Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Turvottaako, pierettääkö? 8 vinkkiä vatsan hyvinvointiin

Satu Kekola ja Sanna Ahokallio tekivät kesäkurpitsoiden täytettä. Kuva: Sami Kuusivirta

Oman vatsan hyvinvointi kiinnostaa nyt monia. Toiminnallisia vatsavaivoja on jopa joka viidennellä suomalaisella, ja moni etsii ruokavaliosta keinoja parempaan oloon.

Tiistai-iltana leipomo-kahvila MeaMannassa järjestetyllä ruokakurssilla keskityttiin vatsan hyvinvointiin. Viime aikoina pinnalla on ollut erityisesti fodmap-ruokavalio, jonka inspiroimia ruokia myös kurssilla tehtiin.

Fodmapissa kiellettyjen ruoka-aineiden lista on pitkä, eikä ruokavalion noudattaminen ole aivan helppoa. Kurssilla luennoinut diplomiravintoneuvoja Solja Kemppi huomauttaakin, ettei esimerkiksi fodmapia ole tarkoitus syödä ikuisesti, vaan sillä tasapainotetaan ja rauhoitetaan vatsaa. Sen jälkeen ruoka-aineita aletaan lisätä ruokavalioon. Näin selviää, mikä omalle vatsalle sopii ja mikä ei.

- Netti on täynnä listoja, mutta on yksilöllistä, mikä kenellekin toimii, hän huomauttaa.

Rajoittavissa ruokavalioissa oleellista on myös, mitä vältettävien ruoka-aineiden tilalle laitetaan.

Kemppi huomauttaa, ettei kaikkea kannata muuttaa kerralla. Ruoanlaitto ei saisi myöskään hallita elämää.

- Voi vaikka aloittaa vedenjuonnin lisäämisestä. Sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia.

Fodmap-ruokavaliossa vältetään tietynlaisia hiilihydraatteja, jotka imeytyvät huonosti ohutsuolesta. Kuva: Sami Kuusivirta

"Syön järkevämmin, voin paremmin"

Luennon jälkeen leipomon keittiössä alkaa innokas ruoanlaitto keittiöpäällikkö Eija Kyllästisen johdolla. Kesäkurpitsaa kovertaessaan Satu Kekola ja Sanna Ahokallio pohdiskelevat omaa hyvinvointiaan. Ahokallio sanoo huomanneensa, että itsellä juuri ruoka on hyvinvoinnissa tärkeä juttu.

- Pelkkä liikunta ei ole vastaus. Kun olen alkanut syödä järkevämmin, olen alkanut voida paremmin.

Bataatti-inkiväärikeiton äärellä ovat Tiina Meiseri ja Mirka Ekholm. Meiseri innostuu inkivääristä.

- En ole ennen käyttänyt sitä tässä muodossa. Tässä oppii uusia tapoja.

Ekholm kertoo, että yrittää miettiä ruokavalion vaikutusta terveyteen. Esimerkiksi matkatyöt vaikeuttavat kuitenkin oikein syömistä. Muutenkin hyvän ruoan tekemisen pitäisi olla helppoa.

- Jos alkaa hifistellä, ruokakorista voi tulla kallis. Monia kauppojakaan ei välttämättä jaksa kiertää, hän pohdiskelee.

Täytetyt kesäkurpitsat ovat helppo ruokalaji, jonka täytteen voi tehdä myös siitä, mitä omasta kaapista löytyy. Kuva: Sami Kuusivirta

Täytetyt kesäkurpitsat

Kahdeksalle

4 kesäkurpitsaa

0,5 l keittämätöntä kvinoaa

6 tomaattia

4 rkl tomaattipyrettä

300 g fetajuustoa

mustapippuria

kasvisliemijauhetta

1. Halkaise kesäkurpitsat ja koverra sisus lusikalla. Säästä sisus täytettä varten.

2. Kuutioi tomaatit ja laita ne kattilaan. Lisää joukkoon tomaattipyree ja kasvisliemijauhe. Mausta mustapippurilla. Seosta voi keitellä melko tiiviiksi.

3. Lisää joukkoon kvinoa kypsymään. Loppuvaiheessa lisää kattilaan kesäkurpitsan sisus.

4. Kun kvinoa on kypsää, ota seos liedeltä. Lisää joukkoon murustettu fetajuusto.

5. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Bataatti-inkiväärikeitto on yksinkertainen ruokalaji. Kuva: Sami Kuusivirta

Bataatti-inkiväärikeitto

Kahdeksalle

6 bataattia

3 rkl öljyä

2 l vettä

2 rkl kasvisliemijauhetta (tai -kuutio tai suolaa)

800 g kookosmaitoa

Mausteeksi maun mukaan jotakin näistä

valkosipulia

inkivääriä

limen mehua

1. Keitä bataatit kypsiksi vedessä ja kasvisliemessä. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

2. Mausta keitto ja lisää kookosmaito. Lämmitä keitto.

8 vinkkiä

Vatsan hyvinvointia kotikonstein

1. Syö rauhassa ja pureskele kunnolla. Keskity ruokaan.

2. Älä syö raskaasti juuri ennen nukkumaanmenoa.

3. Syö säännöllisesti ja sopivan verran.

4. Vältä ruoka-aineita, jotka saavat vatsasi oireilemaan.

5. Syö tarpeeksi kasviksia, jätä pois sokeri ja valkoiset jauhot.

6. Muista kuidut. Naiset tarvitsevat päivässä noin 30 grammaa kuitua, miehet hieman enemmän.

7. Juo tarpeeksi vettä, noin 1,5-2 litraa päivässä.

8. Hapatetuista maitotuotteista saa hyviä probiootteja.

Lähde: Solja Kemppi
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi