Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Poimi pääsiäispöytään tv-kokkien ja ruokakirjailijoiden uudet jälkkärireseptit

Kuva: tuntematon

Mämmiä, pashaa, suklaamunia ja rahkapullia. Ehkä jopa kulitsoja ja baboja.

Pääsiäisen ruokapöytään kuuluvat monipuoliset jälkiruokaherkut, loppuuhan pääsiäiseen paastoaika.

Jos perinteiset pääsiäisjälkkärit on jo tullut testattua, kannattaa kokeilla näitä pääsiäiseen sopivia herkkuja.

Sitruunaposset ja appelsiinijälkkäri valmistuvat käden käänteessä. Jos aikaa on enemmän, voi leipoa juustokakun tai arabialaisia pikkuleipiä, maamouleja.

Uusia perinteitä syntyy vain rajoja ravistelemalla. Hanne Hyvärinen

Posseihin saa uuden tujauksen, kun ne maustaa Kokit ja Potit -blogistin, ruokakirjailija Hanne Hyvärisen vinkin mukaan matcha-teejauheella.

Teejauhe myös värjää posset rairuohon vihreäksi.

- Tykkään tarjota klassikkoja uudella kierteellä, enkä arastele perinteiden murtamista. Uusia perinteitä syntyy vain rajoja ravistelemalla, Hyvärinen sanoo.

Hyvärisen mukaan sitruunaposset on raikas jälkiruoka, joka malttaa odottaa jääkaapissa.

- Usein mietin pääsiäisen ruoat siten, että valmistuvat joko nopeasti tai itsekseen. Silloin aikaa jää enemmän yhdessäololle.

Sikke Sumari tuunaa karamellikastikkeen puolestaan pekaanipähkinöillä. Resepti on uudesta, vielä julkaisemattomasta ruokakirjasta. Pääsiäinen on Sumarille tärkeä siinä missä muutkin juhlapyhät.

- Minusta kaikki perinteiset juhlapyhät ovat myös ruokajuhlia, kuten ovat aina ammoisista ajoista saakka olleet. Ihmisen juhlaan kuuluu aina hyvä ruoka.

Sumarin mukaan on tärkeää, että vuoteen kuuluu isoja juhlapyhiä, jotka rytmittävät vuoden kulkua ja joita voi odottaa ja suunnitella.

- Se vie ajatukset pois arjesta. Saattaapa olla, että joku ryhtyy jopa tutkimaan juhlan alkuperää ja saa näin täydennettyä historiantietojaan.

Sumari muistuttaa, että suomalaiseen pääsiäiseen liittyy erilaisia uskonnollisia perinteitä, jotka näkyvät myös ruokapöydässä, vaikka monet eivät niitä siltä kantilta ajattelekaan.

- Olisi hyvä idea, että vanhemmat kävisivät nämä traditiot lasten kanssa läpi - näin niistä tulee kiinnostavia muutenkin kuin ainoastaan herkuttelun kannalta. Miksi syödään pashaa, miksi lammasta, miksi ne munat ja niin edelleen.

Niin, ne munat. Suklaisia tai maalattuja.

Muna on ikiaikainen uuden elämän symboli ja sopii siksi hyvin kevääseen. Munia löytyy useista eri mytologioista ja uskonnoista.

Varhaisimmat tiedot värjätyistä munista ovat kivikaudelta, joten niin kuin moni muukin kristinuskon perinne, on pääsiäismunakin jo paljon aiempaa perua.

Nykymuotoinen pääsiäismunaperinne on ortodoksista perua. Maria Magdalena luovutti tarinan mukaan munan punaisen munan keisari Tiberiukselle. Muna kuvasti Jeesuksen ylösnousemusta.

Alex Nurmen Mojito-juustokakku

Pohja
250 g Digestive-keksejä
125 g voita sulatettuna
leivinpaperia

Täyte
2 dl kuohukermaa
250 g mascarponejuustoa
400 g maustettua sitruunarahkaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 liivatelehteä
2 limettiä

Mojito-kiille
2 liivatelehteä
1,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 dl vaaleaa rommia
muutama tippa vihreää elintarvikeväriä

1. Murskaa keksit hienoksi rouheeksi ja lisää joukkoon voisula. Sekoita tasaiseksi ja painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

2. Laita täytteen liivatelehdet kylmään veteen.

3. Vatkaa kerma sekä sokerit kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita seos mascarponen, rahkan sekä raastetun limetin kuoren kanssa kulhossa sekaisin.

4. Purista limetin mehu kattilaan, kiehauta ja lisää puristetut liivatteet joukkoon.

5. Kaada liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana, sekoita tasaiseksi ja lusikoi täyte pohjan päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään.

6. Laita kiilteen liivatelehdet kylmään veteen 20 minuutiksi.

7. Keitä sillä aikaa kiilteen muita aineksia niin kauan, että jäljellä on 2,5 dl nestettä.

8. Lisää joukkoon kuivaksi puristellut liivatelehdet, anna jäähtyä hetken ja kaada aines hyytyneen kakun pinnalle.

9. Koristele tuoreilla mintunlehdillä ja sulatetulla valkosuklaalla.

Matcha-sitruunaposset a’la Kokit ja potit

Kuva: Marko Puumalainen

neljä annosta

3 dl kuohukermaa
1 dl sokeria tai intiaanisokeria
1 tl matcha-jauhetta
0,75 dl sitruunamehua
sitruunan kuorta koristeluun
suklaata koristeluun

1. Mittaa kattilaan kerma ja sokeri. Lämmitä liki kiehuvaksi ja anna sokerin sulaa.

2. Vispilöi matcha-teejauhe kerman joukkoon huolellisesti.

3. Sekoita joukkoon myös vasta puristettu sitruunamehu.

4. Maista ja säädä makeutta tai happamuutta tarpeen mukaan.

5. Kaada neljään jälkiruokakulhoon tai lasiin, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.

Maamoulit Andalusian auringosta -kirjasta

Kuva: tuntematon

Taikina
125 g huoneenlämpöistä voita
0,5 dl neutraalinmakuista öljyä
1 dl tomusokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
1,25 dl appelsiinimehua
1 tl leivinjauhetta
5-7 dl vehnäjauhoja

Täyte
300 g pehmeitä, kivettömiä taateleita
75 g huoneenlämpöistä voita
1,5 tl raastettua appelsiininkuorta
1,5 tl jauhettua kardemummaa
1 tl kanelia

1. Vatkaa pehmeä voi ja öljy sokerin kanssa sekaisin. Lisää kananmuna, vaniljasokeri ja appelsiinimehu. Sekoita tasaiseksi.

2. Sekoita leivinjauhe desiin vehnäjauhoja. Lisää vehnäjauhoja desi kerrallaan taikinaan. Lopeta, kun taikina pysyy koossa eikä tartu sormiin.

3. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä kylmässä tunnin verran tai vaikka yön yli.

4. Mittaa täytteen ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Notkista tarvittaessa appelsiinimehulla.

5. Jaa taikina noin 20-25 samankokoiseen osaan. Taputtele taikinapalat palloiksi ja litistä pyöreiksi kiekoiksi kämmenillä.

6. Pyöritä teelusikallisesta täytettä pallo jokaisen taikinakiekon päälle. Pidä taikina peitettynä, kun et työstä sitä.

7. Kääri taikina täytepallon ympärille, nipistele saumat kiinni ja pyörittele tasaiseksi palloksi.

8. Paina maamoul-muotilla oikeaan muotoon tai paina ne käsin hieman lyttyyn, jos et omista maamoul-muottia.

9. Paista 225 asteessa, kunnes alkavat saada väriä eli noin 6-7 minuuttia. Anna viiletä ja viimeistele tomusokerilla.

Sikke Sumarin pääsiäisappelsiinit

Kuva: tuntematon

2 mehevää appelsiinia
vaniljajäätelöä
pieni kourallinen pekaanipähkinöitä
1 annos karamellikastiketta

Karamellikastike
100 g fariinisokeria
100 g voita
2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
ripaus vaniljasokeria

1. Sulata voi ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa. Kun sokeri on sulanut, lisää kerma ja ripaus vaniljasokeria ja suolaa. Keittele sekoitellen, kunnes kastike sakenee. Tämä kestää muutaman minuutin. Lisää pähkinät kastikkeen joukkoon keittämisen loppuvaiheessa.

2. Kuori appelsiinit terävällä veitsellä niin huolellisesti, että kaikki valkoinen sisäkuori on poissa. Tämä onnistuu parhaiten, kun leikkaat pois reilut palat appelsiinin molemmista päistä, asetat hedelmän pystyyn leikkuulaudalle ja kaarrat veitsellä appelsiinin pintaa pitkin ylhäältä alas. Leikkaa appelsiinilohkot fileiksi niin, että ujutat veitsenterän lohkoja erottavan kalvon ja appelsiinin lihan väliin kalvon molemmin puolin. Viipale irtoaa helposti.

3. Aseta appelsiinilohkot lautaselle ja niiden keskelle pallo jäätelöä ja lusikoi hiukan kastiketta päälle. Tarjoa loppu kastike pienestä kannusta.

Olli Sorjonen
olli.sorjonen@karjalainen.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi