Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Earth Hour tulee, joten ensi viikon lauantaina voi syödä kynttilänvalossa – kokeile Vääksyn ruokakisan finalistien ilmastoystävällisiä reseptejä

Kiia Kaikkonen oli toista kertaa mukana kisassa. Ryhmän marjasorbetti-jälkiruokaa kehuttiin menun kruunuksi. Kuva: Sami Kuusivirta

Ilmastoystävällistä, sesongin mukaista, kotimaista, lähellä tuotettua ruokaa, ei lihaa eikä kalaa.

Siinä pähkinänkuoressa ohjeistus, jonka perusteella Asikkalan Vääksyn Yhteiskoulun kotitalousoppilaat lähtivät tekemään ruokamenuja ensi viikon lauantain Earth Houria varten.

Neljättä kertaa Vääksyssä järjestetyn koulun menukilpailun finaalissa oli tiistaiaamuna kaksi herkullista kokonaisuutta, joista neljän hengen raati valitsi voittajan. Raadissa istuivat Vierumäen Country Clubin keittiöpäällikkö Jukka Turta, Suomen Ympäristökeskuksen erikoistutkija Minna Kaljonen, Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka ja Vääksyn Yhteiskoulun apulaisrehtori Sari Puputti.

Tuhti pääruoka, raikas jälkiruoka

Aiempina vuosina kisaan ovat osallistuneet 8-luokkalaiset. Nyt kilpailusta päätettiin tehdä haastavampi, sillä ruokien täytyi olla lihattomia ja kalattomia. Samalla vaihdettiin kilpailijoiksi 9-luokkalaiset.

Esimerkiksi Kiia Kaikkonen on kisassa mukana toista kertaa.

– Tykkään konseptista. Teemme ruoat itse ja raati maistaa.

Lilli Aaltola ja Senni Saarasmaa eivät kokeneet menun kehittelyä kovin vaikeaksi.

– Jos on tuhti pääruoka, silloin tarvitaan raikas jälkiruoka. Netistä löytyy paljon reseptejä, joita voi soveltaa, Aaltola kuvailee.

"Nuoret ovat rohkeampia kokeilemaan"

Asikkalan kunnan tukipalvelupäällikkö Minna Pettinen kertoo, että ruokakilpailun idea tuli alun perin kunnan ympäristönsuojelusihteeriltä. Se sai innostuneen vastaanoton, joten haasteesta päätettiin tehdä jokavuotinen.

Pettinen kehuu, että nuoret ovat aikuisia rohkeampia kokeilemaan ruoanlaitossa. Myös esiinpanolla on usein ollut suuri merkitys.

– Tuomarit ovat aina sanoneet, etteivät nämä vaikuta kotitaloustunnilla tehdyiltä ruoillta, hän kertoo.

Koulun oppilaille kasvisruoka ei ole muutenkaan outo juttu. ESS kertoi viime maaliskuussa, että Asikkala on mukana kokeilussa, jossa tutkitaan ja testataan, miten kasvisruoan houkuttelevuutta voidaan lisätä kouluruokailussa.

Yläasteella onkin nykyään päivittäin tarjolla myös kasvisruokavaihtoehto.

Tortillat veivät voiton

Tiistaiaamun kisa kahden menun välillä osoittautui lopulta äärimmäsen tiukaksi: Kisa osoittautui äärimmäisen tiukaksi: ryhmien välille jäi vain 0,75 pisteen ero. Voittajaksi selviytyi pistemäärällä 36+ menu, jossa on bataattikeittoa, Härkistortillaa sekä hedelmäsalaattia chilisuklaalastujen kera.

Erityisesti pääruoka sai hehkutusta tuomareilta: kehuja tuli papujen käytöstä, mausteista ja kekseliäästä esillepanotavasta.

Toisen menun kruunuksi kehutaan puolestaan jälkiruokaa: marjasorbettia ja kaurakeksejä.

Voittajamenuja tehdään koululla kaikkien kotitalousryhmien kanssa. Pettinen kertoo, että reseptit on joka vuosi viety myös paikallisille K- ja S-kauppiaille, jotta nämä voivat varautua hankkimalla tarvittavia aineksia reseptejä kokeileville ihmisille.

Asikkala osallistuu Earth Houriin muutenkin. Perjantaina kouluissa, päiväkodeissa ja vanhushuollon yksiköissä tarjotaan ilmastoystävällinen lounas. Lauantaina kello 20.30 sammutetaan Vääksyn keskustassa kunnan hoidossa olevat valot tunnin ajaksi.

Kisan tuomaristona toimivat Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka (vasemmalla), Vierumäen Country Clubin keittiöpäällikkö Jukka Turta, Suomen Ympäristökeskuksen erikoistutkija Minna Kaljonen (oikealla) ja ja Vääksyn Yhteiskoulun apulaisrehtori Sari Puputti (ei kuvassa). Takana Asikkalan kunnan tukipalvelupäällikkö Minna Pettinen. Kuva: Sami Kuusivirta

Alta näet kaikki finaalien ruoat. Kaikki ohjeet ovat neljälle hengelle.

Menu 1: bataattisosekeitto, yrttiöljy ja chiliä, chili con Härkistortillat, hedelmäsalaatti ja chilisuklaa

Bataattisosekeitto

250g bataattia

1 sipuli

2 perunaa

8 dl vettä

0,5 tl suolaa

ripaus mustapippuria

1 dl ruokakermaa (voi korvata myös kookoskermalla)

1. Pese, kuori ja paloittele kasvikset.

2. Kiehauta vesi teräskattilassa ja laita kasvikset kiehuvaan veteen. Keitä kypsäksi noin 20 minuuttia.

3. Nosta kattila pois liedeltä. Kaada keitinliemi talteen ja soseuta kasvikset sauvasekoittimella kattilassa.

4. Lisää mausteet ja kerma sekä keitinlientä niin, että keitto on sopivan sakeaa. Kuumenna kiehuvaksi ja tarkista maku.

5. Koristele keitto tuoreilla chilirenkailla ja ruisnachoilla.

Ruisnachot

1. Leikkaa ruislimppu ohuiksi viipaleiksi. Sivele pinnalle valkosipuliöljyä.

2. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Härkistortilla

tortillapohjia

Täytteeksi

chili con Härkis

salaatinlehti

keltainen paprika

herneenverso

Chili con Härkis

0,5 sipulia

2 valkosipulinkynttä

1 pkt Härkistä

2 dl tomaattimurskaa

2 dl säilykepapuja tomaattikastikkeessa

1 tl chilijauhetta

0,5–1 tl kaakaojauhetta

iso ripaus mustapippuria ja sokeria

1 mautemitallinen tabascoa

0,5 tl suolaa

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

2. Kuullota sipulit paistinpannulla. Lisää joukkoon kaikki muut aineet ja hauduta 15 minuuttia.

3. Tarkista maku.

4. Laita tortillat tarjolle esimerkiksi laseihin.

Hedelmäsalaatti

1 appelsiini

1 banaani

2 omenaa

0,5 tlk ananaspaloja

0,5 tlk persikoita

1 dl hedelmämehua

1 vesimeloni

vähän tabascoa

vähän kanelia

1. Pese ja kuori hedelmät.

2. Leikkaa hedelmät kuutioiksi tai paloiksi.

3. Sekoita hedelmät ja mehu keskenään. Sekoita mehuun tabasco sekä kaneli ja kaada tarjolle koverrettuun vesimeloniin.

4. Koristele chilisuklaalastuilla.

Chilisuklaalastut

200g taloussuklaata

1 rkl hienonnettua tuoretta chiliä

1. Sulata suklaa vesihauteessa.

2. Levitä suklaa teräslastalla leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi (2 mm). Ripottele pinnalle hienonnettu chili. Laita kovettumaan jääkaappiin.

3. Murskaa nyrkillä rouheiksi lastuiksi.

Tomaattikeitto yrttiöljyn kera. Kuva: Sami Kuusivirta

Menu 2: tomaattikeitto ja yrttiöljy, rustiikkinen nyhtökaurapizza, marjasorbetti ja kaurakeksit

Tomaattikeitto

1 peruna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

2 dl vettä

2,5 dl tomaattimurskaa

0,5 tl suolaa

ripaus mustapippuria

ripaus sokeria

1 tl basilikaa

2 tl etikkaa

1. Pese, kuori ja lohko perunat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

2. Kuumenna oliiviöljy teräskattilassa. Lisää perunat ja sipulit ja kuullota. Älä anna ruskistua.

3. Lisää kattilaan vesi ja tomaattimurska. Keitä, kunnes perunalohkot ovat kypsiä.

4. Nosta kattila liedeltä ja soseuta keitto. Varo kuumia roiskeita!

5. Lisää mausteet ja etikka. Kuumenna kiehuvaksi ja tarkista maku.

Yrttiöljy: Soseuta sauvasekoittimella basilika, ruohosipuli, persilja sekä öljy.

Nyhtökaurapizza

Pohja:

1,5 dl vettä

20g hiivaa

0,5 tl suolaa

2 rkl öljyä

1,5 dl ruisjauhoja

n. 2 dl vehnäjauhoja

Täytteet:

tomaattipyrettä

ketsuppia

nyhtökauraa

ananasta

kirsikkatomaattia

salaattijuustoa

juustoraastetta

mausteet: vähän timjamia, meiramia ja oreganoa

Koristeluun

rucolaa

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja vähitellen jauhot.

2. Anna kohota 15 minuuttia.

3. Kaaviloi taikinasta suoraan leivinpaperin päälle ohut pohja, reunat saavat jäädä rosoisiksi.

4. Levitä täytteet ja mausteet pohjan päälle.

5. Paista pitsa 250 asteessa noin 12 minuuttia.

6. Koristele pizza rucolalla.

Marjasorbetti

6 dl mansikoita tai vadelmia

0,5 dl sokeria

Valkuaisvaahto:

1 valkuainen

2 rkl sokeria

1. Soseuta vähän sulaneet marjat sokerin kanssa.

2. Laita marjasose pakastimeen.

3. Vatkaa jäähtyvää seosta kolme kertaa.

4. Vatkaa valkuaiset ja sokeri vaahdoksi ja sekoita vaahto varovasti jäätyvään sorbettiin.

5. Anna sorbetin vielä jäätyä hetki.

6. Annostele sorbetti lasimaljoihin ja koristele kaurakeksillä.

Kaurakeksit

50 g voita tai margariinia

1 dl sokeria

1,5 rkl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

1 kananmuna

1. Sulata rasva kattilassa. Lisää sokeri, jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe.

2. Lisää lopuksi kananmuna ja sekoita.

3. Nostele taikinaa kahdella lusikalla leivinpaperin päälle pieniksi keoiksi.

4. Paista lastuja uunissa noin 8 minuuttia 200 asteessa uunin keskitasossa.

Ruoat saivat saivat kehuja esimerkiksi värikkyydestä ja esillepanosta. Tässä hedelmäsalaatti ja chilisuklaalastut vesimelonissa tarjoiltuna. Kuva: Sami Kuusivirta
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 14,50 €) ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X