Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Ruokakirjailijat sienitutkimusmatkalla Kiinassa: "Vain yhtä ruokalajia emme kyenneet syömään"

Toimittaja, tietokirjailija Ina Ruokolainen perehtyi kollegansa Mari Mannisen kanssa kiinalaiseen sieniruokakulttuuriin ja kävi paikallisten kanssa sieniretkelläkin. Tässä Ruokolainen sienestää kotiseudullaan Asikkalassa. Kuva: Sami Kuusivirta

On olemassa suomalaisiakin sienihullumpi kansa - kiinalaiset. Tästä havainnosta lähti liikkeelle toimittajien Mari Manninen ja Ina Ruokolainen löytöretki kiinalaiseen sieniruokakulttuuriin. Se poiki hiljattain julkaistun sienikeittokirjan, Suomalaisia sieniruokia kiinalaisittain.

Manninen on Pekingissä asuva kulinaristi, asikkalalainen Ruokolainen puolestaan on intohimoinen sienestäjä ja ruoanlaittaja. Viime syksynä kirjaprojekti vei heidät kiinalaiselle kokkauskurssille sekä sienestämään ja laittamaan ruokaa paikallisen perheen kanssa vuoristokylässä lähellä Pohjois-Korean rajaa. He myös maistelivat yhdessä kymmeniä sieniaterioita eri maakuntien keittiöitä edustavissa ravintoloissa ja poimivat ideoita kirjaansa.

Kaikki sikäläiset ateriat maistuivat suomalaisille - yhtä lukuunottamatta.

- Se oli tehty putkivinokkaista, jotka oli keitetty merimakkaraliemessä. Maku oli läpitunkeva, vähän kuin mädän ravun kuorista keitetty. Se jäi meiltä syömättä, mutta tulkki oli aivan ihastunut ja sai loput kotiin mukaan, Ruokolainen muistelee.

Kiinalaisessa metsässä oli tuntemattomia ja tuttuja sieniä

Kiinalaisella sieniretkellä Jilinin maakunnassa isäntäperhe poimi koriinsa monia tuntemattomia lajeja, mutta sikäläisessä metsässä kasvaa myös suomalaisillekin tuttuja kuten tatteja, mesisieniä ja tuoksuvalmuskaa. Talvijuurekas kasvaa molemmissa maissa, mutta täällä vain harva poimii sitä koriinsa.

- Isäntäperhe kokkasi sienten kera oman kasvimaansa antimia ja teurasti meitä varten kanan, Ruokolainen kertoo.

Sienet ovat kiinalaisille luksusruokaa. Ne säilötään useimmiten kuivattamalla ja säästetään arvostetuimpiin ruokahetkiin. Siinä, missä Suomessa sienet usein pilkotaan pieneksi ja käytetään vaikkapa kastikkeessa, Kiinassa ne saavat ruokalajissa pääroolin. Niiden muotojen ja värien halutaan näkyvän ruoassa.

Opintomatkan jälkeen Manninen kirjoitti kiinalaisesta ruoasta ja ruokakulttuurista. Ruokolainen kehitti reseptit, jotka syntyvät suomalaisen metsän antimista, mutta maistuvat kiinalaisilta.

Kaisa Hako

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Ruoka

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen