Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Makkarasta muikkuun - MM-kisa-alueella on yli 20 erilaista ravintolaa

Kuva: Valtteri Kantanen

On kaakaota, makkaraa, burgeria, hodaria, puffettia... Jos MM-kisoissa ei ole kiinnostunut varsinaisesti urheilusuorituksista, niin kyllä yhden kisapäivän kuluttaa syömälläkin. Kisojen ajan alueella nimittäin palvelee yli 20 erilaista ravintolaa. Niiden tarjonta kattaa kaikki kisavieraan tarpeet, oli kyseessä sitten executive-tason VIP-vieras tai perinteisen kisamakkaran kannattaja.

Kisojen ruokamäärät ovat uskomattomia. Monttuun odotetaan 200 000 vierasta, joista osa viettää kisoissa useamman päivän, joten ruokalistojen on vaihduttava muutaman päivän välein.

Suurelle yleisölle tulee muun muassa 500-paikkainen buffet, jossa on neljä vaihtuvaa ruokalistaa. Kisaravintoloissa otetaan huomioon erilaiset ruokavaliot, joten laktoositonta, gluteenitonta ja myös kasvisruokaa on luvassa.

Urheilijoille on oma ravintolansa, se nousee hiihdon huoltoalueelle. Lehdistöä ruokitaan Salpausselkä-hallissa, eikä pidä unohtaa niitä 30 000 ruoka-annosta, jotka kisojen aikana tarjotaan vapaaehtoiselle talkooporukalle.

Paitsi ruoka, myös suomalainen design on kisojen aikaan esillä VIP-ravintoloissa. Kuva: Valtteri Kantanen

VIP-vieraille varatussa seitsemässä erityylisessä ravintolassa tarjoillaan joka päivä 2 500 gourmet-annosta.

- Kisojen aikana siis jopa 15 000-20 000 annosta, arvioi kisojen ravintola- ja hospitalitypäällikkö Petra Riissanen. Osa VIP-paikoista oli myyty loppuun jo hyvissä ajoin ennen kisoja.

Erittäin tärkeät henkilöt eli vipit voivat viettää päivää joko metsähenkisessä kotakylässä tai puku pykälässä executive-tason ravintolassa. Hiihtomuseokin on kisojen ajaksi muutettu VIP-tiloiksi.

Tavalliselle kisavieraalle tärkeä elämys on kisamakkara. Sen toimittaa Atria, joka on yksi kisojen kansallisista yhteistyökumppaneista. Kisamakkaraa paistetaan neljässä eri pisteessä.

- Virallinen kisamakkara on Atrian Hiillosmakkara ja sen rinnalla tarjotaan käristemakkaraa, Petra Rissanen kertoo.

Jos haluaa kisapäivien aikana kokeilla makkaraan vaihtelua, niin ei hätää. Kisa-alueelta löytyvät niin hodarit kuin currywurstitkin.

- Alueella on tarjolla myös lettuja, porotuotteita, burgereita ja muikkuja, Petra Rissanen luettelee.

Kuva: Laura Riihela

Suurhalliin nousee megaluokan ravintola, jossa on tilaa peräti 4 000 paikan verran. Niistä tuhat on istumapaikkoja ja loput valtavaa pystybaaria. Kisojen juomatoimittaja Hartwall on luvannut yllätyksiä asiakkaiden iloksi ja ainakin se tiedetään jo, että Lahden Erikois-olutta on tarjolla.

Kisojen teemakatsomossa eli Mielensäpahoittajakatsomossa Teivaanmäellä on niinikään oma ravintola ja ruokalista.

- Siellä on tarjolla muun muassa jahtimakkaraleipiä, possupataa ja mustikkakeittoa, Petra Rissanen kertoo.

Metsäkatsomossa on paikkoja peräti tuhannelle katsojalle, joten ravintolassa on 250 paikkaa.

Kun kisavieras on syönyt itsensä kylläiseksi, niin janohan siitä tulee. Ei huolta, kisaorganisaatio on pitänyt huolen myös siitä puolesta. Tarjolla on lämpimiä drinkkejä, esimerkiksi minttukaakaota. Monttubaarissa juomaa voi siemailla samalla kun seuraa vaikkapa mäenlaskukisaa.

Jos ei malta lähteä hyvältä katsomopaikalta, mutta raikas ilma jo hiukan hiukoo, sitäkin on ajateltu.

- Meillä on myös kiertäviä ruokamyyjiä, joilta saa esimerkiksi kaakaota ja pitsapaloja, Petra Rissanen mainitsee.

Pikkuväen kisakokemukseen saattavat kuulua makeiset, ja niitä alueella myy Fazer. Yhdestä karkkipisteestä saa myös metrilakua. Tärkeä yksityiskohta kisakokemuksen onnistumiselle!

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X