Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Sienihulluutta kerrakseen - metsän aarteita voi kerätä niin koirankakkapusseihin kuin rintaliiveihinkin

"Olen kerännyt sieniä pipoon, hameen-ja paidanhelmaan, taskuihin, huppuun, pyörän koriin ja makuupussin säilytyspussin. Kerran pakotin metsässä miehen luovuttamaan T-paitansa, kun oma aiemmin riisuttu ja säkiksi solmittu hame oli jo täynnä. Myös pyöräilykypärä on kätevä." Kuva: Anu Brask

Kävelen kotiin kaupasta ja yhtäkkiä huomaan upean kantarellimaton tien vieressä. Mihin ihmeeseen keräisin sienet, kun koria ei ole mukana?

Yllättävien sieniapajien saalis ei sienihullulta jää metsään, vaikka astia uupuisi.

"Melontareissulla keräsin kantarellit kalahaaviin." Kuva: Marko Takanen

Tässä Suomen Sieniseuran Facebook-ryhmän jäsenten loistavia esimerkkejä:

- Otin farkut jalastani ja solmit puntit. Siinä kantokassissa sain tatit kotiin, kalsarit jalassa kuitenkin. Ei riittänyt enää perinteinen flanellipaitapussukka.

Pekka Salonen

- Kun pienenä tyttönä harrastin suunnistusta, kisoissa tuli välillä kantarelleja vastaan. Suunnistuspaidan helmaan taikka hihaan niitä sitten keräsin kiireellä. En tainnut montaa kisaa voittaa.

Salla Ponkala

- Lippalakki tai muu päähine sopii pieniin "äkkiesiintymiin".

Jos takki on sopivaa materiaalia, hihat solmuun ja sienet niihin. Joskus on kerätty myös päällä olleen hupputakin huppuun - tässä versiossa yleensä tarvitaan toinen henkilö, joka varoen täyttää hupun.

Mikäli takki ei ole riittävän asiallista materiaalia tai mallia, riisutaan yllä oleva paita enimmät aukot solmuilla sulkien, ja kerätään sienet siihen. Napitetaan takki takaisin ylle "aavistuksen peittävämmin".

Krisu Koskinen

 

"Autosta löytyi roskaämpäri. Siihenkin on hyvä keräillä." Kuva: Hely Muhli

- Sienikorit ja varakassit olivat mukana, mutta ahneus iski. Otimme sadetakit pois yltämme ja laitoimme ne kantarelleja täyteen.

Sari Tapaninen

- Hirvikärpästen aikaan oli tiukka valinta, suojaisinko hiukset vai keräisinkö sienet huivista tehtyyn pussukkaan. Valitsin sienet. Kerran kokouksessa ihmettelin, mitä reppuni on syönyt. Siellä olivat ikivanhat suppilovahverot koirankakkapussissa.

Elina Lind

- Koirankakkapussi on melkein "vakioastia", kun koiralenkillä törmää usein sieniin.

Emmi Nisumaa

- Vaeltamassa ollessa sienikorista ei tietoakaan. Rinkan sivutaskuun tai joskus muovipussi roikkumaan rinkan solkeen. Koska muovipussi on sienen tuho, nykyään mukana on pesupussi. Se on kevyt kantaa, mutta kuitenkin ilmava.

 

"Vain metsäkävelylle piti mennä, mutta eikö vastaan tullut kevään ensimmäiset sienet, korvasienet, jotka piti saada kerättyä, eikä astiaa ollut mukana. Oli hieman viileää, niin puseroa tai takkia ei viitsinyt riisua. Onneksi löytyi kaarituelliset rintaliivit." Kuva: Miina Pihlajaniemi

Satu Huuhtanen

- Olimme tulossa syntymäpäiviltä. Poikkesimme metsään, ja herkkutatteja oli joka puolella. Keräsin sienet suoraan auton peräkonttiin. Upea saalis.

Ritva Ylikorpi

- Juuri tänään keräsin sieniä kananmunakennoon. Ei löytynyt muuta siihen hätään!

Satu Lautala

- Valtava keltainen kantarellimatto metsässä lähellä metsätietä. Auto parkkiin. Ei minkäänlaista koppaa mukana. Pari sekuntia pohdintaa, jonka jälkeen riisuin melko pitkän, väljän kesähameeni ja poimin sen "täyteen". Sitten luikin autoon ja ajoin kotiin. Toinen luikinta tapahtui kerrostalon pihasta hissiin alushousuissa.

 

"Hameenhelmat kainalossa kotiin, kun viime viikolla ei ollut mitään muuta, mihin kantarelleja kerätä. Onneksi hameessa oli vuorikangas." Kuva: Taru Uhrman

Liisa Hoffman

- Suunnistaessa mukana on yleensä aina kartta karttapussissa. En varmasti ole ainoa suunnistaja, jolla on ollut useamman kerran karttapussissa kantarellit kartan lisäksi!

Päivi Tuominen

- Kauppareissulla huomasin polun varrella kourallisen pikkuisia kantarelleja. Eipä ollut pussia mukana, joten tyhjensin lompakon ja avaimet kauppakassin taskusta ja laitoin sienet siihen. Hyvin kulkivat kotiin eivätkä liiskaantuneet ostosten alle.

Tuulikki Vesanto

- Viime viikolla kävi niin, että olin koirien kanssa pyörälenkillä, ja eteen hyppäsi kantarellimatto. Onneksi pyörässä oli pyöränkori, johon sai kerättyä.

 

"Paidanhelma. Ei sienten ohi voi kävellä tai sitten seuraavaa kertaa ei tule eteen - sen verran taikauskoinen olen." Kuva: Mira Leinonen

Irina Pelkkala

- Entinen työkaverini oli eksynyt miehensä kanssa metsään. He törmäsivät uskomattomaan suppilovahveropaikkaan. Mies käski ottamaan sukkahousut pois, ja he poimivat sukkahousujen molemmat sääret ja housuosan sieniä täyteen. Harhailtuaan aikansa metsässä tämä kobra hartioillaan he löysivät vihdoin tien ja autonsa, ajoivat kotiin, ja nostivat puolikkaan ruumiin näköisen sienisaaliinsa pihaan. Naapuri näki ikkunasta ja tuli tarkistamaan, mistä on kyse!

Elina Airikkala

- Tänä kesänä keittiöllemme on tullut kantarelleja muun muassa päivän Hesarin välissä, pahvimukissa ja siinä muovipussissa, jossa vessapaperirullat myydään. Sieniä on kuljetettu myös esimerkiksi hillo-, kermaviili-, smetanapurkeissa.

Heli Sorvari

- Veljeni päätti pistäytyä ohikulkumatkallaan tarkastamaan kantarellipaikkansa. Löytö ei sopinut kämmeniin saatikka lippikseen, joten saalis kerättiin taaperon käyttämättömään vaippaan!

Elisa Heikkinen

- Aikanaan keräsin pulkkaan, jossa oli koreja perätysten. Tiedänpä metsässä olleen maitokärrytkin.

 

"Lähdin keväällä pitämään taukoa maatalon töistä. Matkasin metsätietä pitkin kohti joen rantaa. Korvasieniä osui kohdalle, ja hattuun ne sopivat oikein mainiosti. Joskus sienihulluuden pahimpina aikoina sieniä tuli kerättyä pitkiin kalsareihin. Nilkat solmuun ja sienet sisään." Kuva: Erppa Kimmo

Erppa Kimmo

- Olin pyörällä liikenteessä metsätiellä, ja iso määrä herkkutatteja tuli vastaan. Rakentelin kuusen oksista, korsista ja pajun oksista "maljan" , jonka jouduin laittamaan pyörän tarakalle ja taluttamalla kotouttamaan saaliin, kun ei edes vähiä rihmoja vaatteista voinut käyttää paketin sitomiseen. Matkaa oli useita kilometrejä.

Ulla Junnonaho

- Joskus kuuskytluvun alussa keräsin Sysmän Särkilahden Suvisensaaresta veneellisen erilaisia sieniä.

Aki

Martat viettävät lauantaina 26.8. Marttojen valtakunnallista sienipäivää. Esimerkiksi Lahden kauppatorilla järjestetään Marttojen sienineuvontaa kello 11-14.

"Noin vuosi sitten löytyi yllättäen useita kookkaita herkkutatteja. Onneksi mukana oli asianmukainen korinkorvike." Kuva: Esko Hirvonen
Veera Tuupanen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi