Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Kuka kaipaa nauravia nakkeja? Uuteen ruokakulttuuriin kasvavat lapset haluavat annoksia aikuisten listalta

Pieni käsi hapuilee suuhunpantavaa. Sormiruoka ja piirustaminen rauhoittavat ruokahetkeä. Kuva: Mirja Hussain

Lasten makumieltymykset ovat muuttuneet perheiden matkustelun myötä, ja muutos näkyy myös lahtelaisten ravintoloiden ruokalistoilla.

- Ruokakulttuuri on mennyt eteenpäin. Lapset tietävät jopa gastronomista sanastoa enemmän kuin 15 vuotta sitten, El Toron ravintolapäällikkö Johanna Kakko kertoo.

Euroopassa perheineen liikkuneet lapset tunnistavat eri pastalaatuja ja juustoja ja tietävät, mitä raaka-aineita ruokiin kuuluu. Ravintolassa lapset osaavat tilata sitä, mitä perheen kanssa syödään, tietää Sokos Hotel Lahden Seurahuoneen ravintolatoimen päällikkö Jani Aaltonen.- Toiselle kuusivuotiaille kampasimpukat ovat ok, ja toinen ei ole elämässään niitä nähnyt.

Uuden suuntauksen takia nauravat nakit eivät enää kelpaa, ja muksut tilaavat entistä useammin ruokansa aikuisten listalta. Ravintolat ovat vastanneet kysyntään, ja usein aikuisten listalta saa tilata pienemmän annoksen alennetulla hinnalla.

- Noin puolet lapsista haluaa tilata samaa ruokaa kuin isä tai äiti, Aaltonen kertoo.

Aikuiset valitsevat ruuan pikkulapsille, mutta esikouluikäiset päättävät usein itse, mitä syövät. Lasten tyytyväisyys ohjaa koko perheen valintoja.

- Lapset ovat monesti toivoneet juuri tiettyä ravintolaa, kertoo Amarillon ravintolapäällikkö Anne Joenkoski.

Nyt kysytään sormiruokaa taaperoikäisille

Haraldin lastenlistan lammas maksoi 11,20 €. Annoksen terveelliset juurekset ja perunakakku saivat kiitosta vanhemmilta. Kuva: Mirja Hussain

Lihapullat ovat kadonneet kokonaan joidenkin ravintoloiden listalta, ja useimmissa ravintoloissa kana on lasten suurin suosikki. Kanaa syövät erityisesti tytöt vielä teininäkin. Lapset alkavat kokeilla voimakkaampia makuja kuten parmesaania, chiliä ja oliiviöljyä 8-9-vuotiaina.

- Pojat ovat rohkeampia kokeilemaan vahvoja mausteita. Pojille maistuvat pekoni, salami ja kinkku. Äijäruokaa, naurahtaa Mamma Marian omistaja Markku Kuitunen.

Restel-ketjuun kuuluvassa ravintola Martinassa lasten listan ovat suunnitelleet lapset itse. Listalta löytyy kylmäsavulohta ja juureslastuja, ja suosikkiannoksessa bataatti on syrjäyttänyt ranskalaiset perunat.

- Ranskalaisia menee vähän, eikä nakkeja kysellä, Martinan ravintolapäällikkö Niina Turunen kertoo.

Tenavia koitetaan kuulla myös ruuan tarjoilun osalta. Osa lapsista haluaa jokaisen ruoka-aineen erikseen lautaselleen, eikä ruokaa saa peittää kastikkeella.

- Meillä kastikkeita saa maistaa ja vaihtaa. Kastike voidaan myös laittaa erikseen kippoon, jos ei tiedä tykkääkö, Harald-viikinkiravintolan palvelupäällikkö Pia Kaski kertoo.

Lapsiperheet ovat alkaneet kysellä myös taaperoikäisille suunniteltua sormiruokaa. Esimerkiksi Pancho Villassa on lasten listalla tarjolla puolentoista euron hintaan keitettyjä vihanneksia ja ravintola Rouxista lahtelaisperheet ovat saaneet tilattua tikkuvihanneksia alle yksivuotiaalle.

Lapsille halutaan terveellistä ruokaa

Meneillään oleva terveellisyysbuumi näkyy ravintoloissa. Esimerkiksi Trattoria Seurahuoneella menee lounasaikaan 70 kasvisruoka-annosta. Myös lapset opetetaan pienestä pitäen syömään terveellisempää.

- Ihmiset haluavat tietää, mistä ruoka tulee ja mistä se on tehty. Lapset omaksuvat ajattelun vanhemmiltaan, Aaltonen sanoo.

Aikuisten toiveesta ravintolat tarjoavat lapsille kalaa, kasviksia ja muitakin perunavaihtoehtoja kuin ranskalaisia. Lasten valintoihin vaikuttaa kuitenkin ruokailun ajankohta. Kalaa menee enemmän kauppakeskuksen ravintolassa, jossa syödään ostosten lomassa, kuin saman ketjun ravintolassa keskustassa.

- Keskustaan tullaan ulos syömään. Silloin saa herkutella, Santa Fén ravintolapäällikkö Hannele Korhonen sanoo.

Lapsiperheitä näkyy ravintoloissa eniten viikonloppuisin päiväaikaan. Ravintolaan tulo on juhlahetki, ja arjen säännöistä joustetaan. Silloin saa lasillisen kokista.

Hintavertailun ääripäät

Vertasimme kahdeksan perinteisen lahtelaisravintolan lastenlistan hintoja.

Vertailun halvimmat lastenannokset olivat Santa Féssä 5,90 ja Martinassa 6,50 euroa.

Kalleimmat lastenannokset olivat viikinkiravintola Haraldissa 11,20 ja Taivaanrannassa 14 euroa.

Vertailussa olivat mukana Amarillo, El Toro, Harald, Mamma Maria, Martina, Santa Fé, Taivaanranta ja Trattoria Seurahuone.

Kirsti Pohjaväre
kirsti.pohjavare@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi