Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Syön sieniä, eli mitä syön?

Ihminen maistaa sienessä umamin eli lihaisan, yhden viidestä perusmausta. Muut perusmaut ovat makea, suolainen, hapan ja karvas.

Ennen sienten maistamista tai syömistä täytyy olla täysin varma lajin tunnistamisesta. Kuva: Sami Lettojärvi

Suppilovahverot, kantarellit, herkkutatit ja mustatorvisienet. Moni tunnistaa ainakin osan metsien herkuista ja osaa ehkä valmistaa niistä ruokaakin. Mutta tiedätkö mitä itse asiassa syöt, kun syöt ruokasieniä?

Sienen koostumuksesta suurin osa on vettä. Sen lisäksi niissä on erilaisia kuituja ja jonkin verran vitamiineja. Sienissä on vähän energiaa ja niiden proteiinipitoisuus vaihtelee sienikohtaisesti. Yleisesti ottaen sienissä on kuitenkin suurempi proteiiniarvo kuin kasviksissa.

Esimerkiksi herkkutatti, boletus edulis, sisältää B-ryhmän vitamiineja ja valkuaisaineita. Sillä on korkeat ravintoarvot. C-vitamiinia on enemmän kuin muissa ruokasienissä, ja sadassa grammassa herkkutatteja on 2,77 grammaa proteiineja.

Keltavahvero eli kantarelli, cantharellus cibarius, on niin ikään erinomainen ruokasieni. Kantarellissa on runsaasti D-vitamiinia ja muiden sienien tavoin B- ja C-vitamiineja. Sadassa grammassa keltavahveroita on 1,52 grammaa proteiinia.

Eteläisessä Suomessa yleinen mustatorvisieni, craterellus cornucopioides, sisältää runsaasti kaliumia. Puolestaan suppilovahvero, cantharellus tubaeformis, sisältää erityisen paljon kaliumia, rautaa ja D-vitamiinia.

Herkku voikin olla myrkky

Vaikka suurin osa Suomessa kasvavista sienistä on myrkyttömiä, mukaan mahtuu myös myrkyllisiä. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että sienestäjän tärkein ohjenuora on poimia vain sieniä, jotka tunnistaa varmasti.

Silti kokenutkin voi joskus erehtyä, tai lapsi maistaa metsästä löytämäänsä sientä. Myrkkysieni voi aiheuttaa maksa- ja munuaisvaurioita. Sienen tunnistaminen onkin tärkeää myös mahdollisen oikean hoidon saamiseksi. Tunnistamista avustaa sienen tuntomerkkien lisäksi kasvupaikkaan liittyvät seikat.

Viime vuonna Myrkytystietokeskukseen tuli 670 sieniin liittyvää myrkytyskyselyä. Tämän vuoden elokuun alussa kyselyitä oli ollut jo lähemmäs 200. Suurin osa Myrkytystietokeskukseen tulleiden kyselyiden sienistä jää tunnistamatta.

Maistamisesta harvoin myrkytystä

Suomessa tavallisin maksavaurion aiheuttava sieni on valkokärpässieni. Muita erityisen myrkyllisiä sieniä ovat muun muassa suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni ja myrkkynääpikkä. Korvasieni on raakana myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä syötävä.

Vakavissa myrkytyksissä kyse on aina sienen syömisestä. Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita. Pihapiiristä löytyvän sienen maistelusta ei useimmiten ole haittaa edes pienille lapsille, mutta erittäin myrkylliset metsäsienet voivat olla heille vaaraksi jo pienenä määränä.

Jos myrkyllisiä sieniä on syöty, on aina syytä hakeutua sairaalaan hoidontarpeen arviointiin ja seurantaan. Mahdollisimman nopeasti nautittu lääkehiili estää myrkkyjen imeytymistä.

Myrkytystietokeskus vastaa ympäri vuorokauden äkillisten sienimyrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin numerossa 09 471 977.

 

Ruokasienien ravintoarvoista on vähäisesti tietoa. Kuva: Mirja Hussain

Lähteet:  Munuais- ja maksaliitto , Kehittyvä elintarvike, Evira, ruokasienet, Luontoportti

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT: Marjat ja sienet - trendikästä villiruokaa vai paluuta juurille?

Wikipedia: keltavahvero

Muista sienimetsässä:

-  Poimi vain sieniä, jotka tunnet.

- Jos epäilee syöneensä myrkkysieniä, oikean hoidon saamiseksi sieni on tärkeä tunnistaa.

- Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita.

- Sienimyrkytyksen oireiden alku vaihtelee tunnista vuorokauteen.

- Jos epäilet sienimyrkytystä, ota yhteys Myrkytystietokeskukseen.

Minna Krupka
minna.krupka@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi