Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Luksusta savukalasäilykkeistä - poimi herkulliset reseptit

Savukalasäilykkeet ovat monipuolinen ja herkullinen raaka-aine ruuanlaittoon. Esittelemme muutaman reseptin, mitä niistä saa tehtyä.

Tulisen ruuan ystävä viimeistelee savukalasushin pienellä palalla tuoretta chiliä. Kuva: Riikka Hurri

Savukalapurkkeja kertyy helposti kuivakaapin perukoille. Vaatimattomiin metallitölkkeihin kätkeytyy kuitenkin arjen luksusta. Savukalasäilykkeet ovat maukas ja monipuolinen herkku.

Perinteinen tapa nauttia herkusta on syödä muikut - tai ahvenet tai särjet - ruisleivän päällä. Samalla idealla syntyy vaivatta ylellinen alkupala: paahdetun ruisnapin päälle pala kalaa, sipaisu smetanaa ja hyppysellinen punasipulisilppua.

Kalasäilykkeet käyvät napostelun lisäksi hyvin myös ruuanlaittoon. Öljyyn säilötyt kalat ovat maultaan selkeämpiä kuin tomaatti- tai yrttimaustetut ja sopivat siksi paremmin jatkojalostukseen. Esimerkiksi pitsaan maustetut kalasäilykkeet käyvät kuitenkin oikein hyvin.

Pitsataikina

(kaksi tai kolme pyöreää pitsaa)

500 g vehnäjauhoja

3,5 dl kylmää vettä

7 g kuivahiivaa

n. 1 rkl hienoa merisuolaa

1-2 rkl oliiviöljyä

1. Sekoita suola vesitilkkaan. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää suolaamaton vesi. Vaivaa noin kymmenen minuuttia.

2. Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin. Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.

3. Peitä taikina kostealla keittiöpyyhkeellä ja anna kohota huoneenlämmössä tunnin ajan.

Tomaattikastike

1 tlk tomaattimurskaa

n. 1 rkl suolaa

1-2 rkl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä

tuoretta basilikaa

ripaus mustapippuria

1. Kaada tomaattimurska kannelliseen astiaan.

2. Lisää puolitetut valkosipulit, suola, pippuri, oliiviöljy ja kourallinen tuoretta basilikaa.

3. Anna tomaattikastikkeen maustua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Poista valkosipulit ennen kuin laitat kastiketta pitsapohjalle.

Muikkupitsa

Muikkupitsa maistuu smetanalla tai ilman. Kuva: Riikka Hurri

pitsataikinaa

tomaattikastiketta

noin 150 g mozzarellaa

1 tlk savumuikkuja (ahventa, särkeä)

kapriksia

punasipulia

basilikaa

(smetanaa)

1. Levitä pitsataikina käsin tai kaulimella mahdollisimman ohueksi.

2. Levitä ohut kerros tomaattikastiketta pohjalle. Lisää sen jälkeen mozzarella raasteena tai pieninä paloina.

3. Lado pitsaan maltillisesti savukalapaloja. Älä liikaa, koska maku on vahva.

4. Ripottele päälle kapriksia ja lopuksi punasipulirenkaita.

5. Paista mahdollisimman kuumassa uunissa keskitasolla, kunnes pohja on kypsä eli noin 10 minuuttia.

6. Lisää valmiin pitsan päälle basilika ja halutessasi pari lusikallista smetanaa.

Savukalasalaatti

Käytä savukalasalaattiin useita erilaisia salaatteja. Kuva: Riikka Hurri

1 tlk savukalaa

runsaasti erilaisia salaatteja

3 kananmunaa

3-4 retiisiä

marinoitua punasipulia

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

1. Laita kananmunat kiehuvaan veteen ja ota kattila pois liedeltä. Anna munien kypsyä kannen alla 10 minuuttia.

2. Kokoa annos: salaattia pohjalle, seuraavaksi kananmunat ja retiisit. Mausta ne oliiviöljylorauksella, suolalla ja pippurilla. Lisää tämän jälkeen ohueksi siivutetut retiisit, marinoitu punasipuli ja savukala.

Marinoitu punasipuli

3 punasipulia

1 dl valkoviinietikkaa

1 limen mehu

1 dl sokeria

1 tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

5-10 katajanmarjaa

1 rkl persiljasilppua

1. Leikkaa punasipulit mahdollisimman ohuiksi renkaiksi ja laita ne kuumennusta kestävään lasipurkkiin.

2. Kiehauta kattilassa etikka, sokeri, ja suola. Kaada liemi sipulien päälle.

3. Purista joukkoon lime ja lisää öljy, katajanmarjat ja persiljasilppu.

4. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi.

Savukalasushi (kahdelle)

1 tlk savukalaa

250 g sushiriisiä (noin 2,8 dl)

3 merileväarkkia

4 rkl riisiviinietikkaa

1 tl sokeria

1 tl suolaa

majoneesia

wasabia

1. Keitä sushiriisi paketin ohjeen mukaan ja mausta se riisiviinietikka-suola-sokeri-liuoksella.

2. Levitä kylmää riisiä merileväarkille tasaiseksi kerrokseksi, siten että se peittää 2/3-arkista.

3. Jos savukala on kookkaina paloina, leikkaa siitä ”tikkuja”.

4. Kokoa täytteet sushirullan keskelle reunasta reunaan: ensin sipaisu wasabia, sitten majoneesia ja lopuksi kalat.

5. Rullaa sushi bambumatolla ja leikkaa annospaloiksi terävällä veitsellä.

6. Sushin voi tehdä myös siten, että pyörittää riisistä suupalakokoisia palloja ja laittaa täytteet pallon päälle.

Olli Sorjonen
olli.sorjonen@karjalainen.fi
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 14,50 €) ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X