Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Ruusuilta maistuva booli, minttuinen jäätee, vanhan ajan limonadi - katso raikkaat juhlajuomareseptit

Kesäiseen juhlapöytään on katettu raparperi-kir-maljoja, minttuista jääteetä, vanhan ajan sitruunalimonadia ja ruusuilta maistuvaa boolia. Tarjoilemassa Anni Pänkäläinen. Astiat: Antikvariaatti Kymen Viiri, Heinola. Kuva: Sami Lettojärvi

Suven suloisen koittaessa on aika iloita valmistujista, herkistyä rippijuhlissa ja tanssia häitä. Kesäisten juhlien tärkeä elementti ovat juhlavat juomat, jotka ilahduttavat kaikkia aisteja. Niillä kohotetaan tunnelma keveäksi ja sammutetaan janoa helteisenä juhlapäivänä.

Jos vieraita on paljon, keittöön ja tarjoiluun on joka tapauksessa varattava apuvoimia. Onkin näppärää, jos joku ottaa juomien hoitamisen kokonaan vastuulleen: avaa tervetuliaismaljoja varten pulloja ja täyttää laseja, kipaisee hakemaan lisää jääkaapista, juoksuttaa tyhjät pullot piiloon ja sekoittaa lisää boolia.

Erityisesti kuumana päivänä juotavaa kuluu paljon. Juhlavieras arvostaa sitä, että juomapöydän kannuissa on koko ajan tarjolla raikasta vettä ja muuta juotavaa.

Skool kesälle! Kuva: Sami Lettojärvi

Lasissa maistuvat sitrukset, ruusu, raparperi ja yrtit

Kir-tyyppinen kaunis ja raikas alkumalja syntyy yksinkertaisista aineksista. Kuohuviinilasin pohjalle lorautetaan tilkka likööriä, lasi täytetään kuplivalla juomalla ja koristellaan jäisillä marjoilla ja parilla yrtinlehdellä. Klassikko-kir tehdään perinteisesti mustaherukkalikööristä, mutta etenkin alkukesällä sen tilalle sopii loistavasti raparperilikööri. Alkoholiton versio toteutetaan raparperimehusta. Juoman alkoholipitoisuutta ja makeutta voi säädellä valitsemalla kyytipojaksi joko kuohuviiniä, limsaa tai hedelmänmakuista kivennäisvettä.

Kesän raikkaat alkoholittomat juomat maistuvat sitruksilta, yrteiltä ja vihreältä teeltä. Itse tehty lemonade eli sitruunalimonadi on mahtava juoma, joka päihittää kaupan limun mennen tullen. Kokeilemisen arvoinen on myös vihreästä teestä sekoitettu jäätee, jolle lime, minttu ja inkivääriolut antavat mukavan säväyksen. Jääteejuoma virkistää ja viilentää oloa.

Virkistävä jäätee kootaan vihreästä teestä, ginger alesta, mintusta ja limestä. Kuva: Sami Lettojärvi

Ruusunmakuinen, hempeä booli sopii vaikkapa valmistujaisiin tai hääjuhlaan. Hapokas puolimakea rosee sekä karpalomehu pitävät huolen siitä, ettei juoma ole liian imelää. Tarvittaessa liikaa makeutta voi hillitä esimerkiksi vadelmanmakuisella kivennnäisvedellä. Booli kannattaa sekoittaa aina vasta juuri ennen tarjoilua, jotta kuplat eivät ehdi haihtua ja juoma lämmetä. Koristeeksi sirotellaan myrkyttömien kukkien terälehtiä. Oman pihan ruusut tai orvokit ovat suloisimpia.

Jääpalat eivät ole aina paras viilennyskeino

Jos juhlajuomissa on kuumennusta vaativia vaiheita, kuten sitruunasiirapin keittäminen tai vihreän teen valmistus, ne on viisasta tehdä jo edellisenä iltana, jotta juomien sekoitus sujuu nopeasti juhlapäivänä.

Tarjoilussa jääpalat eivät ole aina paras vaihtoehto juomien viilentämiselle, sillä jäät laimentavat nopeasti juoman makuja. Niiden sijaan kannattaa viilentää juomat jäisillä marjoilla tai mehusta tehdyilla jääpaloilla. Boolimaljan pohjalle voi pakastaa ison jäälohkareen, joka sulaa hitaasti. Kauniin viilentimen voi tehdä pakastamalla kakkuvuoassa jäälohkareen, jonka sisään on jäädytetty marjoja, yrttejä tai sitruslohkoja.

Kuvien astiat: Antikvariaatti Kymen Viiri, Heinola.

Ruusuinen booli on koristeltu ruusun terälehdillä. Koristelussa voi käyttää kotimaisia myrkyttömiä kukkia, jotka on kasvatettu ilman torjunta-aineita. Boolimalja: Antikvariaatti Kymen Viiri, Heinola. Kuva: Sami Lettojärvi

Vanhan ajan sitruunalimonadi

(noin 1,5 litraa)

6 dl vettä

3,5 dl sokeria

4 luomusitruunaa (kahden kuori ja neljän mehu)

muutama sitruunamelissan lehti

5 dl matalahiilihappoista tai hiilihapotontakivennäisvettä

1. Pese ja kuivaa sitruunat. Kuori kaksi sitruunaa niin, ettei valkoista osaa tule mukaan.

2. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan, lisää sitruunankuoret.

3. Kiehauta ja anna kuplia hiljalleen noin 5 minuuttia. Ota kattila levyltä. Lisää sitruunamelissan lehdet seokseen ja anna jäähtyä.

4. Puserra sitruunoista mehu. Siiviloi jäähtynyt limonadi ja lisää sitruunanmehu sen joukkoon.

5. Lisää kivennäisvesi. Maistele, onko makeus mieleisesi ja lisää tarvittaessa vettä. Laita jääkaappiin kylmenemään ennen tarjoilua.

Raikas jääteejuoma vihreästä teestä

(kaksi litraa)

1 litra valmista jäähdytettyä vihreää teetä

1 litra ginger ale -juomaa

1-2 limeä

1 ruukku tuoretta minttua

2-4 rkl ruokosokeria tai maun mukaan

(jääpaloja)

1. Valmista tee hauduttamalla joko pussiteetä tai irtolehtiä 70-80-asteisessa vedessä. (Vihreä tee kitkeröityy, jos vesi on kiehuvaa!) Hauduta pari minuuttia, poista lehdet juomasta. Jäähdytä tee.

2. Laita boolimaljan tai ison kannun pohjalle 1-2 kourallista mintunlehtiä. Voit halutessasi murskata niitä hiukan vaikkapa puisella huhmarella, jos haluat mintun maistuvan selvemmin.

3. Leikkaa lime ohuiksi viipaleiksi ja laita tarjoiluastian pohjalle.

4. Kaada päälle vihreä tee ja ginger ale. Lisää ruokosokeria maun mukaan ja sekoita, kunnes sokeri liukenee.

Raparperi-kir

(8-10 annosta)

2 dl raparperilikööriä tai muutama desi raparperitiivistemehua (itse tehtyä tai valmista)

1 pullo kuohuviiniä, alkoholitonta kuohuviiniä, sitruunalimonadia tai sitruunalla maustettua kivennäisvettä

jäisiä vadelmia tai muita marjoja

mintun tai sitruunamelissan lehtiä

1. Annostele kuohuviinilasien pohjalle 2 cl likööriä tai loraus mehutiivistettä.

2. Kaada päälle kuohuviiniä tai muuta mieleistäsi kuplivaa juomaa. Koristele jäisillä marjoilla ja yrtinlehdillä.

Vinkki: Samoilla aineksilla voit sekoittaa myös kesäisen boolin.

Raparperi-kir on klassikkococktailin muunnelma. Kuva: Sami Lettojärvi

Raparperimehutiiviste mehumaijalla

Raparperin varsia

vettä

sokeria

1. Täytä mehumaijan siiviläosa huuhdotulla, pilkotulla raparperilla.

2. Höyrystä raparperia, kunnes mehun tulo vähenee.

3. Laita kaikki mehu isoon kattilaan ja lisää 300 g sokeria per mehulitra. Kiehauta ja jäähdytä.

Ruusuinen booli

(noin 3 litraa)

0,5 l raparperilikööriä

1 pullo puolimakeaa roseeviiniä

1 litra sokeroitua karpalomehua

2 pulloa (0,275 l) Fentimans Rose Lemonade -ruusulimonadia (saa monista Alkoista) tai vastaava määrä vadelmalimonadia plus 1,5 dl elintarvikekäyttöön tarkoitettua ruusuvettä (saa mm. ekokaupoista)

vaaleanpunaisia kotimaisen ruusun terälehtiä, muita syötävien kukkien terälehtiä tai sitruunamelissan lehtiä

1. Sekoita kaikki ainekset isossa boolimaljassa. Koristele.

Vanhan ajan sitruunalimonadi on mahtava hellejuoma. Vanhat limsapullot: Antikvariaatti Kymen Viiri, Heinola. Kuva: Sami Lettojärvi
Kaisa Hako
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 14,50 €) ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X