Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Kirpeä kesän tuoja - raparperi on maukkaimmillaan alkukesästä

Maasta työntyvä raparperi kirkkaanpunaisine varsineen kertoo sen: Sesonki alkaa taas. Pian pääsee raparperipiirakkaa leipomaan!

Kuva: Jaana Kautto

Raparperipenkin satoa kannattaa korjata säännöllisesti, jolloin kasvi kasvattaa uutta vartta. Jos satoa ei korjaa, puska alkaa kukkia ja varret muuttuvat puisiksi ja sen myötä pahanmakuisiksi.

Raparperia voi hyvin pakastaa paloina sellaisenaan muovipussissa, ja sitä voi myös mehustaa yhdessä vaikka omenan tai mansikoiden kanssa.

Raparperin kirpakkuus on peräisin oksaalihaposta, joka on ikävä siinä mielessä, että se sitoo itseensä elimistöstä kalsiumia. Niinpä raparperin mukaan kannattaa lisätä aina jotain maitopohjaista, kuten kermaa, maitoa, tuorejuustoa, kermaviiliä, ranskankermaa, jogurttia tai piimää. Raparperin kirpeys yhdistettynä vaikkapa jogurttiin tai kermaan on todellinen makunautinto.

Raparperin makuun sopivat mansikka ja vadelma, mutta myös banaani.

Perinteinen raparperipiirakka saa makua ranskankermasta, joka sopivasti pehmittää happamuuden. Kuva: Jaana Kautto

Raparperipiirakka

noin 8 palaa

Pohja:

2 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
1 keltuainen
2 rkl kylmää vettä

Täyte:

500 g raparperia
0,5 dl sokeria
300 g crème fraichea eli ranskankermaa
2 munaa
2 tl vaniljasokeria

1. Valmista ensin pohja. Mittaa monitoimikoneen kulhoon jauhot, sokeri, voi paloina ja suolaripaus.

2. Anna koneen käydä, kunnes taikina on muruista.

3. Lisää keltuainen ja vesi. Muotoile taikina palloksi ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.

4. Leikkaa raparperinvarret sillä välin paloiksi ja laita uunivuokaan. Ripottele pinnalle yksi kolmasosa mainitusta sokerista ja kypsennä uunissa 180 asteessa 15 minuuttia.

5. Kaulitse taikina siten, että saat sen levitettyä tasaisesti voideltuun piirasvuokaan pohjalle ja reunoille.

6. Laita taikinan päälle leivinpaperi ja sen päälle riisiä tai papuja. Tämä toimenpide pitää pohjan mallissaan.

7. Paista pohjaa 200 asteessa 20 minuuttia. Ota pois uunista ja poista riisit.

8. Sekoita ranskankerman joukkoon munat, loput sokerista ja vaniljasokeri.

9. Levitä puolikypsälle pohjalle raparperinpalat ja niiden päälle ranskankermaseos.

10. Laske uunin lämpötila 180 asteeseen, ja paista piirakkaa vielä 30 minuuttia.

Murupintainen raparperimansikkakakku on herkkua kahvipöydässä. Kuva: Jaana Kautto

Raparperi-mansikkakakku

Täytehilloke:

1 sitruunan mehu
1 dl sokeria
2 rkl maissi- tai ohratärkkelystä
noin 300 g mansikoita
noin 400 g raparperia

Muruseos päälle:

1 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita sulatettuna

Kakkutaikina:

4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
150 g kylmää voita
2 munaa
1 dl piimää

1. Valmista ensin raparperihilloke. Mittaa kattilaan yhden sitruunan mehu ja sokeri ja sekoita, kunnes sokeri on lähes sulanut. Lisää Maizena ja sekoita hyvin.

2. Lisää mansikkapalaset ja pieniksi paloiksi leikattu raparperi. Sekoita hyvin.

3. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Seos paksuuntuu, älä polta pohjaan. Kypsennä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.

4. Valmista muruseos. Sekoita sokeri ja vehnäjauhot, ja kaada voisula seoksen päälle. Sekoita hyvin. Jätä murumaiseksi.

5. Valmista taikina. Sekoita jauhot ja sokeri, leivinjauhe, sooda ja suola.

6. Lisää voi paloina, ja murustele voi jauhojen sekaan käsin. Seos jää murumaiseksi.

7. Sekoita toisessa kulhossa piimän sekaan munat hieman vatkaten, ja lisää seos taikinaan.

8. Laita voideltuun uunivuokaan puolet taikinasta ja sen päälle puolet hillokkeesta. Laita loput taikinasta ja sen päälle loput hillokkeesta.

9. Murustele koko komeuden päälle muruseos.

10. Paista 175 asteessa tunti.

Rapeapintainen paistos maistuu raparperille ja mansikalle, vaihtoehtona voi käyttää myös banaania mansikan sijaan. Kuva: Jaana Kautto

Raparperi-mansikkapaistos

4-6:lle

500 g raparperia
500 g mansikoita (tai vadelmia)
2 dl (ruoko)sokeria
1 rkl perunajauhoja
puolikkaan appelsiinin raastettu kuori
2 rkl puristettua appelsiini-mehua
ripaus suolaa

Pinnalle muruseos:

100 g voita
1 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria

1. Voitele valmiiksi annosvuoat.

2. Mittaa kulhoon raparperinpalat, mansikanpalat, sokeri, appelsiininkuoriraaste ja -mehu, suola sekä perunajauhot.

3. Anna hetken turvota.

4. Valmista muruseos. Sulata kattilassa voi ja lisää sokeri, sekoita hyvin.

5. Lisää kaurahiutaleet vehnäjauho ja vaniljasokeri.

6. Annostele raparperiseos vuokiin, ja murustele pinnalle seos.

7. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Eija Juutilainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi