Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Moderniin mummolaan ovat tervetulleita kaikki - kokeile suosittua kaneli-sokeripullan reseptiä

Kaarina Wellingin mukaan suurin osa leipomuksista valmistetaan kahvilalla itse. Kuva: Janne Laakkonen

Värikkäin tuolein sisustetussa kahvilassa kuuluu leppoisaa puheensorinaa. Kahvilan emäntä Kaarina Welling ja vapaaehtoistyöntekijät Sirpa Rajala, Helena Lehtola ja Raija Riihinen hyörivät tiskin takana.

Marian Kammarin kahvila pyörii täysin vapaaehtoisten työntekijöiden voimin. Työvuorot ja niiden määrän saa päättää itse.

Rajala, Lehtola ja Riihinen päätyivät vapaaehtoisiksi eläkkeelle jäätyään, kun he kaipasivat jotakin töiden tilalle. Takana on monia vuosia samassa työporukassa.

- Tuntuu siltä, että kuulumme yhteen, Riihinen sanoo.

Kahvilatyössä kiehtovat ihmisten auttaminen ja yhteisöllinen tunnelma.

- Tämä on voimaannuttavaa. Lähden kotiin aina iloisin mielin, toteaa Rajala, joka on ollut kahvilassa 11 vuoden ajan.

Tuotto hyväntekeväisyyteen

Wellingin mukaan kahvilaan ovat tervetulleita kaikki. Tärkeimpänä tarkoituksena on vähentää iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä.

Suurin osa tarjottavista leivotaan itse. Tarjolla on päivittäin pullataikinapohjaisia leivonnaisia kuten korvapuusteja, vanilja- tai kookospullia. Suolaisia vaihtoehtoja ovat feta-kasvispiirakka ja täytetyt sämpylät. Herkkuja on myös laktoosittomina ja gluteenittomina.

Kahvilan tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyskohteisiin, jotka kahvilan emännät päättävät yhteistuumin.

Emäntä Kaarina Welling jakaa ESS:n lukijoille suosittujen kaneli-sokeripullien reseptin.

Kaneli-sokeripullat

24 kpl

Taikina:

5 dl maitoa

50 g hiivaa

0,5 tl suolaa

1,5-2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

noin 1,3 l vehnäjauhoja

200 g voita

Voiteluun:

kananmuna

Pinnalle:

voita

6 rkl sokeria

2 tl kanelia

1. Liota hiiva ja suola kädenlämpöiseen maitoon. 2. Lisää maitoon sokeri ja kardemumma. 3. Sekoita mukaan jauhot vähitellen. Alusta, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.4. Lisää lopuksi sula voi.5. Anna taikinan kohota vähintään 30 minuuttia liinalla peitettynä.6. Pyörittele pullat pellille ja kohota vielä hetki.7. Voitele pullat kananmunalla ja paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.8. Anna pullien hieman jäähtyä. Sulata voita kulhoon ja laita lautaselle saman verran kanelia ja sokeria. Kasta pulla voisulassa ja pyöräytä kaneli-sokeriseoksessa.

Raija Riihinen ja Helena Lehtola ovat osa Marian Kammarin kahvilan vapaaehtoistyöntekijöiden porukkaa. Heidän yllään on 14-vuotiaan lahtelaisen Lauri Valolan suunnittelemat essut. Kuva: Janne Laakkonen
Kahvila

Marian Kammarin kahvila

Idea: Noin 65 vapaaehtoisen työntekijän pyörittämä kahvila sijaitsee Lahden torin kupeessa. Avoinna arkipäivisin vuoden ympäri. Rakennuksessa toimivat myös Missiokauppa, Lahden evankelisluterilaisten seurakuntien palvelupisteet sekä Diakoniakeskus.

Historia: Kahvila perustettiin Mariankadulle 1990 ja se vaihtoi talon sisällä paikkaa 1997. Elokuussa 2016 siirryttiin Vapaudenkadulle. Tarkoituksena on tarjota matalan kynnyksen lähimmäispalvelua, joka muistuttaa modernia mummolaa.

Erikoisuus: Kahvilassa järjestetään syyskuusta alkaen yhteislaulutilaisuuksia ja tarinakahvila.

Suosikkitarjottavat: Kaneli-sokeripullat, kaurakeksit ja korvapuustit.

Osoite: Vapaudenkatu 6, Lahti.

Lisätietoa osoitteessa: www.lahdenseurakunnat.fi/kirkot-ja-tilat/myymalat-ja-kahvilat/marian-kammarin-kahvila

Veera Tuupanen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi