Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Millaista Lahden ravintoloissa on käydä lasten kanssa? Näin lahtelaisäidit vastasivat

Kuva: Mirja Hussain

Ei telkkaria ravintolan lastennurkkaan, muksuille kunnon ruokaa, eli terveellisiä ja edullisia ruokavaihtoehtoja lapsille. Muun muassa näin lahtelaisäidit kommentoivat ravintolaruokailua perheen kanssa ESS:n tällä viikolla tekemässä Facebook-kyselyssä.

Tässä muita poimintoja vastauksista:

"Tästä ravintoloille koppia: Olisi mahtavaa, jos talon puolesta olisi tarjolla ruokalappuja, vaikka samoja kertakäyttöisiä joita sairaaloissa käytetään. Lasten listalle vähäsuolaisia vaihtoehtoja samoista annoksista, joita muutenkin on listalla. Ranskalaiset ja nakit pois minun puolestani kokonaan."

"Vähäsuolaisuus tai liki suolattomuus olisi kyllä plussaa. Suolaa saa aina lisättyä."

"Tallinnassa lapsille tuotiin pöytään ravintolan teemaan sopivat piirrokset ja värikynät. Lapset saivat mukaansa kivan muiston ravintolaruokailusta. Kaipaan kovasti lapsille saman tasoisia annoksia kuin aikuiset saavat. Kuivia ranskiksia tai nakkia ei viitsi syödä kukaan."

"Kaipaisin lisää kasvisruokavaihtoehtoja lasten listoille."

"Moni syö lasten kanssa ihan kunnon ravintoloissa ja toivoo, että lapsille saisi tilata samaa kuin aikuisillekin, mutta vain pienemmän annoksen."

"Seurahuoneen Trattorian lounas saa pisteet meiltä. Lapset eivät joudu syömään omaa erilaista ruokaa, vaan saavat samaa á la cartea kuin aikuiset."

"Karisman Lauantai oli mahtava lasten ja aikuisten kannalta! Oli kivat, virikkeelliset leikkitsydeemit, mutta ei töllöä. Tätä kaipaisin. Nykyään etsin ruokapöydän niin, että siitä ei ole näkymää lastentelevisioon tai muuhun telkkaan. Lapset jäävät tuijottamaan ruutua, ja ruoka jää syömättä. Pelkän leikkipaikan lähellä lapset jaksavat syödä ja sitten vasta lähtevät baanalle energiaa kuluttamaan."

"Lauantain lopetus harmittaa."

"Miksi Lauantai lopetti? Se oli paikka, jossa lapset aina viihtyivät ja kaikki oli mietitty perheitä varten."

"Omat kokemukseni noin 1,5-vuotiaan piltin kanssa ovat kaikki olleet onnistuneita. Lapseni on kovin allerginen, ja aina on hyvät annokset löytyneet. Amarillossa sain tilata erikoisannoksen lapselle, eikä hintakaan huimannut. Lapselle annettiin pieni lelu ruokaa odotellessa. Ruoka oli samaa kuin aikuisillakin, ei mitään nakit ja muusi -kamaa. Santa Féssä annettiin kynät ja puuhapaperi, jossa oli pelejä ja piirustustilaa. Ruuaksi löytyi lastenmenusta perusruokaa salaatilla. Kummassakin ravintolassa lapseen suhtauduttiin piristävän positiivisesti ja koimme olevamme tervetulleita. Plussat molemmille ravintoloille, että tarjolla on muutakin kuin ranskalaisia, nakkia ja lihapullaa lapsille. Kanaa ja perunaa, pihviä ja bataattia, kurkkuja ja muita kivoja rouskuteltavia lisukkeena."

"Ruotsissa usein lapsille tuodaan pieni puuhavihko ja värikynät pöytään. Ne meillä ainakin toimivat hyvin, ja ruokalaput olisivat myös jees. Käymme usein Sokoksella brunssilla, siellä palvelu ja suhtautuminen välillä äänekkääseen 2-vuotiaaseen on tosi kivaa. Taaperot syövät ilmaiseksi maksavan aikuisen seurassa, saa sitä aamiaista mitä tahtoo, valinnan varaa on!"

"Joka ravintolasta pitäisi saada listaruoka lapselle sopivassa koossa."

"Sormiruokailumahdollisuuksia ehdottomasti enemmän! Suolatonta ja muutakin kuin porkkana- tai kurkkutikkuja. Näin reilut 10-kuinen voisi osallistua ruokailuun muun perheen kanssa."

"Eniten ilahduttaa kohtuuhintaiset lastenannokset ja se, että listalla on muutakin kuin ranskalaisia eri lisäkkeillä. Mamma Marialle tästä ainakin pisteet!"

"Picnicin uuniperuna-annos lapselle 3,90 €. Äiti ja tyttö molemmat tykkää!"

Lapset leikkipaikkaan vai eurooppalaisittain pöytään seurustelemaan?

"Olisipa kiva, jos jossakin ravintolassa olisi oikein kunnollinen leikkipaikka lapsille! Ei pelkästään jokin mediapömpeli. Aikanaan Rossossa oli ja samoin Karisman Lauantaissa, nyt ei niitä kumpaakaan ravintolaa enää ole."

"Pakko kysyä, mihin sitä leikkipaikkaa tarvitaan? Euroopassa ei juuri missään ole leikkipaikkoja, ja lapset opetetaan pienestä asti siihen, että ravintolassa istutaan pöydässä ja seurustellaan."

"Etelä-Euroopassa paikalliset taaperot istuivat pöydässä ja oli värikyniä yms. Mielestäni ravintolat ja leikkipaikat ovat erikseen."

"Miten leikkipaikka helpottaa ruokailua? Täytyyhän niitä lapsia vahtia kuitenkin siellä leikkipaikalla, varsinkin jos heitä on useita pienempiä?"

"Joskus on tosi kiva istahtaa paikkaan, jossa saa takuulla syödä rauhassa pitkän kaavan mukaan lapsen viihtyessä leikkipaikalla. Meillä ei 2-vuotiasta jaksa mitkään väritystehtävät niin kauaa innostaa."

"Meidän ei tarvitsisi mennä koskaan ravintoloihin, jos vaatimus olisi istua pöydässä hiljaa ja värittää. Toki ajoittain tämäkin onnistuu, mutta olisi tympeää jättää ruuat pöytään, maksaa ja lähteä, jos lapsille ei olisi mitään virikkeitä tarjolla."

"Aikoinaan keskustan Hesessä oli ihan valtava leikkipaikka, kunnon putkiliukumäet ja tunnelit, minihoplop. Riehuin itse siellä ala-aste-ikäisenä. Ihan huippu!"

"Meillä ei malteta oikein syödä, jos leikkipaikka löytyy. Toki siinä saa sitten itse syödä rauhassa. Jos taas leikkipaikkaa ei ole, tuntuu, ettei pöydässä jakseta odotella ruokaa paikallaan. Silloin jaloittelevat leikki-ikäiset tuntuvat olevan kaikkialla tiellä."

"Me kävimme esikoisen ollessa pieni enimmäkseen Rossossa, koska ruokailu onnistui siellä meidän perheeltä helpoimmin. Leikkipaikka oli kyllä houkuttimena, mutta tuli lapselta ruokaakin syötyä. Leikkipaikattomat ravintolat eivät meillä tulleet kyseeseen, koska 1-3-vuotias lapsi vain ei ollut hetkeäkään paikallaan, ja ympäri ravintolaa juokseminen ja toisten ruokarauhan häiritseminen ei tullut kyseeseen. Rossossa lapsi pysyi leikkipaikassa ja aikuiset saivat myös syödä kohtuu rauhassa. Kävimme muissa leikkipaikattomissa ravintoloissa, mutta niistä reissuista ei kyllä nauttinut kukaan. Nykyään lapsi osaa istua nätisti ravintolassa."

"Kaikki eivät pysty istumaan tuntia paikallaan, vaikka kuinka haluaisi. Minulla 2/3 lapsista on ylivilkkaita ja suuntasin lähes poikkeuksetta Rossoon, jos halusimme lähteä koko perheen voimin syömään. Nyt onneksi kaikki jo koululaisia ja voidaan valita ravintola pelkän ruuan perusteella."

"Me menemme ravintolaan ruokailemaan ja leikkipaikat ovat muualla. Jokainen tyylillään."

"Tykkäämme käydä Pancho Villassa. Siellä on lasten leikkipaikka, ja lapsilla on lupa leikkiä, kun odottelemme ruokaa ja myös ruuan jälkeen. Lasten hymyperunat maistuivat tytsylle paremmin kuin normiranskalaiset. Kun kotiin lähtiessä sai vielä ilmapallon mukaan, niin kyllä oli onnellinen neiti."

Kirsti Pohjaväre
kirsti.pohjavare@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi