Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Kuplivien juhlakausi alkaa pian - näin tarjoilet kuohuviinin oikeaoppisesti

Kuva: Colourbox

Kuohuviinin tarjoamisessa ja nauttimisessa on oma etikettinsä.

Kouvolan Jaalassa sijaitsevan Viiniverlan yrittäjä Juha Kuronen kertoo, että kuohuviiniä ei kannata laittaa viilenemään kuin muutama tunti ennen tarjoilua. Kaksikin tuntia riittää.

Kuohuviini kannattaa tarjoilla jäähdytettynä. Parhaiten viini säilyttää hapokkuutensa ja eloisuutensa, kun se tarjoillaan 6-8-asteisena.

Kuohuviinin aromikkaat ominaisuudet pääsevät parhaiten esiin, kun juoma tarjoillaan hoikista ja korkeista, hivenen tulppaaninmuotoisista värittömistä laseista. Ihanteellisia ovat lasit, joiden syvimmässä kohdassa on karhennus, joka saa kuohuviinin poreilemaan entistä eloisammin. Leveäsuisia laseja sen sijaan kannatta välttää, sillä ne haihduttavat kuohuviinin bukeen eli tuoksukokonaisuuden erittäin nopeasti. Leveäsuisessa lasissa kuohuviini ei myöskään kauaa poreile.

Kuva: Mirja Hussain

Monipuolinen juoma

Pullon avaamiseen liittyy niksejä. Kun ne hallitsee, ei juoma pääse karkaamaan pullosta eikä korkki hallitsettomasti omille teilleen. Ensin korkkia suojaava folio poistetaan ja rautalankakehikko irrotetaan. Korkista pidetään kiinni vasemmalla kädellä ja oikealla kädellä tukevasti pullon pohjasta. Pulloa kierretään ja samalla korkkia painetaan. Näin avautumispainetta voi säädellä.

Turvallista on pitää pulloa hieman vinossa asennossa siten, että sen suu osoittaa avaajasta poispäin.

Yhdestä 75 cl:n kuohuviinipullosta saa 6-7 lasillista. Lasista kannatta täyttää vain kaksi kolmasosaa.

On eleganttia ja samalla käytännöllistä pitää lasia jalasta kiinni, jotta juoma ei lämpene.

Kuohuviinejä voi yhdistellä monipuolisesti erilaisten ruokien kanssa. Ne käyvät aterialla aperitiivista jälkiruokiin asti.

Laatusamppanja säilyy jopa vuosia

Kurosen mukaan laadukkaat kuohuviinit, erityisesti samppanjat, säilyvät jopa vuosia.

- Jos laatusamppanja on tuotu vaikka ulkomailta tuliaisina, se kyllä säilyy, kun sen säilöö valolta suojatussa paikassa. Huoneenlämpö riittää. Pullo on hyvä säilyttää lappeellaan, jotta korkki säilyy kosteana, hän vinkkaa.

Piia Kujala
piia.kujala@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi