Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Lukijoiden pyynnöstä: poimi tästä parhaat sienireseptit

Sateista on se hyöty, että menossa on hulppea sienisesonki. Tatteja ihan tunkee syliin lenkkipolulla, vaikka yrittäisi katsoa toiseen suuntaan. Suppilovahverot suorastaan vaativat tulla kerätyiksi.

Kun takinhihat, lakit ja alusvaatteet on täytetty sienisadolla, sille pitää tehdä jotain.

Aloita vaikka näillä resepteillä:

Tatticappuccinon kanssa voi tarjota paistettua leipäjuustoa. Kuva: Mirja Hussain

Tatticappuccino

30 g kuivattuja tai 3 dl tuoreita herkkutatteja

2 rkl öljyä

1 pieni sipuli

1 ruukku kirveliä tai persiljaa

8 dl kasvislientä, josta osa sienten liotuslientä

2 dl vispikermaa

1 rkl jauhettua ja kuivattua mustaa torvisientä tai punikkitattia

1. Paloittele tatit tai liota kuivatut sienet kuumassa vedessä (2-3 dl). Silppua sipuli. Valuta tatit, säästä liemi.

2. Kuullota sipuli öljyssä pehmeäksi, lisää sienet ja kypsennä hetki. Lisää silputtu kirveli ja kuuma sieni-kasvisliemi. Hauduta, kunnes sienet ja sipulit ovat pehmeitä. Aja tasaiseksi sauvasekoittimella, mausta tarvittaessa suolalla.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Juuri ennen tarjoilua nostele kermaa lusikalla kuuman keiton joukkoon.

4. Tarjoa alkuruokana cappuccinon tapaan kahvikupeista. Viimeistele kuitatulla tattijauheella.

Vinkki: tuoreista sienistä valmistettuna tarvitset ainakin puoli litraa sieniä, sillä kuivattujen maku on tuoretta voimakkaampi.

Tatticappuccinon kanssa voi tarjota vaikka paistetuilla sienillä täytettyä kotijuustoa: leikkaa reilu pala juustoa, leikkaa auki lähes kokonaan, täytä sienillä ja paista pannulla.

Suppilovahverotkin ovat nousseet. Kuva: Salonen Armi

Suppiskeitto

1 l tuoreita suppilovahveroita

1 sipuli

2 rkl voita

3 rkl vehnäjauhoja

1 l kasvis- tai kanalientä

100 g sulatejuustoa

1 dl kermaa

suolaa ja valkopippuria

puolikkaan sitruunan mehu

1-2 rkl tomaattisosetta

nippu ruohosipulia

1. Siivoa ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja hauduta sieniä ja sipulia kasarissa voissa. Kun sienten neste on hävinnyt pannulta, lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää kasvis- tai kanaliemi.

2. Lisää sulatejuusto ja kiehauta, kunnes juusto on sulanut. Lisää tomaattisose.

3. Mausta suolalla ja valkopippurilla, lisää hienonnettu ruohosipuli. Lisää kerma ja sitruunamehu. Tarkista maku ja tarjoa.

Suppispikkelssi

1-2 l suppilovahveroita

2,5 dl väkiviinaetikkaa

2,5 dl vettä

300 g sokeria

muutama neilikka

0,5 tl suolaa

kanelitanko

pala porkkanaa

pala palsternakkaa

sipulia

1. Kiehauta puhdistetut sienet muutaman minuutin ajan. Kaada vesi pois.

2. Kiehauta vesi ja mausteet. Paloittele sipuli, porkkana ja palsternakka. Lado sienet ja juurekset kerroksittain tölkkiin ja kaada kuuma liemi päälle. Sulje kansi, jäähdytä purkki ja siirrä jääkaappiin. Anna maustua muutama viikko ennen maistelua.

Suppisrisotto

3 dl kuivattuja suppilovahveroita tai torvisieniä

100 g voita

1 sipuli

1-2 valkosipulinkynttä

3 dl risottoriisiä

7 dl kasvislientä

2 dl kuivaa valkoviiniä

kymmenkunta aurinkokuivattua tomaattia

timjamia, suolaa, pippuria

puolikkaan sitruunan mehu

100 g parmesaania

1. Liota sienet. Silppua niitä vähän ja kuullota pannulla. Nosta sienet sivuun. Silppua sipuli ja kuullota voissa. Lisää riisi ja kuullota se läpikuultavaksi.

2. Risottoon lisätään nestettä aina vähän kerrallaan eli anna nesteen imeytyä riisiin ennen kuin lisäät uutta. Lisää kasvisliemi ja viini tähän tapaan.

3. Jatka kypsentämistä, kunnes riisi on kypsynyt. Lisää joukkoon sienet sekä hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit. Sekoittele hetki ja mausta. Lopuksi lisää parmesaani raastettuna, tarkista maku ja tarjoa.

Leivitetyt lampaankäävät

lampaankääpiä

kananmuna

korppujauhoa (tai rikottuja riisimuroja tai mantelijauhetta)

suolaa

valkopippuria

(raastettua sitruunankuorta)

(cayennepippuria)

voita ja öljyä paistamiseen

1. Puhdista sienten lakit. Kääntele ne kevyesti vatkatussa kananmunassa.

2. Leivitä lakit mausteseoksessa, johon voit käyttää esimerkiksi jotakin yllä mainituista.

3. Paista levitetyt lakit kellanruskeiksi pannulla runsaassa voi-öljyseoksessa.

Sievä kuin tatti pienenä. Kuva: Mirja Hussain

Paistia ja metsäsieniä

noin 1,5 kg naudan tai karitsanpaistia

(luut mukaan)

2 isoa sipulia lohkoina

oliiviöljyä paistamiseen

suolaa, mustapippuria

4 dl kuivaa valkoviiniä

2 rkl tomaattipyreetä

400 g tölkkitomaatteja

5 dl käsiteltyjä tatteja, kantarelleja, suppilovahveroita tai muita metsäsieniä

4 laakerinlehteä

5 kokonaista neilikkaa

6 dl kanalientä

1. Leikkaa liha isohkoiksi paloiksi ja pyydä kauppiasta leikkaamaan luut pienemmiksi. Ruskista lihapalat ja luut huolella joka puolelta oliiviöljyssä. Siirrä pataan. Kuullota sekaan sipulilohkot. Ruskista käsitellyt sienet ja lisää ne pataan.

2. Laita laakerinlehdet ja neilikat sideharsopakettiin (bouguet garni) ja lisää pataan. Mausta lihat myös suolalla ja pippurilla.

3. Lisää pataan viini ja sen verran kanalientä, että ainekset peittyvät. Sekoita liemeen tomaattipyree. Lisää kokonaiset, kuorit säilyketomaatit.

5. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin kaksi tuntia. Laita kansi päälle, jos näyttää, että lientä haihtuu liikaa. Poista maustepussi ennen tarjoilua.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi