Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

SVT: Pellavansiemenrouhe ei sovellu elintarvikkeeksi

Rasvainen tuote härskiintyy nopeasti.

Pellavan sadonkorjuukausi 1990-luvulla. Kuva: Hänninen Pauli

Ruotsin television uutiset varoittaa käyttämästä rouhittuja pellavansiemeniä ravintona mihinkään tarkoitukseen. Esimerkiksi aamupuuron ja -jogurtin jatkeeksi lisätty pellavansiemenrouhe on Ruotsin elintarvikeviraston (Livsmedelverket) mukaan vaarallista.

Pellavansiemenissä on hyvää kasviöljyä, mutta ongelmana on linamariini, joka saattaa ihmiselimistössä vapauttaa sinihappoa.

Ruotsin elintarvikeviraston osastopäällikkö Jan Sjögren kehottaa pidättymään tyystin pellavansiemenrouheen käytöstä. Viraston kanta on viime aikoina tiukentunut. Vielä vuosi sitten Ruotsin elintarvikevirasto hyväksyi pellavansiemenrouheen käytön, jos se kuumennettiin. Nyttemmin virasto ei usko, että rouheen kuumentaminen - esimerkiksi kun sitä lisätään leipätaikinaan - merkittävästi vähentää rouheen myrkyllisyyttä.

Helsingin kaupunginkirjaston Kysy-palvelu vahvistaa ainakin osaksi Livsmedelverketin havainnot:

- On totta, että pellavan siemenissä on linamariini-glykosidia, josta vapautuu entsyymireaktion seurauksena sinihappoa eli syaanivetyhappoa. Määrät ovat kuitenkin niin pieniä, ettei niistä aiheudu haittaa elimistölle. Sen sijaan murskatut tai jauhetut pellavansiemenet härskiintyvät muutamassa päivässä, ja tällöin ne saattavat aiheuttaa oireita sekä sisäisessä että ulkoisessa käytössä. Myöskään kilpirauhasvaivoista kärsiville ei suositella pellavansiementen käyttöä.

Ruotsissa pellavansiemenrouhepaketteihin vaaditaan jatkossa varoitusteksti. Siitä, mitä tehdä jo kaupassa oleville pellavansiemenrouheille, on syntynyt kiista. Niiden etiketistä puuttuu varoitus linamariinista.

Saltå Kvarn AB ei aio noudattaa viranomaisten määräystä lisätä varoitustekstiä sen valmistamiin pellavansiemenrouhepakkauksiin.

Lähde: SVT

Timo Riistaniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi