Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Lihamuki ja kuusi muuta tapaa syödä MM-Lahdessa

Lihamuki, lahtelaista pikaruokaperinnettä. Kuva: Markus Henttonen

Lihamuki on lahtelainen ruokailmiö, joka on kerännyt mainetta ulkomaita myöten. Kyseessä on pahvimukiin laitettu annos kebab-lihaa mahdollisesti kastikkeen kera, ja sitä on Lahdessa tarjolla lähes kaikissa kebab-paikoissa. Kisavieras voi halutessaan syödä muutakin kuin lihamukin. Tässä toimituksen poimintoja lahtelaisesta ravintolatarjonnasta.

1 Hienosti herkutellen.

Vanhan apteekin tiloissa Lahden keskustassa toimiva Roux on laajalti tunnettu hyvästä ruoasta ja laadukkaasta viinivalikoimasta. Se valittiin viime vuonna vuoden ravintolaksi Suomessa. Muita fine dining -ravintoloita Lahdessa ovat Sibeliustalon liepeillä satamassa toimiva Casseli sekä Hämeenkadulla sijaitseva Taivaanranta, jossa voi tutustua myös lahtelaiseen viskin valmistukseen.

Rouxin pikkusisko on samojen yrittäjien pyörittämä tunnelmaltaan rennompi Bistro Popot Rautatienkadulla.

Kati ja Sami Häkkisen Roux valittiin viime vuonna vuoden ravintolaksi. Kuva: Katja Luoma

2 Perinteiset.

Haluatko syödä niin kuin syötiin silloin, kun miehet olivat rautaa ja Salppurilla hiihdettiin vain perinteisellä tyylillä? Mariankadulla sijaitsevassa El Torossa legendaarista pippuripihviä on tehty ravintolan synnystä, vuodesta 1981 lähtien. Vielä kauemmin on toiminut vuonna 1955 Vesijärvenkadulla aloittanut Jännä-Jussi. Baarissa tarjotaan konstailematonta, suomalaista kotiruokaa. Perinteisten sarjaan voinee lukea myös 1992 aloittaneen texmex-ruokaa tarjoilevan Santa Fén torin kulmalla.

3 Nepal ja hampurilaiset.

Lahtelaiseen ruokakulttuuriin kuuluu, että tietyntyyppisiä ravintoloita tulee kaupunkiin monta kerrallaan. Parin viime vuoden aikana on koettu nepalilaisten ravintoloiden ja hampurilaispaikkojen hyökyaalto. Nepalilaisista maistuva esimerkki on Vuorikadulla toimiva Himnadi. Hampurilaispaikoista voisi mainita Vapaudenkadulla toimivan Capon, jonka Jyrki Sukula kävi laittamassa kuntoon puolitoista vuotta sitten. Jos käytettävissä on auto, kannattaa hurauttaa tutustumaan persoonalliseen, aitoamerikkalaiseen Bus Burgeriin Savontiellä. Matkaa on reilut seitsemän kilometriä Lahden keskustasta.

Italialaisia ravintoloita, kuten kuvan Mamma Maria, Lahdessa on monta Kuva: Mirja Hussain

4 Italian ihmeet.

Myös italialaisia ravintoloita Lahdessa on monta. Paljon kehutun Vapaudenkadulla sijaitsevan Mamma Marian lisäksi kannattaa kokeilla Pulcinellaa Hämeenkadulla. Pitserioista kuulee kehuttavan Vapaudenkadun Kompassia - ei sisustuksen vaan ruoan maun takia. Sieltä saa myös maukkaita kebab-annoksia.

5 Vaihtoehdot (ja se lihamuki).

Tryffdeli torin laidalla on Suomen ainoa paikka, jossa on tarjolla kotimaisia villitryffelituotteita. Luomuraaka-aineita käyttävä lounaskahvila Meamanna on kasvissyöjälle maistuva vaihtoehtoehto Hollolankadulla. Sushiin keskittyvä Domino Sushi avautui Vesijärvenkadun ja Kulmakadun risteykseen lokakuussa ja on kerännyt sankan fanikunnan.

Ja parhaan lihamukin valmistajaksi on MM-tason sokkotestissä valittu Jonen grilli Vapaudenkadulla.

Bus Burgerissa myös miljöö on kohdallaan. Kuva: Mervi Pasanen

6 Kahvilat ja Kauppahalli.

Viihtyisiä kahviloita on monta. Tunnelmansa takia erityismaininnan ansaitsevat Kahvila Kariranta satamassa ja Kahvila Oskari Hämeenkadulla. Kauppahallissa on useita kahvia ja suomalaista lounasruokaa tarjoilevia paikkoja. Kauppahalli on muutenkin tutustumisen arvoinen pikkupuoteineen. Hallin kupeessa on suosittu thaimaalainen lounasravintola, Lahden Thai-ruoka.

Leila Mehto
leila.mehto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi