja paista pekoni.

2. Viipaloi herkkusienet ja ruskista ne. Kiehauta vihreät pavut ja siirrä myös ne pannulle. Mausta valkosipulilla.

3. Paloittele kurkut ja tomaatit. Lohko kananmunat.

4. Kokoa salaatti. Nosta salaattipedille kurkut ja tomaatit, levittele paistetut sienet ja pavut tasaisesti, asettele kananmunalohkot reunoille ja lopuksi nosta ruskistetut pekonit päällimmäiseksi.

5. Viimeistele mieleiselläsi salaatinkastikkeella.

Caesarsalaattia voi muunnella eri täytteillä. Kokeile kanan sijaan vaikka lohta. Kuva: Tiina Mutila

Klassinen caesarsalaatti

riittää noin kuudelle vaikkapa lounaaksi

krutongit:

1 hiivaleipä tai ciabatta

2 rkl voita sulatettuna

2 rkl oliiviöljyä

hieman suolaa ja mustapippuria

ripaus cayennepippuria

salaatti ja kastike:

2 valkosipulinkynttä

4 anjovis- tai sardellifileetä

1 tl suolaa

mustapippuria maun mukaan

1 rkl sitruunanmehua

1 tl hunajaa

1 tl worcestershirenkastiketta

0,5 tl dijoninsinappia

1 keltuainen

1 dl oliiviöljyä

2 ruukkua romainesalaattia

200 g parmesaania karkeaksi raastettuna

muutama parmesaanilastu koristeeksi

1. Leikkaa leipä isohkoiksi kuutioiksi. Sekoita kulhoon voisula, oliiviöljy ja mausteet. Lisää leipäkuutiot ja sekoita huolellisesti. Levitä kuutiot uunipellille ja paista 200 asteessa kauniin ruskeiksi (noin 10 minuuttia). Anna jäähtyä.

2. Valmista kastike: Laita mortteliin valkosipulinkynnet, anjovisfileet ja suola. Murskaa hienoksi. Laita seos toiseen kulhoon ja lisää sitruunamehu, worcestershirenkastike, hunaja, sinappi ja keltuainen. Sekoita hyvin. Lisää oliiviöljy nauhana koko ajan sekoittaen. Tarkista maku.

3. Revi romainesalaattia hieman pienemmiksi paloiksi kulhoon, sisimmät lehdet kannattaa käyttää kokonaisina. Lisää sekaan krutongit ja parmesaaniraaste. Kumoa kastike sekaan ja sekoita hyvin. Laita tarjolle laakealle vadille ja leikkaa juustohöylällä pinnalle muutama lastu parmesaania.

Nizzansalaatti kuuluu klassikoihin. Se on maukas ja ruokaisa. Kuva: Tiina Mutila

Nizzansalaatti

riittää noin kuudelle vaikkapa lounaaksi

salaatinkastike:

1 valkosipulinkynsi

1 rkl dijoninsinappia

2 rkl punaviinietikkaa

2 rkl sitruunanmehua

suolaa, mustapippuria

2 dl oliiviöljyä

salaatti:

250 g uusia, pieniä perunoita

puolet salaatinkastikkeesta marinadiksi perunoille

4 munaa

200 g pitkiä, vihreitä papuja

1 keräsalaatti

1 vihreä paprika

250 g erivärisiä kirsikkatomaatteja

noin 150 g kurkkua

puolikas fenkolia

2 prk tonnikalaa öljyssä

2 dl mustia oliiveja

1 kevätsipuli tai pieni punasipuli

2 rkl kapriksia

lehtipersiljaa koristeeksi

1. Valmista ensin kastike. Sekoita hieman lohkottu valkosipuli, sinappi, viinietikka ja sitruunamehu. Lisää öljy nauhana koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen maustua vähintään puoli tuntia ja siivilöi kastike.

2. Keitä perunat ja kuori ne, jos kuori tuntuu irtoavalta. Laita perunat marinoitumaan salaatinkastikkeeseen noin tunniksi.

3. Keitä pavut muutaman minuutin ajan, jos ne ovat tuoreita. Jos ne ovat pakastettuja, sulata ne vain.

4. Keitä munia 6–7 minuuttia riippuen koosta. Jäähdytä ja kuori.

5. Aseta ensin vadille salaatinlehtiä pediksi. Ryhmittele perunat ja munat salaattipedin päälle.

6. Asettele lehtien päälle loput ainekset: paprika ohuina renkaina, pavut, tomaatit halkaistuina, kurkku viipaleina sekä fenkoli ja sipuli ohuiksi siivuiksi leikattuna.

8. Valuta siivilässä oliivit sekä tonnikala. Lisää ne salaattipedille. Pirskottele salaatin päälle loput kastikkeesta. Ripottele pinnalle vielä kaprikset ja lehtipersiljaa koristeeksi.

Lue myös: Kakku, jonka kanssa ei voi jäädä miettimään mitä tekisi
 

Vinkkejä buffetpöytään

1. Mieti ja suunnittele tarjoilun sujuvuutta vieraslistan ja kutsussa mainitun kelloajan mukaan.

2. Jos valmistat koko salaatin kerralla, laita tarjolle vain osa siitä. Pidä salaatti kylmässä aivan tarjoiluhetkeen asti. Voit myös laittaa valmiiksi tarjoiluastiat ruokineen kylmään, sieltä ne on helppo ottaa esille ja vaihtaa.

3. Tarjottavan ruoan lisäksi vaihda myös tarjoiluastiat ja ottimet.

4. Jos vaihtoehtoja on paljon, yhtä tarjottava ei tarvita isoa määrää. Vastaavasti jos tarjottavaa on vain paria laatua, kokonaismäärän tulee olla suurempi.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
Eija Juutilainen
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 14,50 €) ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X