Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Kuoren ohuus määrittää, onko kyseessä karjalanpiirakka

Karjalanpiirakan jauhoksi käy niin ruis kuin vehnäkin, ja täytteissäkin saa käyttää mielikuvitusta. Kuoren ohuus sen sijaan on säännelty.

Perinteisessä karjalanpiirakassa olennaista on kuoren ohuus. Kuva: Tiia Öhman

Vanhan sanonnan mukaan karjalanpiirakan kuoren tulee olla niin ohut, että sen läpi näkee seitsemän kirkkoa. Sanonnalla ei tiettävästi viitata mihinkään tiettyihin kirkkoihin, vaan se on tarkoituksellisen liioitteleva korostaakseen kuoren ohuutta.

Sanonnan viesti pitää edelleen paikkansa, sillä jotta piirakkaa saa kutsua karjalanpiirakaksi, sen pohjan tulee olla mahdollisimman ohut. Jos pohja on liian paksu, sitä tulee kutsua esimerkiksi riisipiirakaksi.

Karjalanpiirakka on yksi kolmesta suomalaisesta elintarvikkeesta, jolla on Euroopan unionin APT-suojaus. Muut kaksi ruokaa ovat sahti ja kalakukko. Suojaus tarkoittaa, että elintarvikkeet on valmistettava tietyllä perinteisellä tavalla, jotta niitä voi kutsua perinteisellä nimellä.

Vastoin yleistä luuloa ruisjauhon ja vehnäjauhon osuuksilla ei ole karjalanpiirakan nimiasiassa merkitystä.

- Taikinan ohuus on se, mihin kiinnitetään huomiota. Jauhojen suhdetta sen sijaan ei ole määritelty, taustoittaa Pohjois-Karjalan Pro Agrian yritysasiantuntija Johanna Rinnekari.

Vaikka nimisäädös ei sitä vaadi, moni pitää karjalanpiirakkaa sitä aidompana, mitä enemmän siinä on ruisjauhoja. Karjalanpiirakassa ei saa olla lisäaineita.

- Tästä syystä moni teollisesti valmistettu piirakka ei voi olla karjalanpiirakka vaan esimerkiksi riisipiirakka, Rinnekari sanoo.

Karjalanpiirakan täytteitä ei nimisuojaohje rajoita. Täytteeksi käyvät niin ohra- kuin riisipuuro, peruna ja kasvikset, kuten lanttu, porkkana, nauris, kaali ja sienet.

Ohjeissa otetaan sen sijaan kantaa kuoren ja sydämen suhteeseen, mutta ei kuitenkaan sitovasti: ”Kuoren osuus on tavallisesti noin yksi kolmasosa koko tuotteen määrästä ja sydämen eli täytteen osuus noin kaksi kolmasosaa.”

Karjalanpiirakalla ei ole maantieteellistä nimisuojaa. Tämä tarkoittaa, että karjalanpiirakoiksi voi kutsua vaikka Etelämantereella valmistettuja piirakoita, kunhan valmistusprosessi on oikeaoppinen.

Ensimmäiset kirjalliset tiedot karjalanpiirakoista on löydetty 1680-luvulta. Noihin aikoihin piirakka kulkeutui syvältä Karjalasta ja Siperiasta nykyiseen Itä-Suomeen. Mutta vasta siirtokarjalaisten myötä herkku on levinnyt kaikkialle Suomeen ja Ruotsiinkin saakka.

Tänä vuonna karjalanpiirakka sijoittui kolmanneksi Suomen kansallisruoka -äänestyksessä. Vain ruisleipä ja karjalanpaisti voittivat sen suosiossa.

Karjalanpiirakat

Kuoritaikina:

3,5 dl ruisjauhoja, joista osan voit halutessasi korvata vehnäjauhoilla

0,5-1 tl suolaa

2 dl kylmää vettä

1 rkl öljyä

Täyte:

1,5 l maitoa

2,5 dl puuroriisiä

1 tl suolaa

(1 kananmuna)

Voiteluun:

voita sulatettuna ja maitoa

Valmista ensin puuro paketin ohjeen mukaan. Voit tehdä sen myös edellisenä päivänä. Voit halutessasi laittaa jäähtyneeseen puuroon yhden kananmunan, joka kiinteyttää täytettä.

Valmista kuoritaikina sekoittamalla ainekset hyvin keskenään.

Pyörittele valmis taikina jauhotetulla alustalla pötköksi ja leikkaa siitä noin 25 palasta. Pyörittele palaset ensin palloiksi ja painele sen jälkeen alustaa vasten litteiksi kakkaroiksi. Kauli tai pulikoi kakkarat ohuiksi soikeiksi tai pyöreiksi piirakkapohjiksi. Laita pohjan keskelle reilusti riisipuuroa ja rypytä kummaltakin reunalta. Paina päädyt hyvin kiinni, jotta ne eivät pala uunissa.

Paista piirakoita 250-300-asteisessa uunissa 12-20 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä. Voitele kuumina maito-voi-seoksella tai kasta piirakat siihen.

Nauti sellaisenaan tai vaikka munavoin kanssa.

Olli Sorjonen
olli.sorjonen@karjalainen.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi